Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 13:19

Θαν. Πετράκος: Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας με την πρότασή της για τυποποίηση εκτός νομού του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα;

Γράφτηκε από την

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση με την πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας να επιτρέπεται η τυποποίηση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και από εταιρείες εκτός Μεσσηνίας. Τη διαφωνία μας με ένα τέτοιο ενδεχόμενο την είχαμε διατυπώσει έγκαιρα.
Αναρωτιόμαστε, η πρόταση της ΕΑΣ για να τυποποιείται το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και από εταιρείες εκτός νομού, ποιών, αλήθεια, τα συμφέροντα εξυπηρετεί; Διότι είναι βέβαιο ότι δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών ούτε του προϊόντος ούτε των Μεσσήνιων τυποποιητών ούτε συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο νομό μας. Διότι με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται η επέκταση του ΠΟΠ εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και δεν θα μένει στο νομό η προστιθέμενη αξία. Επιπλέον με την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχουν στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος, όπως πολύ σωστά τόνισε και ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας»: «Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, από συνώνυμο της ποιότητας, υπάρχει κίνδυνος να γίνει συνώνυμο της νοθείας».
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε και εμείς ότι η τυποποίηση του ελαιολάδου εκτός της ζώνης ΠΟΠ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά ουσιαστικά την οικονομία του νομού Μεσσηνίας, δεν μπορεί να το χειρίζεται μόνη της η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Επιβάλλεται να πάρει πρωτοβουλία ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Χρήστος Μαλαπάνης και υπάρξει μια σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΑΣ Μεσσηνίας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δημάρχων, των ελαιουργικών Συνεταιρισμών που τυποποιούν ελαιόλαδο, των ομάδων παραγωγών και των Μεσσήνιων τυποποιητών, με σκοπό να αλλάξει αυτή η εντελώς λανθασμένη πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα του προϊόντος ούτε των παραγωγών ούτε της Μεσσηνίας γενικότερα και να δημιουργηθεί μια παμμεσσηνιακή επιτροπή.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος