Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 09:03

Με βάση τις δημοσκοπικές προβλέψεις: 4-1 οι έδρες στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

Τα εκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν, και μαζί τους οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή των εδρών.

Με βάση λοιπόν τα δημοσκοπικά ευρήματα και την εκτίμηση ότι στη Βουλή θα μπουν μόνο 5 κόμματα, η πιθανότερη κατανομή των εδρών στη Μεσσηνία θα είναι 4 στη Ν.Δ. και 1 στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς λειτουργεί η κατανομή και πώς φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα αναλύει στην «Ε» ο μαθηματικός και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης:

Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, του οποίου η αναλογικότητα φτάνει μέχρι τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες και με κύριο χαρακτηριστικό του την τυχαία κατανομή των εδρών στις πολυεδρικές περιφέρειες, θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η αυτοδυναμία του πρώτου συνδυασμού και η κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και αποτελεί έναν γρίφο. Στον γρίφο της αυτοδυναμίας κάθε συνδυασμός που θα λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές και θα έχει επίδοση που θα ξεπερνά πανελλαδικά το 3%, θα λάβει με τρόπο αναλογικό το ποσοστό που του αναλογεί από τις 250 έδρες του Κοινοβουλίου. Ο πρώτος συνδυασμός θα λάβει επιπλέον τις υπόλοιπες 50 έδρες.

Η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται όταν ο πρώτος συνδυασμός λάβει τις 101 από τις 250 έδρες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ψήφων 101/250= 40,4%, επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων όσων συνδυασμών έχουν ξεπεράσει το 3%. Δηλαδή ο αριθμός των εδρών εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που δεν θα ξεπεράσουν το όριο του 3%. Για παράδειγμα αν οι συνδυασμοί που λάβουν πανελλαδικά ποσοστό μικρότερο από 3% έχουν άθροισμα 10%, τότε το ποσοστό με το οποίο ο κάθε συνδυασμός θα συμμετάσχει στην κατανομή των εδρών, θα είναι το γινόμενο της εκλογικής του επίδοσης επί (100-10)%= 90%. Ετσι η αυτοδυναμία του πρώτου συνδυασμού επιτυγχάνεται με εκλογικό ποσοστό 40,4x90%= 36,36%.

Γενικά το αναγκαίο ποσοστό του πρώτου συνδυασμού για την αυτοδυναμία του, μειώνεται από το 40,4% ανά 0,4% για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα (1%) στο σύνολο της επίδοσης των συνδυασμών που δεν ξεπερνούν το 3%. Στην περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική, είναι πολύ πιθανό οι εκτός Βουλής συνδυασμοί να λάβουν συνολικά 15% περίπου. Τότε η αυτοδυναμία απαιτεί για τον πρώτο επίδοση 40,4x(100-15)%= 34,34%.

Μετά το γρίφο της αυτοδυναμίας ακολουθεί ο γρίφος της κατανομής των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, με μια διαδικασία που ακολουθεί τα εξής βήματα:

1) Υπολογίζονται με αναλογικό τρόπο μεταξύ των συνδυασμών που ξεπέρασαν το 3% και επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων τους, οι 12 έδρες Επικρατείας.

2) Η κατανομή των υπολοίπων 238 εδρών της επικράτειας λαμβάνει υπόψη τις ψήφους όλων πλέον των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές και ξεκινά από τις μονοεδρικές περιφέρειες όπου η έδρα αποδίδεται στον πρώτο συνδυασμό και ακολουθούν οι διεδρικές περιφέρειες όπου οι δύο πρώτοι συνδυασμοί παίρνουν από μία έδρα.

3) Ακολουθεί σε δύο φάσεις (α' και β') και με αναλογικό τρόπο, η κατανομή των τριεδρικών εκλογικών περιφερειών, όπου στην α' φάση γίνεται κατανομή εδρών με βάση το όριο του εκλογικού μέτρου και στη β' φάση, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα των ψήφων.

4) Στο επόμενο στάδιο γίνεται με βάση το όριο του εκλογικού μέτρου η κατανομή των εδρών όλων των υπόλοιπων πολυεδρικών περιφερειών (4εδρικές και άνω).

