Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 20:59

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Γράφτηκε από την
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Την ώρα που φουντώνουν οι διαμαρτυρίες για τη συγχώνευση περιφερειακών υπηρεσιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ρίχνει λάδι στη φωτιά ανακοινώνοντας χθες ότι την 1η Απριλίου ξεκινά ο διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ότι την 1η Ιουλίου θα βγει η σχετική απόφαση.
Ο "Καλλικράτης" στην υγεία αναμένεται να ξεσηκώσει νέα θύελλα διαμαρτυριών, καθώς οι τοπικές κοινωνίες δύσκολα θα δεχτούν το κλείσιμο οιωνδήποτε νοσοκομείων ή ιατρικών κέντρων.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η λύση για την οργάνωση του συστήματος είναι ο υγειονομικός χάρτης. «Στο χώρο της υγείας επί δεκαετίες βασίλεψε το πελατειακό κράτος, γι' αυτό χρειάζεται η οργάνωση», τόνισε παρουσιάζοντάς τον.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος παρουσίασε τους δείκτες του υγειονομικού χάρτη από γεωγραφική και οικονομική διάσταση: Οι οδικές αρτηρίες και τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά και στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από πολίτες αρκετών περιοχών της χώρας.
«Ο ρυθμός βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας έχει μειωθεί. Το σύστημα έχει λαχανιάσει», συμπλήρωσε επίσης ο κ. Κυριόπουλος. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, αν και υπάρχουν καλοί γιατροί και σύγχρονος εξοπλισμός, τα μισά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.


NEWSLETTER