Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 16:08

Παρέμβαση Χουντή για τις ελιές Καλαμών

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Χουντή για τις ελιές Καλαμών

Την «άμεση διαγραφή του όρου "Kalamata" από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Ποικιλιών και άμεση επέκταση του ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτα" στους όμορους Νομούς Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας» ζητεί ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν με θέμα την προστασία της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”.

Ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι πρέπει «να σταματήσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας”» αναρωτιέται, παράλληλα, «γιατί 9 μήνες μετά τη διαγραφή του όρου "Καλαμάτα" ως συνώνυμου της ποικιλίας ελιάς Καλαμών από το Ελληνικό Μητρώο Ποικιλιών δεν έχει γίνει η διαγραφή και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Μητρώο» - ζητώντας την ίδια στιγμή από τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν να γνωστοποιήσουν αν έχουν «ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για αυτή την αλλαγή».

Ο Ν. Χουντής, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του, καυτηριάζει την ενέργεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσει απόφαση στις 6 Δεκεμβρίου -την οποία στη συνέχεια απέσυρε πάντως- με την οποία εισαγόταν στο Ελληνικό Μητρώο Ποικιλιών, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς "Kalamon", ο όρος "Kalamata". Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο Ελληνας ευρωβουλευτής, ως συνέπεια αυτής της αρχικής απόφασης, «στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ποικιλιών, εξακολουθεί να εμφανίζεται ακόμη ο όρος "Kalamata", ως συνώνυμος του όρου "Kalamon", δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε κάθε επιτήδειο να κερδοσκοπεί, εις βάρος του ΠΟΠ και φυσικά εις βάρος των καταναλωτών». 

Παράλληλα ο Ν. Χουντής με την ίδια ανακοίνωση επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «αφού ξεπούλησε κυριολεκτικά τα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ "ελιές Καλαμάτας" και "φέτα" στις συμφωνίες της ΕΕ με τα 15 κράτη της Νότιας Αφρικής (SADC) και τον Καναδά, συνεχίζει να υπονομεύει το ΠΟΠ "ελιές Καλαμάτας", προς όφελος των μεγάλων διεθνών συμφερόντων, κυρίως αμερικανικών και κινεζικών. Το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" πρέπει να σταματήσει».


NEWSLETTER