Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 09:59

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»

Γράφτηκε από τον
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά θα πρέπει ως χώρα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει κάποιες σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα μας». Αυτό τονίζει μιλώντας στην "Ε" η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και νυν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου. Για τις αιτίες που οδήγησαν στις εκλογικές ήττες του ΠΑΣΟΚ η Γιαννακοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική, αλλά υπήρχαν υπουργοί που συγκρούστηκαν με συντεχνίες και άλλοι που λειτουργούσαν με παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι δεδομένο ότι σε κάποια πράγματα κινηθήκαμε πολύ αργά. Χάσαμε χρόνο, δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως τον κόσμο. Εγκλωβιστήκαμε σε λάθος συνθήματα και ξεπερασμένα ιδεολογήματα».

Η κ. Γιαννακοπούλου στη συνέχεια της συνέντευξης σχολιάζει την κυβέρνηση Σαμαρά και εκφράζει τη ανησυχία της για την πολιτική καταξίωση της Χρυσής Αυγής. Σχολιάζοντας δε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι το κόμμα «συνεχίζει να συμπεριφέρεται υπερφίαλα και μικροκομματικά». Αναφέρει, τέλος, ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ - και μεταξύ αυτών: «Ανανέωση σε πρόσωπα, στρατηγικές και θέσεις. Αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού μας στίγματος. Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του κόμματος με μπούσουλα τη διαφάνεια και την εσωκομματική δημοκρατία».


- Το ΠΑΣΟΚ στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υπέστη μεγάλες ήττες. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στη συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών;

«Πιστεύω ότι ήταν κυρίως 3: Πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε το κόμμα - εκφραστής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και ως εκ τούτου συσσώρευσε πάνω του την οργή μιας κοινωνίας που είδε να διαψεύδονται τα οράματά της. Ο δεύτερος ήταν ότι η σκληρή οικονομική μας πολιτική επιδείνωσε το επίπεδο ζωής πολλών συμπολιτών μας. Και αυτό είχε κόστος. Και τρίτον, επειδή δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να ανανεωθούμε, με αποτέλεσμα να μην είμαστε πειστικοί όταν μιλάμε για την ανάγκη αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Ετσι ο κόσμος προτίμησε να ψηφίσει άλλα κόμματα, παρά το ότι οι θέσεις τους είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις δικές μας».

- Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τα αίτια της ήττας. Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή, το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε επειδή δίστασε να συγκρουστεί με τις προνομιούχες συντεχνίες. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίστασε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται;
«Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική, αλλά υπήρχαν υπουργοί που συγκρούστηκαν με συντεχνίες και άλλοι που λειτουργούσαν με παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι δεδομένο ότι σε κάποια πράγματα κινηθήκαμε πολύ αργά. Χάσαμε χρόνο, δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως τον κόσμο. Εγκλωβιστήκαμε σε λάθος συνθήματα και ξεπερασμένα ιδεολογήματα. Πάντως μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση που κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 60 ετών, χωρίς κανένα κοινοτικό ή εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά κράτησε την πατρίδα μας όρθια. Σε κάθε περίπτωση θα υπήρχε κόστος».

- Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το ΠΑΣΟΚ δυσαρέστησε τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, με συνέπεια αυτοί να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Ισχύει και αυτό. Ομως και αυτό ήταν αποτέλεσμα των λόγων που σας ανέφερα πριν. Ισως και άλλων, όπως το ότι δεν είπαμε από τον πρώτο μήνα τι ακριβώς συμβαίνει - και αργότερα, το ότι δεν ζητήσαμε το "κούρεμα" πολύ γρηγορότερα».

- Ας πάμε στο μετεκλογικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη κυβέρνηση Σαμαρά αλλά τα κορυφαία στελέχη του δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Εχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να πιστώνονται οι επιτυχίες στη Νέα Δημοκρατία και η φθορά στο ΠΑΣΟΚ;
«Υπάρχει όντως αυτός ο κίνδυνος, κι αυτό επεσήμανα και στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση που μετείχα. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από εμάς και πολλές παρεμβάσεις, ώστε να είναι ευδιάκριτα τόσο η συμβολή μας στην πολιτική σταθερότητα όσο και ο διακριτός πολιτικός μας λόγος. Σε μια πολυκομματική κυβέρνηση τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Το προέχον ζήτημα όμως είναι η σωτηρία της χώρας - και σ’ αυτό εστιάζουμε όλοι. Εύχομαι και ελπίζω η συνταγή των εταίρων να είναι σωστή, αλλά και εμείς να υλοποιούμε αυτά που συμφωνούμε».

- Κάποιοι πάντως έχουν προδιαγράψει το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις απόψεις;
«Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη. Κάποιοι φαίνονται να βιάζονται πολύ. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι πολιτικά υπαρκτός και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στη χώρα μας εκφράζεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω ποιος βγάζει πιστοποιητικά θανάτου για κάποιον πολιτικό χώρο, αλλά λιγότερη αλαζονεία δεν θα έβλαπτε».

