Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 08:08

Πρόταση για μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Πρόταση για μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Καλαμάτας

 

Με παρέμβασή της η Οργάνωση Δυτικής Καλαμάτας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας προτείνει “ειδικό τοπικό πολιτικό σχέδιο δράσης με σκοπό τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του γκέτο Αγίας Τριάδας”.

Μεταξύ άλλων, η οργάνωση στην πολιτική της παρέμβαση προτείνει μετεγκατάσταση των τσιγγάνων και τους καλεί να συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση, μαζί με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τον Δήμο Καλαμάτας. Επίσης, τους καλεί να ιδρύσουν τον δικό τους σύλλογο και τον δήμο να φροντίσει για το μάζεμα των σκουπιδιών, την υδροδότηση και ηλεκτροδότησή τους.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης Δυτικής Καλαμάτας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας έχει ως εξής: 

“Η άμεση μετεγκατάσταση των τσιγγάνων από την υποβαθμισμένη αστικά, κοινωνικά, περιοχή της Αγίας Τριάδας σε κατοικίες ή δημόσια γη, έχει ως αναγκαία προϋπόθεση τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού κι επιμελημένου σχεδίου συντονισμένης δράσης όλων των φορέων της Πολιτείας, με συμμετοχή στην επεξεργασία του και την εφαρμογή του, των κατοίκων της περιοχής αλλά και των εδραιοποιημένων τσιγγάνων μόνιμων κατοίκων της πόλης της Καλαμάτας που ζουν στο γκέτο. Απαιτείται η κατάρτιση ενός ειδικού πολιτικού σχεδίου δράσης για τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του γκέτο της Αγίας Τριάδας, το οποίο πρέπει να βασίζεται στην ουσιαστική στήριξη των μετακινούμενων τσιγγάνων, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην αποδυνάμωση του τριπλού αποκλεισμού πολιτικού, κοινωνικού και χωροταξικού που υφίστανται οι συνδημότες μας Ρομά που ζουν στην περιοχή αλλά και των ευπαθών κατοίκων της. 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια πολιτική που στοχεύει να «χαϊδέψει τα αυτιά της τοπικής κοινωνίας» με τον “διωγμό των τσιγγάνων”, γιατί απλά είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική πρακτική. Φυσικά, ούτε είναι δυνατόν να συνεχίσουμε ως τοπική κοινωνία -το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου- να μην διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βοήθειας και κοινωνικής ένταξής τους. Παράλληλα και ανεξάρτητα από τα προηγούμενα, πιστεύουμε πως χρειάζεται η άμεση υποστήριξη στη λειτουργία της κατασκήνωσης της Μπιρμπίτας και όσων οικογενειών έχουν αποφασίσει να εγκατασταθούν και διαβιούν εκεί κάτω από δύσκολες μέχρι τώρα συνθήκες. 

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να συνεργαστούν, με πυρήνα τον Δήμο Καλαμάτας, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Να διατυπωθούν ιεραρχημένα προτάσεις κι ενέργειες μέσω της συγκρότησης ενός Ειδικού Τοπικού Σχεδίου Δράσης που θα περιγράφει λύσεις, με νέα σύγχρονη αντίληψη αλλά και θέληση για τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του γκέτο Αγίας Τριάδας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των διαβιούντων σε αυτόν αλλά και των κατοίκων στην περιοχή γενικότερα. Για την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου δράσης απαιτείται η συμβολή της δημοτικής αρχής, άλλων τοπικών φορέων (Αστυνομία, Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Εργατικό Κέντρο) και αρμοδίων από την Ειδική Γραμματεία Ρομά του υπ. Εσωτερικών. Κομβική για την κατάρτιση σχεδίου δράσης είναι η συμμετοχή των ίδιων των τσιγγάνων, με όποια μορφή επιλέξουν στην επεξεργασία και διαμόρφωσή του. 

Η Οργάνωση Δυτικής Καλαμάτας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας:

- Καλεί τους ανωτέρω φορείς και τους τσιγγάνους σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Βελτίωση συνθηκών ζωής και μετεγκατάσταση των τσιγγάνων του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας». 

- Καλεί τη δημοτική αρχή στη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των κατοίκων του καταυλισμού στα θέματα συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. 

- Καλεί τους τσιγγάνους να αναδείξουν εκλεγμένους εκπροσώπους τους, μέσω της νομικής σύστασης Συλλόγου Τσιγγάνων Αγίας Τριάδας, αξιοποιώντας τη συμβολή και την πανελλαδική εμπειρία αντίστοιχων συλλόγων”.


NEWSLETTER