Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 09:21

Επίμονες διαρροές για κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Την αντίδρασή της στις συνεχιζόμενες διαρροές και πληροφορίες από τον κυριακάτικο αθηναϊκό Τύπο ότι το στρατόπεδο της Καλαμάτας έχει επιλεγεί για τη μετεγκατάσταση και φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων ως κλειστό κέντρο, εκφράζει η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Καραλής επισημαίνει πως “η επιλογή αυτή αποτελεί παράδειγμα εσφαλμένης εκτίμησης, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος άπτεται του αστικού ιστού της πόλης και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές εξαγγελίες που ήθελαν οι χώροι αυτοί να απέχουν από τις πόλεις”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ανέφερε πως “δεν έχει τεθεί ποτέ το ζήτημα του στρατοπέδου. Και χθες που μίλησα γι’ αυτό το ζήτημα εγώ, δεν μου είπαν ότι υπάρχει περίπτωση στρατοπέδου”. Επέμεινε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση κι επανέλαβε πως την ίδια στιγμή που θα ειπωθεί κάτι επίσημο, θα συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα ενημερωθεί όλος ο κόσμος.

Στο μεταξύ ο κυριακάτικος αθηναϊκός Τύπος ενίσχυσε τις πληροφορίες που υπήρχαν από την πλευρά της κυβέρνησης πως σχεδιάζει να μετατρέψει 8 στρατόπεδα της χώρας σε κλειστά κέντρα για μετανάστες που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ. Μεταξύ αυτών είναι τα στρατόπεδα της Καλαμάτας, της Σπάρτης, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα και πως οι μεταφερόμενοι πρόσφυγες δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της καθεμιάς περιφέρειας. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι εκκρεμεί ο ακριβής αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και πως όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της καταμέτρησης.

 

ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας ο πρόεδρός της Δημ. Καραλής σημειώνει: “Από τον κυριακάτικο αθηναϊκό Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι το στρατόπεδο Καλαμάτας αποτελεί κυβερνητική επιλογή ως τόπος μετεγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών. Ομως αποτελεί παράδειγμα εσφαλμένης εκτίμησης, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος άπτεται του αστικού ιστού της πόλης και έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές εξαγγελίες που ήθελαν οι χώροι αυτοί να απέχουν από τις πόλεις. Πολύ περισσότερο δε όταν ακόμα και ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεσσηνία, μίλησε για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για «ανάπτυξη της περιοχής και καλύτερες δουλειές για όλους». Η Μεσσηνία χάρις στο αεροδρόμιο αποτελεί βασική πύλη εισόδου τουριστών για όλη την Πελοπόννησο. Η περιοχή μας έχει ανάγκη βασικών έργων υποδομής που θα την τονώσουν τουριστικά προς όφελος όχι μόνο των ντόπιων επιχειρήσεων αλλά και της εθνικής οικονομίας. Περιμέναμε εδώ και χρόνια τη δημιουργία του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, την επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου, καθώς και την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη. Ολα αυτά θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς. Είναι λυπηρό, που ενώ όλα αυτά είναι άκρως επείγοντα, με περισσή ταχύτητα δρομολογείται η μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών και μάλιστα σε σημείο που δεν θα βοηθήσει καθόλου τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και του Νομού Μεσσηνίας ως αναδυόμενου τουριστικού προορισμού. Είναι σαφώς ανθρώπινη υποχρέωση της χώρας μας να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων ταλαιπωρημένων ψυχών που έφυγαν διωγμένοι από τις πατρίδες τους. Το θέμα όμως είναι να μην φύγουν τελικά διωγμένοι και όσοι ανέλαβαν να τους φιλοξενήσουν”.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος είπε: “Ο,τι σας είχα πει την προηγούμενη Δευτέρα ισχύει ακριβώς και σήμερα. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Υπάρχουν συζητήσεις που γίνονται και οι οποίες είναι ανεπίσημες. Και δεν νομίζω ότι πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη. Εχω δεσμευτεί την ίδια στιγμή που θα ειπωθεί κάτι επίσημο, θα συγκαλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο και θα ενημερωθεί όλος ο κόσμος”.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας να έχει εκπεφρασμένη θέση γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, ανέφερε: “Και τι θα έπρεπε να πούμε, φέρτε πρόσφυγες εκεί; Περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, εμείς θα ακούσουμε και ανάλογα θα πράξουμε, θα συγκαλέσουμε Δημοτικό Συμβούλιο και θα συζητήσουμε”. Και πρόσθεσε, απαντώντας και για τις πληροφορίες περί στρατοπέδου: “Θα έρθει η πρόταση και επί αυτής της πρότασης θα συζητήσουμε. Δεν έχει τεθεί ποτέ το ζήτημα του στρατοπέδου. Και χθες που μίλησα γι’ αυτό το ζήτημα εγώ, δεν μου είπαν ότι υπάρχει περίπτωση στρατοπέδου. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αν υπήρχε θα είχα απαντήσει από την πρώτη στιγμή. Συγκεκριμένα μίλησα με πάσα ειλικρίνεια, όπως κάνω πάντα και είπα ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Αν υπήρχε οποιαδήποτε ενημέρωση, θα την είχα θέσει στο τραπέζι”.

Γ.Σ.