Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 09:20

Αποκάλυψη Πετράκου για Τσίπρα: "Φοβισμένος ηγέτης"

Γράφτηκε από τον
Αποκάλυψη Πετράκου για Τσίπρα: "Φοβισμένος ηγέτης"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μελετούσε το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, αλλά φοβόταν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τους πρώτους 6 μήνες: Αυτό αποκάλυψε χθες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα ότι ήταν ένας "φοβισμένος ηγέτης". 

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, μετά από έντονο διάλογο που είχαν την άνοιξη του 2015 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε: “Τι θέλεις, να πάμε στη δραχμή; Το ξέρω κι εγώ, σ’ ένα χρόνο, η ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλη αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τους πρώτους 3 έως 6 μήνες".  

Η δήλωση αυτή του κ. Πετράκου έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση όσων είχε δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δημοσιογράφους: Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έψαχνε εκτυπωτή στη Ρωσία για να τυπώσει δραχμές. Προχθές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστροφή στη δραχμή ήθελαν ο Σόιμπλε και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, "φωτογραφίζοντας" την τότε Αριστερή Πλατφόρμα και τα στελέχη που πήγαν στη Λαϊκή Ενότητα. Χθες όμως ο κ. Πετράκος απάντησε ουσιαστικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι ήταν ένας “φοβισμένος ηγέτης”. 

Παράλληλα ο κ. Πετράκος υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διαφωνούσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και με το μνημόνιο τα 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Οταν δε η Κεντρική Επιτροπή ζήτησε συνέδριο πριν την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Τσίπρας απείλησε με παραίτηση, δήλωσε ο κ. Πετράκος. 

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ»

Ο Θανάσης Πετράκος, μιλώντας εκτός κειμένου και φανερά φορτισμένος, ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας: 

«Ο κύριος Τσίπρας δεν ήταν καθόλου ειλικρινής και ένιωθε ενοχές. Γιατί το λέω αυτό; Αφού λοιπόν ο κ. Τσίπρας μας προκάλεσε, οφείλω να αποκαλύψω κι εγώ την έντονη αντιπαράθεση που είχαμε μέσα στο γραφείο του στη Βουλή όταν έγινε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και του έθεσα το θέμα, για ποιο λόγο, αφού οι δανειστές δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με βάση την ενδιάμεση συμφωνία της 20ής Φλεβάρη - η οποία σας θυμίζω και θυμίζω στον κ. Τσίπρα ότι έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε θα πάει πάσο το πρόγραμμά του για ένα εξάμηνο και οι δανειστές θα δώσουν τα 7,2 δισ. που ήταν, τα οποία δεν είχαν δώσει στον κ. Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε πήγε πάσο το πρόγραμμά του, πλην των 100 δόσεων, θυμάστε, και του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης. Επαίρονται τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν ακόμη ότι συνεχίζει να υπάρχει το θέμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αυτό είναι όλη κι όλη η πολιτική. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, αντί να απαντήσει για ποιο λόγο δώσανε τότε δύο δόσεις και δώσανε και την τρίτη δόση, για την οποία έχει μιλήσει και ο κ. Βαρουφάκης, τα 3,5 δισ. και δεν τον έχει διαψεύσει κανένας -ενώ ήδη υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και όχι της Αριστερής Πλατφόρμας μόνο, να μην πληρωθεί η μεγάλη δόση των 3,5 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του Απριλίου-, αντί να απαντήσει γιατί, με προκάλεσε και μου είπε: "Τι θέλεις, να πάμε στη δραχμή;" 

Κι όταν του είπα ότι οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στο λαό και αν είναι να υπογράψουμε μνημόνιο να πάμε στο λαό με καθαρό ερώτημα, ή το ένα ή το άλλο, αυτά είναι τα υπέρ και αυτά είναι τα κατά, απαντώντας μου είπε ότι: "Το ξέρω κι εγώ, σ’ ένα χρόνο, η ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλη αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τους πρώτους 3 έως 6 μήνες". 

Αυτό λοιπόν που κρίνω είναι ότι ο κ. Τσίπρας, αντί να πει την αλήθεια ότι ήταν ένας φοβισμένος ηγέτης και όχι ένας πραγματικός ηγέτης, για ρήξεις και ανατροπές, εξαπέλυσε μια επίθεση που δεν είχε κανένα νόημα. Γιατί οφείλω να του θυμίσω ότι 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το 35% στην Κεντρική Επιτροπή, δεν είχε 109 μέλη) αρνήθηκαν και ήταν αντίθετοι να υπογραφεί μνημόνιο. 

