Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 17:47

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για την αποζημίωση των παραγωγών

Γράφτηκε από την
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για την αποζημίωση των παραγωγών

Την ανάγκη «να τεκμηριώσουμε το αίτημά μας με βάση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που θα κατατεθεί από αρμόδιους φορείς προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για αποζημίωση των παραγωγών» για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής, επισημαίνει ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Με ανακοίνωσή του επανέρχεται στις 8 προτάσεις που είχε καταθέσει και πριν από 2 χρόνια, ώστε να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα δακοκτονίας. Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρόπουλος σημειώνει:

«Στις τρεις τελευταίες ελαιοκομικές περιόδους, οι δυο σχεδόν χάθηκαν. Οι ζημιές προήλθαν από την υψηλή δακοπροσβολή, από το γλοισπόριο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση της παραγωγής και κυρίως η ποιοτική υποβάθμιση του ελαιόλαδου, αφού διαμορφώνονται υψηλές οξύτητες και πολύ χαμηλές τιμές.

Πριν από δύο χρόνια, με Δελτίο Τύπου, είχα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για να μην έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα και δεν άλλαξε το παραμικρό, από το υπουργείο Γεωργίας. Ετσι φέτος, ξανά, έχουμε καταστροφή και μάλιστα μεγαλύτερη.

Επανέρχομαι και σημειώνω πως για να είναι αποτελεσματικό το πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να γίνουν πράξη τα ακόλουθα:

1. Αμεση έκδοση όλων των αποφάσεων, που σχετίζονται με το πρόγραμμα δακοκτονίας από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβων και πρόσληψης προσωπικού προ της ενάρξεως υλοποίησης του προγράμματος.

2. Επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος, έτσι ώστε, αφενός μεν να καλύπτονται λειτουργικές του ανάγκες, αφετέρου δε να υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης των απαραίτητων κάθε φορά ψεκασμών, με βάση τα προβλεπόμενα επιστημονικά κριτήρια. Η οικονομική ζημιά από αυξημένες δακοπροσβολές στην περίπτωση μειωμένης αποτελεσματικότητας του προγράμματος, λόγω υποχρηματοδότησης, είναι σαφώς πολλαπλάσια των πιστώσεων που χρειάζονται για την επιστημονικά ορθή εφαρμογή του.

3. Ορθολογική κατανομή των πιστώσεων στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με κριτήρια τον αριθμό των ελαιόδενδρων κάθε περιοχής, τις παραγόμενες ποσότητες ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, τη δυναμική των πληθυσμών και τις προτάσεις των υπηρεσιών.

4. Αύξηση του προσλαμβανόμενου εποχικού προσωπικού (τομεάρχες δακοκτονίας) προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος από τις ΔΑΟΚ των περιφερειακών ενοτήτων.

5. Απλούστευση των διαγωνιστικών διαδικασιών για ανάδειξη των εργολάβων ψεκασμού και παγιδοθεσίας, με αξιοποίηση της δυνατότητας για «συμφωνία-πλαίσιο» ή διαγωνισμού με πολυετή διάρκεια.

6. Προώθηση ρύθμισης για τροποποίηση του ορίου των μετακινήσεων του προσωπικού δακοκτονίας, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων με συχνή παρουσία του προσωπικού στους ελαιώνες.

7. Αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δεδομένων, από σχετικές έρευνες και μελέτες, γύρω από τα θέματα επιλογής και διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

8. Χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη μελέτη του γλοιοσπόριου και των επιπτώσεων στην οξύτητα.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας καταστρέφονται, είναι σε απόγνωση, αδυνατούν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Χρειάζεται, τώρα, να τεκμηριώσουμε το αίτημά μας με βάση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που θα κατατεθεί από αρμόδιους φορείς προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, για αποζημίωση των παραγωγών».


NEWSLETTER