Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 10:23

Οι "γαλάζιοι" Τατουλικοί και ο υποψήφιος της Καλαμάτας: Δύο σοβαρά εκλογικά αγκάθια για τη Ν.Δ.  

Γράφτηκε από την

Η προεκλογική εκστρατεία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανοίγει επίσημα σήμερα με την επίσκεψη Μητσοτάκη - Νίκα στην Κορινθία. Την ίδια ώρα αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα της ΝΔ στην Περιφέρεια και στο Δήμο Καλαμάτας.

Θα φύγουν ή θα μείνουν στο πλευρό του Τατούλη οι εναπομείναντες "γαλάζιοι" σύμβουλοι; Και ποιος θα είναι ο κομματικός υποψήφιος για το Δήμο Καλαμάτας; Το σίριαλ μόλις άρχισε...

Με τα εσωκομματικά προβλήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας θα βρεθούν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής περιοδείας τους στην Κορινθία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο "γαλάζιος" υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Λίγες ώρες αργότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης θα επιχειρήσει να περάσει αλώβητος μέσα από τους ενδοπαραταξιακούς σκοπέλους, γνωρίζοντας ότι δεν είναι λίγοι οι "γαλάζιοι" και "πράσινοι" σύμβουλοι που αναζητούν μόνο μια αφορμή για να εγκαταλείψουν την παράταξη της πλειοψηφίας και να επιστρέψουν στο κομματικό μαντρί.

Στη Νέα Δημοκρατία τα εσωκομματικά προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκα, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο όχι μόνο με τους γνωστούς "γαλάζιους" αντάρτες του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με τις φιλοδοξίες των "γαλάζιων" δημοτικών συμβούλων της Καλαμάτας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκα εκδηλώθηκε τόσο η πρόθεση της αντιδημάρχου Μαρίας Οικονομάκου να είναι υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας, όσο και η αντίδραση του αντιδημάρχου Δημήτρη Μπούχαλη στα σενάρια που θέλουν τον Δημήτρη Πτωχό να ενδιαφέρεται για το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΥΧΑΛΗ

Συγκεκριμένα ο κ. Μπούχαλης έθεσε στη σελίδα του στο Facebook τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο "γαλάζιος" υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και μεταξύ αυτών αναφέρει ότι πρέπει "να είναι δημότης της Καλαμάτας, να έχει ζήσει εδώ ώστε να είναι δεινός γνώστης των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες". Ουσιαστικά ο κ. Μπούχαλης με την "προϋπόθεση" αυτή δεν αποκλείει μόνο τον κ. Πτωχό αλλά και τους υπόλοιπους μη δημότες Καλαμάτας που ενδέχεται να εκφράσουν ενδιαφέρον για τη θέση του επικεφαλής του "γαλάζιου" ψηφοδελτίου στην Καλαμάτα.

Αναλυτικά ο κ. Μπούχαλης έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: "Ο επόμενος δήμαρχος Καλαμάτας, θα πρέπει: Να είναι πετυχημένος επαγγελματικά και κοινωνικά αποδεκτός. Να είναι δημότης της Καλαμάτας, να έχει ζήσει εδώ ώστε να είναι δεινός γνώστης των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες. Να έχει διοικητικές ικανότητες και τη δυνατότητα να ενώσει δυνάμεις του δήμου. Να διακατέχεται από αίσθηση καθήκοντος, να έχει πολύ υψηλά πρότυπα ηθικής και να επιζητεί την τάξη και την οργάνωση όντας αυτοπειθαρχημένος. Να είναι ανταγωνιστικός και αποφασιστικός και να απολαμβάνει τις προκλήσεις. Να τον διακατέχει η ακεραιότητα και η ανάληψη πλήρους υπευθυνότητας για τις πράξεις του. Να είναι αφοσιωμένος, να επιδεικνύει ζήλο και να είναι τόσο αφιερωμένος στο δήμο, ώστε να παρασύρει μαζί του και τους συνεργάτες του. H αφοσίωσή του να εμπνέει ελπίδα για επιτυχία και εμπιστοσύνη".

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν πίσω από τις προϋποθέσεις το... βιογραφικό του κ. Μπούχαλη και την προσπάθειά του να θέσει τους όρους διαδοχής του κ. Νίκα που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης, ώστε να είναι ο επόμενος "γαλάζιος" υποψήφιος δήμαρχος.

