Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 17:32

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα των αυθαιρέτων

Γράφτηκε από την



Ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, αντιμετωπίζεται με μια εξίσου παλαιά λογική: Εισπράττουμε χρήματα από την έμμεση -αντισυνταγματική- νομιμοποίηση και ανοίγουμε έναν νέο κύκλο αυθαιρεσίας. Η λογική «ό,τι έγινε, έγινε», είναι τετριμμένη, αναποτελεσματική και παντελώς αναξιόπιστη, πλήττει σοβαρά το σύστημα αξιών της χώρας.
Η οπτική του κ. Παπακωνσταντίνου μας συνδέει απευθείας με τη λογική του κ. Σουφλιά και πολλών προκατόχων του. Και μετά την είσπραξη των τελών,  θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα να διασπούν την ενότητα του φυσικού και αγροτικού χώρου και να αποτελούν αγκάθι για κάθε χωροταξικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό, υπονομεύοντας την τόσο χρήσιμη και τόσο συχνά επικαλούμενη και από τον υπουργό, αρχή της «αξιοπιστίας» και της Πράσινης ανάπτυξης. Ξανά επιβραβεύουν την αυθαιρεσία, αφού το να χτίζεις αυθαίρετα, θα συνεχίσει να συμφέρει! 
Θεωρούμε ότι, στον αντίποδα της «φτηνής ανάπτυξης», υπάρχει μια πράσινη λογική στην αντιμετώπιση της σύγχρονης οικιστικής πραγματικότητας, μέσα και γύρω από τις πόλεις, αλλά και στη φύση και το γεωργικό χώρο. Συνολικό, ενιαίο σχέδιο για τη διαχείριση όλων των «αυθαιρεσιών», μέσα από μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική, με σχέδιο, κανόνες, και ανάλογους ελεγκτικούς μηχανισμούς.  Δυστυχώς οι εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ δεν επαγγέλλονται ούτε καν την φθηνή ανάπτυξη, αφού κλειδί για την πολιτική έναντι των αυθαιρέτων, είναι μόνο η διαδικασία της είσπραξης χρημάτων.
Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την άμεση επιβολή των προστίμων, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία με μεγάλη προσαύξηση για τα σκανδαλώδη αυθαίρετα σε δάση, αιγιαλό και κοινόχρηστους χώρους.

Από τη Δημοκρατική Αριστερά


NEWSLETTER