Δεύτερον, η Κεντρική Επιτροπή ζήτησε να υπάρξει συνέδριο πριν, και ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε με την απειλή της παραίτησης πριν υπογραφεί το μνημόνιο - γιατί δεν είχε κανένα δικαίωμα να υπογράψει μνημόνιο. Γιατί με άλλο πρόγραμμα είχε βγει στον ελληνικό λαό. Επομένως, πρώτον, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα, γιατί αν έκανε αυτό, τότε θα είχε αποχωρήσει απ’ το Φλεβάρη, όταν είχε διαφωνήσει με την ενδιάμεση συμφωνία και όχι μόνο. Σαράντα βουλευτές είχαμε διαφωνήσει με την ενδιάμεση συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, αφού θέλει να τ’ ακούσει ο κ. Τσίπρας όλα. 

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν δεν είπε την αλήθεια χτες (σ.σ. προχθές). Για τα επιχειρήματα που είπε, ότι εθνικό νόμισμα σημαίνει ότι ο κόσμος θα έχανε τις καταθέσεις του και θα γινόταν μια μεγάλη τρομακτική υποτίμηση, απαντάω: Τα έχει υποστεί όλα και συνεχίζει να τα υφίστανται με το τρίτο μνημόνιο».

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 

Στη συνέχεια ο Θ. Πετράκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει κατά τη γνώμη του το τρίτο μνημόνιο: 

«Με το τρίτο μνημόνιο πουλήθηκε, ξεπουλιέται, όλη η δημόσια περιουσία και οι δημόσιες υποδομές στο Ταμείο του Σόιμπλε. Με το τρίτο μνημόνιο ξεπουλήθηκαν οι τράπεζες όλες, άρα έχασε, κουρεύτηκε από κάθε πολίτη -από τον πιο νεογέννητο μέχρι τον πιο ηλικιωμένο-, κουρεύτηκαν 4 χιλιάρικα, αφού ο ελληνικός λαός έχασε 4 δισ. και πλέον οι τράπεζες βρίσκονται στα ξένα funds. Κουρεύτηκαν οι καταθέσεις λοιπόν με το τρίτο μνημόνιο, 4.000 και σ’ αυτόν που έχει βιβλιάριο και σ’ αυτόν που δεν έχει βιβλιάριο, επαναλαμβάνω 4.000, 40 δισ. και οι τράπεζες πλέον βρίσκονται στα funds, ενώ η πλειοψηφία της μετοχικής τους σύνθεσης ήταν στο Δημόσιο μέχρι αυτή τη στιγμή. 

Με το τρίτο μνημόνιο δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών που να έχει εξουσία αυτή τη στιγμή, διότι ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος τυπικώς προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δεν προΐσταται πλέον ουσιαστικά, αφού γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή υπάγεται στην τρόικα. Γι’ αυτό λοιπόν και ενεργοποιήθηκαν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από 501 ευρώ και πάνω τώρα, άρα ούτε φορολογική πολιτική υπάρχει. 

Με το τρίτο μνημόνιο η Ελλάδα λοιπόν έγινε αποικία. Με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα -θα τα πούμε και την Κυριακή και τη Δευτέρα με το βιβλίο του Γιάννη του Τόλιου που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα- οι καταθέσεις των πολιτών θα ήταν απολύτως εξασφαλισμένες. Τώρα γίνεται εσωτερική υποτίμηση γιατί δεν μπορεί να γίνει εξωτερική υποτίμηση του νομίσματος. Μία υποτίμηση που μπορούσε να γίνει ανεξάρτητα αν υπήρχαν, αν μπορούσε να υπάρξει  μια ελεγχόμενη κατάσταση. Διότι η υποτίμηση ή η ανατίμηση του νομίσματος εξαρτάται από το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών πρέπει να πω στον κ. Τσίπρα, και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, δηλαδή αγαθών και υπηρεσιών, λόγω των υπηρεσιών, δηλαδή λόγω του Τουρισμού και της Ναυτιλίας και του Ναυτιλιακού Συναλλάγματος, είναι ελαφρώς πλεονασματικό. Αρα καμία πίεση δεν θα μπορεί να ασκηθεί στο εθνικό νόμισμα για να γίνει μεγάλη υποτίμηση, όπως παραμύθιαζε χθες το ακροατήριο που τον άκουγε αλλά και όλον τον ελληνικό λαό ο κ. Τσίπρας. Ολα αυτά που λέει, που είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν με το εθνικό νόμισμα, γίνανε τώρα με το τρίτο μνημόνιο. 

 

Αυτό είναι το σχόλιό μας, για όλα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, αφού μας προκάλεσε και έπρεπε να αποκαλύψουμε όλα όσα είχαν γίνει αυτή την κρίσιμη περίοδο».


NEWSLETTER