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω απάντησης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Πετρόγιαννη του "Θάρρους", η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να είναι υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας. "Θα είμαι υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας. Εργάζομαι εδώ και καιρό προς την κατεύθυνση αυτή, συναντώντας ανθρώπους από όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, καθώς και στελέχη φορέων και οργανισμών. Εισπράττω μεγάλη αποδοχή και ισχυρή παρότρυνση. Και αυτό είναι κάτι που δυναμώνει ακόμη περισσότερο την απόφαση που έχω πάρει" δηλώνει η κ. Οικονομάκου, τονίζοντας παράλληλα ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά της "μόνο αν η σημερινή δημοτική μας ομάδα δεσμευθεί σε συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής υποψηφίου της, που θα περιλαμβάνει απαραίτητα:

1) Τη διενέργεια δημοσκόπησης μεταξύ εκείνων που θα δηλώσουν ενδιαφερόμενοι και 2) ότι όλοι θα πειθαρχήσουμε στο αποτέλεσμά του συντασσόμενοι με αυτόν ή αυτήν που θα αναδείξει η δημοσκόπηση".

Υπενθυμίζοντας ότι η κ. Οικονομάκου έχει στενή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα ήταν μάλλον αφελές να πιστεύουμε ότι προχώρησε στην ανακοίνωση χωρίς να γνωρίζει ο κ. Σαμαράς τις προθέσεις της.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ

Ουσιαστικά και ο κ. Μπούχαλης και η κ. Οικονομάκου έσπευσαν να πάρουν θέση στην εκκίνηση του αγώνα που θα διεξαχθεί για τη διαδοχή του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα στην παράταξη και στο ψηφοδέλτιο. Ο αγώνας αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από σκληρός, καθώς η έκβασή του θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μετά την πολιτική συμφωνία που σύναψε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να εξασφαλίσει το κομματικό χρίσμα για το περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Τώρα ο κ. Νίκας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υποδείξει τον διάδοχό του με κίνδυνο να αποκτήσει εσωκομματικούς εχθρούς στην Καλαμάτα ή αν θα παρακολουθήσει παθητικά τον αγώνα διαδοχής του με κίνδυνο να δει την παράταξή του να... διαλύεται. Πρώτα από όλα όμως ο κ. Νίκας θα πρέπει να αποφασίσει και φυσικά να ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες αν θα παραμείνει δήμαρχος μέχρι το τέλος της θητείας του ή αν θα παραιτηθεί νωρίτερα, προκειμένου να αφοσιωθεί απερίσπαστος στην προεκλογική του εκστρατεία.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΑΤΟΥΛΗ

Αντίστοιχους προβληματισμούς δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι το τέλος της θητείας του. Κανένας, και φυσικά ούτε ο ίδιος, δεν γνωρίζει όμως αν στην προεκλογική του εκστρατεία θα τον ακολουθήσουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του ή αν οι περισσότεροι από αυτούς θα προτιμήσουν μια θέση στα περιφερειακά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Τατούλης γνωρίζει ότι ο Γολγοθάς του ξεκίνησε την Παρασκευή με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκα, αφού από εκείνη τη στιγμή οι "γαλάζιοι" σύμβουλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικό δίλημμα και όχι με ακαδημαϊκά ψευτοδιλήμματα. Το ίδιο πραγματικό δίλημμα θα αντιμετωπίσουν σύντομα και οι "πράσινοι" περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς το Κίνημα Αλλαγής δείχνει αποφασισμένο να κατεβάσει δικό του περιφερειακό ψηφοδέλτιο στην Πελοπόννησο. Ακόμα όμως και αν αποδειχθεί ισχυρή στην παρούσα φάση η συνοχή της παράταξης Τατούλη, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, όταν θα ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στελέχη όπως η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα (που θέλει να είναι υποψήφια δήμαρχος Σπάρτης) και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος (που ενδιαφέρεται για το Δήμο Αργους). Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τατούλης εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του Μαΐου, αλλά φυσικά κανένας δεν τον εμποδίζει να αλλάξει γνώμη μπροστά σε μια ενδεχόμενη εκλογική συντριβή ή σε ένα πολιτικό αντάλλαγμα που θα έφερνε την κόρη του Εύη στο αρκαδικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ολα τα παραπάνω κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προκαλούν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι εσωκομματικές τριβές ενδέχεται να έχουν οδυνηρές συνέπειες στην αυτοδιοικητική αναμέτρηση αλλά και στις εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό και σήμερα από την Κορινθία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες. Από εκεί και πέρα κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει με σιγουριά αν θα δοθεί  κομματικό "χρίσμα" από τη Νέα Δημοκρατία στο Δήμο Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα στηριχθούν ελάχιστοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα με βάση πολιτικά κριτήρια. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του κ. Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ελπίζοντας να καταφέρει αυτή τη φορά ό,τι δεν κατάφερε το 2010 με υποψήφιο τότε το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο.