Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 20:04

Πετράκος: "Ξεπέρασαν και τον Στουρνάρα: Η κυβέρνηση εκβιάζει με περικοπή των συντάξεων"

Γράφτηκε από την
Πετράκος: "Ξεπέρασαν και τον Στουρνάρα: Η κυβέρνηση εκβιάζει με περικοπή των συντάξεων"

Του Θανάση Πετράκου*  

Σοκ και δέος για τους συνταξιούχους μικροπαραγωγούς, είτε αγρότες είτε ετεροεπαγγελματίες, μετά την αποσαφήνιση την Παρασκευή από τον υφυπουργό Εργασίας στη Βουλή ότι θα περικόπτονται κατά  60% οι συντάξεις  των νέων συνταξιούχων όλων των ταμείων πλην ΟΓΑ, εφόσον διατηρούν μια μικρή αγροτική παραγωγή. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνησή του σκέπτεται να επεκτείνει αυτό το ανθρωποκτόνο μέτρο και στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2017. Δηλαδή έστω και 1 ευρώ να παίρνουν είτε από επιδότηση είτε από πώληση ενός κιλού λαδιού θα περικόπτεται κατά 60% η σύνταξή τους!!! Ολα αυτά κατ' εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 γνωστού ως «αντιασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου». Είναι  βέβαιο ότι η εκβιαστική ποινή αυτή πολύ σύντομα θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, παλιούς και νέους. (Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δείχνει τι θα γίνει και στο θέμα αυτό). 

Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του μνημονιακού - αντιλαϊκού αυτού νόμου θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους ήδη φτωχοποιημένους από όλες τις  μνημονιακές κυβερνήσεις συνταξιούχους, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου αποφάσισε να απαγορεύσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου στους φτωχούς συνταξιούχους μικρούς παραγωγούς, είτε αγρότες είτε ετεροεπαγγελματίες, να καλλιεργούν τη γη τους για να έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα για να ζήσουν.

Η κυβέρνηση με το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 στοχεύει με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια»: 1) Να περικόψει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες όπως προστάζει η τρόικα και 2) Να πετύχει τη συγκέντρωση της γης σε ξένα χέρια όπως προβλέπει το σχέδιο του ΟΟΣΑ. 

Ούτε στα πιο νεοφιλελεύθερα όνειρά τους ο Φρίντμαν, ο Ρήγκαν και η Θάτσερ δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι το ακραίο σχέδιό τους μπορούσε να το εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου στην Ελλάδα. Και όμως ο ραγδαία μεταλλασσόμενος ΣΥΡΙΖΑ σε ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα αντιμετωπίζει την αγροτική γη ως «επιχείρηση» και τους μικροπαραγωγούς ως «επιχειρηματίες». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσχωρώντας στη νεοφιλελεύθερη λογική εκβιάζει τους μικροπαραγωγούς με την απειλή της περικοπής των συντάξεων να πουλήσουν όσο - όσο τη γη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση Τσίπρα με τον εκβιασμό αυτό στους συνταξιούχους επιδιώκει να  υλοποιήσει πιο σκληρά το γνωστό νεοφιλελεύθερο σχέδιο του ΟΟΣΑ. Το σχέδιο  αυτό το οποίο έχει εκπονήσει η McKinsey και έχει χρηματοδοτηθεί από τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα το υπέβαλε στο Eurogroup τον Μάιο του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου κ. Γ. Στουρνάρας. Η πρόταση αυτή προέβλεπε όλη η αγροτική παραγωγή να συγκεντρωθεί σε 5-6 εταιρείες. Αυτή την πρόταση είχε καταγγείλει το 2014 ο τότε αντινεοφιλελεύθερος ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή 23 βουλευτών του  (μεταξύ αυτών και του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου!!!) και είχε καταγγείλει έντονα και η «Αυγή».  

Σήμερα η μεταλλαγμένη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Τσίπρα - Καμμένου προχωράει ακόμη πιο πολύ, όχι μόνο στη συγκέντρωση της παραγωγής σε 5-6 εταιρείες όπως πρότεινε ο Στουρνάρας αλλά και της αγροτικής γης!!! Διότι αφού εκβιάζεται ο μικροπαραγωγός - ιδιοκτήτης της αγροτικής γης να μεταβιβάσει την γη του άρον - άρον για να μην χάσει τη σύνταξή του από αυτό θα επωφεληθούν μόνο μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Διότι οι νέοι στα χωριά είναι και λίγοι αλλά ούτε και διαθέτουν χρήματα για να αγοράσουν γη. Συνεπώς η γη ή θα μεταβιβασθεί ή θα εγκαταλειφθεί από πλήθος μικροπαραγωγών.

Είναι αδιανόητο, αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό α) Να μην επιτρέπεται ο συνταξιούχος να καλλιεργήσει τη μικροϊδιοκτησία του για να ενισχύσει το  πενιχρό του εισόδημα. β) Να του επιβάλει βίαια να πουλήσει τη γη του. 

Περικοπή των συντάξεων θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο για όσους παραγωγούς είναι πράγματι επιχειρηματίες. Δηλαδή έχουν και πάνω από 15.000€ καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και πάνω από 5.000€ βασική ενίσχυση.

Η ΛΑΕ καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων ΠΟΛ-ΠΟΤ. Καλεί όλο το λαό να κινητοποιηθεί μαζικά και  δυναμικά για να μην περάσουν τα ακραία αυτά νεοφιλελεύθερα σχέδια  κυβέρνησης και τρόικας και να απαιτήσει την κατάργηση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος του Ν. 4387/2016.   

Ομως για να μην σαρωθούν τα πάντα από τον μνημονιακό οδοστρωτήρα οφείλουν οι αριστερές, αντιμνημονιακές, δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις, τώρα να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πολιτικό και εκλογικό μέτωπο στη βάση κοινού αντιμνημονιακού ριζοσπαστικού προγράμματος, ώστε να δώσουν νέα ελπίδα στο λαό ότι είναι εφικτή η αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό και τον τόπο. 

 

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην βουλευτής Μεσσηνία.    


NEWSLETTER