- Υπάρχει ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία; Κάνω αυτή την ερώτηση γιατί μετά τις εκλογές έχω την εντύπωση ότι κάποιοι έχουν πετάξει... λευκή πετσέτα και περιμένουν απλώς να συμβεί το μοιραίο.
«Ασφαλώς και υπάρχει. Υπάρχουν πολλά και ικανά στελέχη που όταν πρέπει θα στηρίξουν και πάλι το Κίνημα. Είναι δύσκολο για μας να είμαστε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, αλλά σιγά-σιγά θα βρούμε το βηματισμό μας. Αλλωστε οι αγώνες δεν γίνονται μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινωνία».

- Ποιες ενέργειες πρέπει γίνουν για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ;

«Πολλά πρέπει να γίνουν, όπως: Ανανέωση σε πρόσωπα, στρατηγικές και θέσεις. Αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού μας στίγματος. Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του κόμματος, με μπούσουλα τη διαφάνεια και την εσωκομματική δημοκρατία. Αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας -είμαστε π.χ. το κόμμα με την πιο αδύναμη παρουσία στα social media-, υπευθυνότητα στις θέσεις μας, διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να φαίνεται και το στίγμα μας και η παρεμβατικότητά μας».

- Την κυβέρνηση πώς την κρίνετε έως τώρα;

«Είναι δύσκολη συγκυρία, χωρίς αμφιβολία, και δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι εμπράκτως, διότι τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης θα έχει αντίκτυπο στις ζωές όλων μας».

- Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πώς τη σχολιάζετε;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συμπεριφέρεται υπερφίαλα και μικροκομματικά. Λένε ακόμα διαφορετικά και αντικρουόμενα πράγματα. Στείρα άρνηση, απειλές, οξείς τόνοι χαρακτηρίζουν την πολιτική του. Ελπιζα ότι η εκλογική του επιτυχία θα τον "ωριμάσει", αλλά δυστυχώς τον έκανε ακόμα πιο ανεύθυνο. Πέρα από τις όποιες διαφορές, τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε να συμμετέχει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια».

- Η πολιτική καταξίωση της Χρυσής Αυγής σας προβληματίζει;
«Ναι. Και φοβάμαι ότι όσο δεν δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα που εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή, όπως η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η ανεργία και η αναξιοπιστία της πολιτικής, η παρουσία της θα εδραιώνεται».

- Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εντός του επόμενου εξαμήνου «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Είστε αισιόδοξη για την έκβαση των μαχών που θα δοθούν;
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά θα πρέπει ως χώρα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει κάποιες σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα πείσουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Οτι κόμματα και πολίτες έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα. Αν αυτό το κάνει, θα κερδίσουμε επιπλέον χρόνο, ώστε σε συνάρτηση με μια συνολική ευρωπαϊκή λύση να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας. Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας - που για εμένα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα».

- Ποια Ελλάδα θέλετε να δείτε μετά την κρίση; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα;
«Πιστεύω ακράδαντα ότι από την κρίση πρέπει να βγούμε με τις δικές μας δυνάμεις πέρα από την όποια βοήθεια. Να πάψουμε να αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγήν σε διεθνές επίπεδο. Να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να δημιουργηθούν ξανά δουλειές, να μην έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας και να δώσουμε ελπίδα και όραμα στη νέα γενιά».


Και πάλι υποψήφια


- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σας επέλεξε στην Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη Νάντια Γιαννακοπούλου; Θα είστε υποψήφια στη Μεσσηνία και στις επόμενες εκλογές;

«Ναι, θα είμαι. Θεωρώ ότι είμαι στην αρχή της προσπάθειας που κάνω και θέλω να συνεχίσω. Είμαι παρούσα όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσω να είμαι, παράλληλα βέβαια με τις επαγγελματικές και τις κομματικές μου υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι έχω μεγάλη υποχρέωση και ευθύνη απέναντι σε όλους τους συμπατριώτες μου, και από τη νέα θέση που μου εμπιστεύτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστώ για την ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου και την ανάδειξη και προώθηση των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας».


Μήνυμα στους νέους


- Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που δεν βρίσκουν δουλειά στη Μεσσηνία και αναγκάζονται να φύγουν για την Ευρώπη και αλλού.
«Εύχομαι και ελπίζω σύντομα η πατρίδα μας, με την προσπάθεια όλων μας, να πορευτεί σε μια νέα τροχιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να ξενιτεύονται οι νέοι μας - και όσοι αναγκάστηκαν να το πράξουν, να επιστρέψουν σύντομα και να συνεισφέρουν στον τόπο τους».

 


Συνέντευξη στο Θανάση Λαγό


NEWSLETTER