Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 19:54

Προτάσεις Λαμπρόπουλου για ανακούφιση των πληγέντων 

Γράφτηκε από την
Προτάσεις Λαμπρόπουλου για ανακούφιση των πληγέντων 

"Αυτό που προέχει τώρα είναι η ενότητα των δυνάμεων του τόπου μας και η γρήγορη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τ. υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, που ζητεί από τις αρμόδιες αρχές άμεσες κινήσεις για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, ο τ. υπουργός ζητεί, μεταξύ άλλων, να γίνει "α) γρήγορη καταγραφή των ζημιών σε εξοπλισμούς κατοικιών, καταστημάτων, επιχειρήσεων και στη συνέχεια να υπάρξει οικονομική στήριξη και διευκόλυνση για την προμήθεια αυτών που έχασαν, β) άμεση διαπίστωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες μας στις καλλιέργειές τους και να τους δοθούν γρήγορα πραγματικές αποζημιώσεις, γ) γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού (για παράδειγμα, ο δρόμος από την Εύα έως την Βαλύρα), δ) γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας που γκρεμίστηκε στον επαρχιακό δρόμο Λάμπαινα –  Ελληνοεκκλησιά".

Ακόμα ζητεί, "α) να καθαριστούν τα ρέματα και οι υπόνομοι που έχουν φράξει για να μην έχουμε τα ίδια με τις φθινοπωρινές βροχές που θα ακολουθήσουν, β) να αποκατασταθούν οι αγροτικοί δρόμοι, διότι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, γ) να μελετηθούν και να παρθούν άμεσα μέτρα για ευαίσθητες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και έχουν προκύψει πολλοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων (για παράδειγμα, το Μαυρομάτι στην Αρχαία Μεσσήνη, που κινδυνεύει από πτώσεις ογκόλιθων, ιδιαίτερα μετά την φωτιά του 2014, το Πήδημα που πνίγηκε και άλλα παραλιακά χωριά του Δήμου Μεσσήνης και τουριστικά κέντρα του νομού)".

Ο Γ. Λαμπρόπουλος επισημαίνει ακόμα ότι χρειάζεται, "α) να γίνουν άμεσα τεχνικά έργα πέριξ του αεροδρομίου μας για να μην ξανακλείσει, β) να στηριχθεί και να προχωρήσει γρήγορα, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση μελέτης που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Μεσσήνης για αντιπλημμυρικά στον Πάμισο, γ) να δοθούν στους πληγέντες, και μόνον, διευκολύνσεις στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες".

Ο ίδιος ενημερώνει, τέλος, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε στην Αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη "και σύμφωνα με την διαβεβαίωσή του, ο αρχαιολογικός χώρος δεν έχει υποστεί ζημιές, εκτός από κάποια χώματα, που σε λίγες ημέρες με την απομάκρυνσή τους, θα είναι ξανά επισκέψιμος. Χρειάζεται όμως να υπάρξει μελέτη προστασίας πέριξ του χώρου".


NEWSLETTER