Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 09:28

Ο Κ. Τσουτσοπλίδης στην “Ε”: «Η συνειδητοποιημένη ψήφος ζητούμενο των ευρωεκλογών»

Γράφτηκε από τον

Μετράμε ήδη λιγότερες από 90 ημέρες για τις φετινές ευρωεκλογές: μια εκλογική αναμέτρηση με αρκετές ιδιαιτερότητες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Είναι ο Ελληνας όμως επαρκώς ενημερωμένος για τη διαδικασία; Πόσο εξοικειωμένος είναι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως; Για όλα αυτά, καθώς επίσης για τις πολυεπίπεδες δράσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μίλησε στην “Ε” ο εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος της εκστρατείας για τις Ευρωεκλογές 2019, Κώστας Τσουτσοπλίδης.

 

- Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου έχει ξεκινήσει. Ο Ελληνας ψηφοφόρος είναι ενημερωμένος για τη διαδικασία, συγκριτικά με τους πολίτες των υπόλοιπων χωρών;

Ο Ελληνας πολίτης είναι καλά ενημερωμένος για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Ελληνες ήταν οι δεύτεροι πιο ενημερωμένοι πολίτες της Ε.Ε. για τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς το 63% δήλωνε ότι γνώριζε πότε θα διεξαχθούν. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο κατά 20 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν αισθητά χαμηλότερος, στο 41%.

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, η πεποίθηση του Ελληνα πολίτη ότι είναι σημαντικό για εκείνον να ψηφίζει στις ευρωεκλογές ενισχύεται (48% έναντι 41% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018). Αυτός άλλωστε είναι και ο δικός μας στόχος: να φέρουμε τον Ελληνα πολίτη πιο κοντά στην Ε.Ε., πιο κοντά στους θεσμούς της, ώστε να καταλάβει ότι η Ε.Ε. δεν είναι κάτι μακρινό και απροσπέλαστο. Η Ε.Ε. είναι προϊόν δημοκρατίας, και αποτελεί σημαντικό μέρος της απάντησης σε προβλήματα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής που απασχολούν τους πολίτες. Το είδος και την ποιότητα της δημοκρατίας την καθορίζουμε εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες, με την ψήφο μας στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019.

- Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές, δεδομένου ότι συμπίπτουν και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Για εμάς στην Ελλάδα το ζητούμενο δεν είναι απλώς οι πολίτες να συμμετάσχουν στις φετινές ευρωεκλογές. Αυτό εξάλλου υποβοηθείται από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο δικός μας στόχος είναι οι πολίτες που θα πάνε στις κάλπες να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστά ενημερωμένοι. Αλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι απλώς η αύξηση της συμμετοχής, αλλά η συνειδητοποιημένη ψήφος.

Ο πολίτης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αυτή τη φορά η ψήφος του δεν μπορεί να είναι «χαλαρή». Εχει τεράστια σημασία, έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη δική του ζωή, εδώ στην Ελλάδα, όχι κάπου μακριά. Αρα, την ημέρα των εκλογών, πρέπει να γνωρίζει ότι η επιλογή που θα κάνει σε εθνικό επίπεδο έχει ευθεία σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και άρα συγκεκριμένη κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα και το μέλλον του.

- Οι εθελοντές τι ρόλο θα παίξουν στη φετινή προεκλογική αλλά και εκλογική διαδικασία;

Σε αυτές τις εκλογές βασιζόμαστε πολύ στους εθελοντές. Μέσω της online πλατφόρμας «αυτήτηφοράψηφίζω.eu», που αποτελεί καινοτομία του Ε.Κ., έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργών εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η χώρα μας αριθμεί περισσότερους από 700 εθελοντές ανά την επικράτεια, που διαδίδουν το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Συνολικά έχουν εγγραφεί σε αυτή την πλατφόρμα πάνω από 170.000 Ευρωπαίοι, ενώ στην Ελλάδα οι εγγεγραμμένοι ξεπερνούν τους 4.700.