5) Πριν από το επόμενο στάδιο, γίνεται έλεγχος ώστε με το τέλος των βημάτων αυτών κανένας συνδυασμός να μην έχει λάβει περισσότερες έδρες από αυτές που του αναλογούν και οι οποίες αφαιρούνται κατά σειρά πρώτα από τις 3εδρικές και στη συνέχεια από τις διεδρικές, με τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων. (Το 2015 μετά από αυτό το στάδιο η ΝΔ είχε λάβει 3 έδρες περισσότερες από αυτές που αναλογούσαν, οπότε αφαιρέθηκαν έδρες από τις 3εδρικές με το μικρότερο κατά σειρά υπόλοιπο ψήφων, τις 3εδρικές από την Κέρκυρα, την Ξάνθη και τη Ροδόπη).

6) Στη συνέχεια οι πολυεδρικές περιφέρειες με αδιάθετες έδρες ταξινομούνται για κάθε συνδυασμό κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων ξεχωριστά του σε αυτές.

7) Κάθε συνδυασμός, ξεκινώντας από αυτόν με το μικρότερο ποσοστό έως το μεγαλύτερο, λαμβάνει μία έδρα από κάθε εκλογική περιφέρεια με βάση την προηγούμενη σειρά και αν υπάρχει έδρα που δεν έχει διατεθεί στον προηγούμενο, έως ότου συμπληρώσει τον αριθμό των εδρών του στη Βουλή.

8) Στο τέλος οι αδιάθετες έδρες που προκύπτουν από την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας κατανέμονται στον πρώτο συνδυασμό.

Το 2015 στην 5εδρική Μεσσηνία, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν από μια έδρα με βάση το όριο του εκλογικού μέτρου. Την τρίτη έδρα και με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων πανελλαδικά διεκδικούσαν κατά σειρά οι Κεντρώοι, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ, οι έδρες των οποίων συμπληρώθηκαν σε άλλες πολυπληθέστερες της Μεσσηνίας εκλογικές περιφέρειας, όπως αυτές των Α’ και Β’ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Λάρισας, του Ηρακλείου και των Σερρών.

Η Χρυσή Αυγή χάνοντας κατά 91 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ στα υπόλοιπα της Αργολίδας (που ήταν πανελλαδικά η μικρότερη διαφορά) έλαβε με τη διαδικασία αυτή την τελευταία έδρα της στη Μεσσηνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις Περιφέρειες Αχαΐας, Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Σερρών, που είχε καλύτερες επιδόσεις από τη Μεσσηνία δεν έλαβε έδρα, αφού τις διαθέσιμες σε αυτές έδρες τις είχαν καταλάβει οι Κεντρώοι, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, συνδυασμοί που με μικρότερα ποσοστά προηγούνταν στην κατανομή. Αν η Χ.Α. κέρδιζε στην Αργολίδα το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε την έδρα της Εύβοιας και όχι της Μεσσηνίας, που στην κατάταξη ήταν 6 θέσεις πιο κάτω από την περιφέρεια της προηγούμενης έδρας του. Θα έμεναν έτσι αδιάθετες από τη διαδικασία αυτή και οι τρεις έδρες της Μεσσηνίας, τις οποίες θα λάμβανε ως μπόνους ο ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά θα εξέλεγε 4 βουλευτές.

Τοπικό ενδιαφέρον έχει η πιο πάνω ανάλυση, γιατί θεωρείται πιθανότερο και με την απουσία των Κεντρώων, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, η Χ.Α. αν έχει την ίδια και με το 2015 επίδοση να λάβει τις έδρες της μακριά από τη Μεσσηνία. Το δε ΠΑΣΟΚ για να ελπίζει έδρα στη Μεσσηνία πρέπει να ανεβάσει πάρα πολύ τα ποσοστά του τόσο πανελλαδικά όσο και στη Μεσσηνία.

Με βάση τις τάσεις που σήμερα καταγράφουν πανελλαδικά οι δημοσκοπήσεις, στη Μεσσηνία το πιο πιθανό είναι η Νέα Δημοκρατία να λάβει 4 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ μία.