Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 08:55

Η Μαρία Σπυράκη στην «Ε»:  «Εχει δρομολογηθεί επί Σαμαρά το ζήτημα του ελληνικού χρέους»

Γράφτηκε από τον

 

«Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε στους Ελληνες την τιμή που μας αξίζει. Κρίμα που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να σταθεί με την απαραίτητη ευπρέπεια στο ιστορικό κάδρο». Αυτό τονίζει η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη που θα επισκεφθεί σήμερα την Καλαμάτα για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Μεσσηνίας.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν σήμερα στις 7.30 το απόγευμα παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Μισή ώρα αργότερα η κ. Σπυράκη θα αναπτύξει στο Πνευματικό Κέντρο το θέμα «2015 - 2016. Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και η προοπτική για τη Συμφωνία Αλήθειας». 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κ. Σπυράκη λέει για το χρέος: «Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα έχει δρομολογηθεί. Σας θυμίζω ότι υπήρχε δέσμευση από τον Νοέμβριο του 2012, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που προέβλεπε μείωση των επιτοκίων των δανείων και παράταση χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων” και προσθέτει “οποιαδήποτε περαιτέρω διευθέτηση του χρέους θα συνδεθεί με πορεία αλλαγών στην Ελλάδα, δηλαδή με ένα νέο ειδικό Μνημόνιο, το θέμα είναι ότι κανείς δεν μιλά για το τι θα γίνει μετά το 2018, που λήγει το τωρινό πρόγραμμα».

Για το Σύμφωνο Αληθείας τονίζει: «Δεν τάζουμε τίποτα. Προσπαθούμε όμως να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι στέρεο και το οποίο θα βασίζεται στην πολύ ισχυρή βούληση για να εφαρμοστεί».

Τέλος για τους δρόμους της Μεσσηνίας και την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τη ζημιά από το δάκο υποστηρίζει ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να δοθεί ευρωπαϊκό χρήμα και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Συνέντευξη στο Θανάση Λαγό

- Οι Ελληνες συζητούν με πάθος για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα. 

Πώς κρίνετε τις δηλώσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος αλλά και για τη Δημοκρατία γενικότερα;

«Το απόφθεγμα της πορείας του Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την εποχή μας. Με το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, σηματοδότησε την ανάγκη για στήριξη των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια του Δυτικού Κόσμου. Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στους πολίτες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο και ταυτόχρονα έδειξε πως ο δρόμος για την αντιμετώπισή τους δεν είναι να χτίζουμε τείχη. Θυμίζοντας την αλληλεγγύη στην πράξη μπήκε στον πυρήνα της συμμαχίας της Δύσης. Στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επανέλαβε τη θέση του Δ.Ν.Τ. και των ΗΠΑ χωρίς ωστόσο να μιλήσει για το μεσοπρόθεσμο ή και το βραχυπρόθεσμο κομμάτι των μέτρων, καθώς το βραχυπρόθεσμο έχει ήδη προεξοφληθεί. Ο Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε στους Ελληνες την τιμή που μας αξίζει. Κρίμα που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να σταθεί με την απαραίτητη ευπρέπεια στο ιστορικό κάδρο».

- Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι σε όλες τις ενδείξεις. Ποιο δρόμο πιστεύετε ότι θα ακολουθήσουν πλέον οι ΗΠΑ;

«Αυτό που πρέπει να δούμε τελικά, είναι αν ο υποψήφιος Τραμπ θα είναι ίδιος με τον Πρόεδρο Τραμπ. Η αλήθεια είναι ότι οι διακηρύξεις του ως υποψήφιος μόνο καθησυχαστικές δεν είναι. Τόσο για τις σχέσεις του με την Ευρώπη αλλά και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Από τις αξίες που συνδέουν τις δυτικές κοινωνίες, από όσα είπε για την κλιματική αλλαγή, τις γυναίκες, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις μειονότητες, τις εμπορικές συμφωνίες, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια. Ομως αυτά συνέβησαν την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υποψήφιος. Τώρα είναι Πρόεδρος. Το αμερικανικό σύστημα έχει μια σειρά θεσμικά αντίβαρα που εν προκειμένω μπορούν να... διορθώσουν την πορεία του Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και να μην επιτρέψουν καταστροφικές επιλογές για τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Είναι απαραίτητο να βαδίσουμε στο δρόμο του σεβασμού της παράδοσης των ΗΠΑ στις σχέσεις με την υπόλοιπη Δύση, στο δρόμο της προάσπισης των κοινών μας αξιών και συμφερόντων». 

- Εκτιμάτε ότι θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ;

«Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και είναι ανάγκη να αποσαφηνιστούν μια σειρά κρίσιμα πεδία πολιτικής. Ταυτόχρονα είναι ένα πάρα πολύ γερό καμπανάκι για να δούμε τα του οίκου μας σε όλα τα πεδία. Διότι αν οι ΗΠΑ διά του Ντόναλντ Τραμπ ξεστρατίσουν, το μοναδικό δυτικό προπύργιο για τις αξίες και για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα διεθνή προβλήματα θα μείνει η ΕΕ. Και εκεί έρχομαι να πω για το προσφυγικό. Βέβαια οι ΗΠΑ, να μην κοροϊδευόμαστε, ήταν απούσες σε όλη αυτή τη μεγάλη κρίση. Στην μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Πόλεμο. Δεν συνεισέφεραν αρκετά, δεν είδα να υποδέχονται τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που υποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Ελληνες, ούτε είδα -πολύ περισσότερο- να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα που δημιουργείται εξαιτίας αυτής της αλλαγής στον κόσμο. Επίσης πρέπει στην ΕΕ να δούμε τι θα κάνουμε αν για παράδειγμα ο Τραμπ επαναφέρει την πολιτική του ρητορική ότι δεν θα συνεισφέρει όσο συνεισέφεραν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ηδη έχει ξεκινήσει στις Βρυξέλλες μια συζήτηση ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να μπορεί να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία. Επίσης υπάρχει και το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία. Τι θα γίνει; Πώς θα πορευτούμε; Σας θυμίζω ότι η Ρωσία έχει κάνει στην Κριμαία αυτό που διεθνώς λέγεται «παράνομη προσάρτηση». Θέλουμε να το αγνοήσουμε και να κάνουμε με τη Ρωσία δουλειές όπως πάντα; Ή θέλουμε αυτό το ζήτημα να το κρατήσουμε στο τραπέζι; Πόσω μάλλον όταν έχουμε δικό μας θέμα πολύ σημαντικό στην Κύπρο με την εισβολή και την κατοχή». 