Αυτή η εκλογική καμπάνια του Ε.Κ. είναι αποκεντρωμένη, με στόχο να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, όχι απλώς για να ψηφίσουν, αλλά για να συζητήσουν και να πείσουν κι άλλους συμπολίτες τους. Μέσω λοιπόν της διαδικτυακής πλατφόρμας «Αυτή τη φορά ψηφίζω», ενός μη κομματικού εργαλείου, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να εγγραφούν, με απόλυτη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, και να λαμβάνουν πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν - όπως το Μέλλον της Ευρώπης, η Δουλειά μου, ο Πλανήτης μου. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδηλώσεις ή να βρουν αυτές που γίνονται κοντά τους για την προώθηση της ψήφου και της ενεργού συμμετοχής στις εκλογές. Με άλλα λόγια, έχει δημιουργηθεί μια πλειοψηφία, σιωπηλή -αν θέλετε- ως τώρα, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και αρθρώνει λόγο, συγκεκριμένο και θετικό.

Αξίζει να σας αναφέρω πως στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το Γραφείο μας για τις 100 μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με δεκάδες εθελοντές, διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση του μηνύματος.

- Ποιο θεωρείτε πως είναι το πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και τι θα πρέπει να περιμένουν οι Ελληνες πολίτες την επόμενη ημέρα;

Κάθε φορά λέμε ότι αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές, ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν, ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Ομως το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 είναι πράγματι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές.

Αυτή τη φορά, είναι κοινή παραδοχή ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε αμφισβήτηση από πολίτες και πολιτικούς. Η απάντηση στο ερώτημα «αν μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει δημοκρατική» μπορεί να δοθεί μέσα από τις απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις μεγάλες προκλήσεις μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ή ο καθένας μόνος του; Θα ζητήσουμε με την ψήφο μας προστασία των κεκτημένων μας ή θα επιτρέψουμε την απώλειά τους ως κάτι δεδομένο και παρωχημένο;

Πλέον δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, ένας νέος κόσμος. Η καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδος, η ραγδαία κλιματική αλλαγή, αποτελούν προκλήσεις που ενδεχομένως τρομάζουν εκείνους που αισθάνονται ότι ο κόσμος τρέχει πολύ γρήγορα. Κάποιοι νιώθουν αποκλεισμένοι, νιώθουν ότι απειλούνται, και οχυρώνονται σε ένα φαντασιακό παρελθόν, το οποίο τους είναι γνώριμο και νομίζουν ότι μπορεί να ανασυσταθεί. Η σύγχρονη εποχή όμως έχει σύνθετα προβλήματα, συχνά παγκόσμιας εμβέλειας - και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε αυτά.

- Από τη δική σας εμπειρία και μέσα από τις δράσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλη τη χώρα, πόσο κοντά στην Ευρώπη νιώθει ο Ελληνας πολίτης;

Οπως μαρτυρούν και οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, ο Ελληνας πολίτης νιώθει ολοένα και πιο κοντά στην Ευρώπη. Το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 25 χρόνια (62%) των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα του είναι μέλος της Ε.Ε., όπως καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (68%) θεωρούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε. - το υψηλότερο ποσοστό από το 1983.

Οσον αφορά τη χώρα μας, η θετική γνώμη των Ελλήνων πολιτών για τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. αυξήθηκε σε 45% από 38% στην αντίστοιχη έρευνα έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, μειώνονται όσοι θεωρούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. αρνητικό γεγονός (20%).

Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες θεωρούν ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. (54%), αισθητά αυξημένο ποσοστό από το 2017 (46%). Ως μεγαλύτερα οφέλη για την Ελλάδα αναγνωρίζουν «τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας», «τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ» και «την προσφορά νέων ευκαιριών εργασίας για τους Ελληνες».

Ενα πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έχει στόχο την ενημέρωση κάθε πολίτη από κάθε γωνιά της ΕΕ, είναι ο νέος πρωτοποριακός ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», που αναδεικνύει τη θετική επίδραση της Ε.Ε. για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο ιστότοπος αυτός προέκυψε από την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μάθουν τι πραγματικά κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για εκείνους. Μέσα, λοιπόν, σε αυτόν τον διαδραστικό, πολύγλωσσο ιστότοπο, μπορεί ο καθένας να βρει και να διαβάσει σημειώματα μίας σελίδας, με παραδείγματα για τη θετική διαφορά που κάνει η Ε.Ε. στη ζωή των πολιτών. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι κάνει η Ευρώπη για την περιοχή τους, το επάγγελμά τους ή το αγαπημένο τους χόμπι.

