Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 08:35

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας: “Οχι στο χαράτσι για τους δασικούς χάρτες”

Γράφτηκε από την

«Η κυβέρνηση προχωράει σε επιβολή νέου έμμεσου χαρατσιού στην πλειοψηφία των κατόχων αγροτικής γης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η γη ανήκει σε αυτούς που την καλλιεργούν και την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τις τελευταίες δεκαετίες».

Τα παραπάνω σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Τοπική Επιτροπή Μεσσηνίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισημαίνει:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα βήματα όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, προχωράει σε επιβολή νέου έμμεσου χαρατσιού στην πλειοψηφία των κατόχων αγροτικής γης. Η ολοκλήρωση του Δασολογίου - Κτηματολογίου (βασική μνημονιακή υποχρέωση) χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για την είσπραξη ενός τεράστιου ποσού από τους κατόχους αγροτικής γης και τους αγρότες καλλιεργητές. Το ποσό, που μπορεί να φτάνει και τα 700 ευρώ το στρέμμα, είναι προφανώς ανέφικτο να πληρωθεί από την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και των υπόλοιπων κατόχων αγροτικής γης, που πλήττονται βάναυσα, εδώ και 7 χρόνια, από τα μνημόνια.

Αποτέλεσμα και αυτής της κίνησης θα είναι η συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, που έχουν τη δυνατότητα πληρωμής τέτοιων ποσών. Ερχεται συμπληρωματικά στο περιβόητο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που κόβει τις επιδοτήσεις σε μικρομεσαίους αγρότες και ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα. Από την άλλη, ακόμη και όταν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες προβλέπεται, με μια απλή υπουργική υπογραφή, η αναθεώρησή τους για λόγους δημόσιου συμφέροντος όταν μεγάλα επιχειρηματικά και επενδυτικά συμφέροντα το υπαγορεύσουν.

 

Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η γη ανήκει σε αυτούς που την καλλιεργούν και την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τις τελευταίες δεκαετίες. Να μην μπει κανένα νέο έμμεσο ή άμεσο χαράτσι στους καλλιεργητές γης, ούτε και στην υπόλοιπη κοινωνία. Να απαγορευτεί με νόμο η αλλαγή χρήσης της παραγωγικής γης, που γίνεται για εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Να παραχωρηθούν για καλλιέργεια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα αμφισβητούμενα από τους δασικούς χάρτες χωράφια που καλλιεργούνται σε αυτούς που τα πότιζαν και τα ποτίζουν, μέχρι σήμερα, με τον ιδρώτα τους».