- Πιστεύετε ότι μετά και την παρέμβαση Ομπάμα θα υπάρξει λύση για το θέμα του χρέους;

«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα έχει δρομολογηθεί. Σας θυμίζω ότι υπήρχε δέσμευση από το Νοέμβριο του 2012, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, που προέβλεπε μείωση των επιτοκίων των δανείων και παράταση χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων. Και τα σχετικά σενάρια έχουν ήδη επεξεργαστεί από τον μηχανισμό στήριξης. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή οποιαδήποτε περαιτέρω διευθέτηση του χρέους θα συνδεθεί με πορεία αλλαγών στην Ελλάδα, δηλαδή με ένα νέο ειδικό Μνημόνιο, το θέμα είναι ότι κανείς δεν μιλά για το τι θα γίνει μετά το 2018, που λήγει το τωρινό πρόγραμμα. Τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να έχουμε πλήρη πρόσβαση στις αγορές; Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι θα θέλουν οι πιστωτές να μας δανείσουν ξανά; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την εικόνα της οικονομίας. Να προχωρήσουμε άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και ακόμα καλύτερα να υπηρετούμε τα συμφωνηθέντα. Ωστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να είναι αυτόνομη μετά το τέλος του 3ου προγράμματος. Ειδάλλως όλα είναι μπροστά μας χωρίς θετικό πρόσημο».

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει εκλογές. Πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

«Αυτό που σίγουρα πιστεύω είναι ότι οι εκλογές θα επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση της οποίας κορμός θα είναι η ΝΔ -ακόμη και αν είναι αυτοδύναμη, θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις- να δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να ανορθωθεί γρήγορα. Να στείλει πολύ ισχυρά μηνύματα στους επενδυτές και στο εξωτερικό ότι είμαστε ένα σταθερό περιβάλλον, ότι είμαστε αποφασισμένοι για αλλαγές. Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προκαλέσει. Γι' αυτό ζητάμε εκλογές. Ζητάμε εκλογές για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον επενδυτικό χάρτη στην Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να μειώσουμε το κράτος και να μπορέσουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τους πόρους χωρίς να τάζουμε. Οταν ο Μητσοτάκης μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% την πρώτη χρονιά και 10% τη δεύτερη χρονιά είχε να δείξει τα ισοδύναμα έσοδα κωδικό προς κωδικό. Δεν τάζουμε τίποτα. Προσπαθούμε όμως να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι στέρεο και το οποίο θα βασίζεται στην πολύ ισχυρή βούληση για να εφαρμοστεί. Θέλετε να σας πω ένα παράδειγμα; Το γεγονός ότι ο κ. Σκουρλέτης μετακινήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εσωτερικών δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τώρα που πήγε στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, από την πρώτη ημέρα δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αποκρατικοποίηση». 

- Τα έργα κατασκευής των δρόμων Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Μπορούν να ενταχθούν σε ένα έκτακτο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο ΕΣΠΑ;

«Οι υποδομές γενικά τείνουν να εκλείψουν ως επιλέξιμα προς χρηματοδότηση έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα απαραίτητο έργο για τη Μεσσηνία που δεν είναι μεγάλης κλίμακας. Η συνολική δημοσιονομική θέση της χώρας μας είναι τέτοια που το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων... εξαφανίστηκε. Ωστόσο, χρέος μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε εναλλακτική. Μία τέτοια είναι και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων( σχέδιο Γιούνκερ) στο οποίο όμως θα μπορούσε να προταθεί μια δέσμη έργων που θα αναβαθμίζει την περιοχή και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας». 

- Μεγάλο τμήμα της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία καταστράφηκε από το δάκο αλλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για τους παραγωγούς. Υπάρχει ενδεχόμενο βοήθειας από την Ε.Ε.; 

«Η ΕΕ διαχρονικά βοηθάει και ο αγροτικός κλάδος το ξέρει ίσως καλύτερα από όλους. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόβλημα δείχνει να χρειάζεται κατ' αρχήν πρόληψη και μετά εθνική μέριμνα. Γνωρίζετε πως στην ΕΕ ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Κατά συνέπεια προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν ενέργειες από την κυβέρνηση οι οποίες μπορούν να πλήξουν κι άλλο την ήδη επιβαρυμένη αγροτική παραγωγή και εν συνεχεία να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από την Ευρώπη. Η θέση μου και η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω για το δεύτερο, άμεση ανάγκη όμως είναι να εξασφαλίσουμε πάση θυσία το πρώτο. Μπορώ να καταθέσω σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, φοβάμαι όμως ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κοινοτική αρμοδιότητα για βοήθεια».