Για να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο ο χρήστης, το Ε.Κ. δημιούργησε και το Citizens’ App, μια εφαρμογή διαθέσιμη σε Apple Store (Iphone) και Play Store (Android). Ετσι κάθε πολίτης μπορεί να έχει την Ευρώπη στην παλάμη του χεριού σου, όπου κι αν βρίσκεται, και να την ανακαλύψει με έναν διαφορετικό τρόπο (πραγματικές μαρτυρίες πολιτών για το τι σημαίνει η Ευρώπη για εκείνους, πώς η ζωή, η καθημερινότητά τους έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της Ε.Ε.).

Μιας και απευθυνόμαστε στους πολίτες της Μεσσηνίας, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει έργα πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της αρχαίας Μεσσήνης και του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Χριστιανούπολης, αλλά και έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η βελτίωση τμήματος της εθνικής οδού Κυπαρισσίας - Φιλιατρών - Πύλου και η βελτίωση υποδομών ύδρευσης - αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές της Μεσσήνης.

Τέλος, το Ε.Κ. έχει δημιουργήσει έναν νέο διαδικτυακό τόπο αποκλειστικά για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Εκεί ο πολίτης μπορεί να βρει λεπτομερείς πληροφορίες για τους εθνικούς κανόνες, τις σχετικές ημερομηνίες και χρήσιμους συνδέσμους για κυβερνητικές ιστοσελίδες σε κάθε κράτος-μέλος.

- Με την ευκαιρία μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για τις δράσεις του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και πώς οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν και να γνωρίσουν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαΐου το Γραφείο μας έχει πολλαπλασιάσει τις δράσεις του τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλα μέρη ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα βρεθήκαμε από την μία άκρη της Ελλάδας, την Κρήτη, στην άλλη, την Θράκη. Συνεργαζόμαστε με δεκάδες φορείς, παρέχοντας τη στήριξή μας -τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης- σε εκδηλώσεις και δράσεις. Σε κάθε τέτοια ευκαιρία συναντούμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της Ε.Ε., μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς, ενώ ταυτόχρονα συζητάμε και λύσεις.

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δημοσιογράφους από όλη την χώρα, τόσο μέσω ενημερώσεων όσο και δια ζώσης, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή ενημέρωση των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τους θεσμούς της συνολικά.

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι νέοι είναι το μέλλον μας, γι’ αυτό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται πιο κοντά τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως αυτό των «Σχολείων-Πρέσβεων», του Euroscola, αλλά και του Erasmus+.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

- Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

- Οι εκλογείς στην Ελλάδα πρέπει να ψηφίσουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε ανατρέξτε σε αυτόν τον ιστότοπο: http://www.ypes.gr/services/eea/eea.htm

- Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής.

- Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 μέλη του Κοινοβουλίου το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

- Στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος, ούτε η ψήφος διά πληρεξουσίου.

- Για συμμετοχή στην ψηφοφορία πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα για τον απαραίτητο έλεγχο.

- Μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ενωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής και έχουν εγγραφεί εγκαίρως στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

- Η προθεσμία εγγραφής για την ψηφοφορία για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 (όπως και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές) έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

- Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγουν μεταξύ των ίδιων καταλόγων υποψηφίων.

- Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο. Στην πράξη, καθώς θα υπάρχουν 21 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, κάθε πολιτικό κόμμα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 4,76% των ψήφων για να εξασφαλίσει μία θέση στο Κοινοβούλιο.

- Σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε., όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

- Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με έκφραση προτίμησης, η οποία δίνει στους εκλογείς τη δυνατότητα να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στη λίστα του κόμματος που επιλέγουν. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης είναι πιθανότερο να εκλεγούν.

- Τα πολιτικά κόμματα ή τα άτομα που επιθυμούν να είναι υποψήφια στις εκλογές πρέπει να εγγραφούν στην εθνική εκλογική αρχή 37 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών. Θα μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα με όλους τους υποψηφίους στην ιστοσελίδα τους μόλις λήξει η περίοδος εγγραφής.

[Δημοσίευση 20 ημέρες πριν από τις εκλογές: http://www.ypes.gr/en/Elections/ElectionsEuropeanParliament/ElectionsforEuropeanParliament/recommendation_of_commission/

Ο δικτυακός τόπος όπου θα δημοσιευθούν οι κατάλογοι είναι ο Αρειος Πάγος, το Ανώτατο Αστικό και Ποινικό Δικαστήριο της Ελλάδος www.areiospagos.gr].