Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 09:03

Κατώτερη των προσδοκιών η εκδήλωση της Ν.Δ. με την Όλγα Κεφαλογιάννη με σημαντικές απουσίες στελεχών (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Κατώτερη των προσδοκιών η εκδήλωση της Ν.Δ. με την Όλγα Κεφαλογιάννη με σημαντικές απουσίες στελεχών (βίντεο)

 

Με απόντα πρωτοκλασάτα στελέχη και κοινό εμφανώς λιγότερο από όσο προσδοκά ένα κόμμα στα πρόθυρα της εξουσίας, η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη μίλησε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort”.

Βεβαίως η εκδήλωση δεν ήταν μια ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση (αφού υπήρχε εισιτήριο 10 ευρώ) για να αποτυπωθεί πλήρως η δυναμική του κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση ο απόηχος που άφησε δεν ήταν εντυπωσιακός.

Μεγάλος απών από την εκδήλωση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος -όπως ενημέρωσε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νατάσσα Κυριακοπούλου- παρέμεινε στην Αθήνα, στο πλευρό του αδελφού του Αλέξανδρου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παρευρέθηκε, ωστόσο, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού.

Απόντες επίσης από τη χθεσινή εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αλλά και ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ για την απουσία επίσης της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη μπορεί να υπάρξει ως αιτιολόγηση η χθεσινή συνεδρίαση στην Τρίπολη, του Περιφερειακού Συμβουλίου -γεγονός, ωστόσο, το οποίο δεν φάνηκε να εμπόδισε τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά να παρευρεθεί χθες στο συνεδριακό κέντρο του παραλιακού ξενοδοχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι εκτιμούσαν ότι η προσέλευση των νεοδημοκρατών ήταν μικρότερη επειδή γνώριζαν πως δεν θα παραστεί ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αρκετοί υποστήριξαν πως το κοινό θα ήταν μεγαλύτερο αν η ομιλία δεν γινόταν μεσοβδόμαδα. 

Η ΟΜΙΛΙΑ 

Στην ομιλία της η Ολγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αντ. Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, χρίζοντάς την υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνησή του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε: “Χρειάζονται νέες συμμαχίες με κομμάτια της κοινωνίας που τα είχαμε μαζί μας, αλλά τα χάσαμε... Να γίνουμε και πάλι υπερασπιστές της μεσαίας τάξης, όχι όμως με στρατηγικές των άκρων... Να αναδειχθούμε στην ήρεμη, αλλά αποφασιστική δύναμη που συνθέτει τις δυνάμεις στο κέντρο του πολιτικού άξονα”.

Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- κατέλυσε ό,τι είχε επιτύχει επί της πρωθυπουργίας του ο Μεσσήνιος πολιτικός, με συνέπεια η χώρα μας, ενώ τρία χρόνια πριν βρισκόταν ένα βήμα πριν την έξοδό της από τα μνημόνια, τώρα να υφίσταται “πρωτοφανή κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά τέτοια που έχει κλονίσει τον κοινωνικό μας ιστό. Μέσα σε τρία χρόνια εξανέμισε τις επιτυχίες που με πολύ αγώνα είχε κατορθώσει η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά και αν δεν την είχαν ρίξει τον Ιανουάριο του 2015, σήμερα τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν”.

“Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η φτωχοποίηση και η κρίση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον αφανισμό της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση, τις επανειλημμένες υποχωρήσεις, το τρίτο μνημόνιο και τα επιπλέον 100 δισ. ευρώ χρέους, τα κάπιταλ κοντρόλ που “γονάτισαν” τους επαγγελματίες, την πλήρη υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, την απαξίωση των κοινωνικών δομών, τον διάτρητο ασφαλιστικό νόμο, την υποβάθμιση της υγείας, την κοροϊδία προς τους αγρότες, την αδιαφορία για τον πολιτισμό κι έναν τουρισμό σε αυτόματο πιλότο” δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός.

“ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ”

Αναφερόμενη ειδικά στον πολιτισμό, η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε για “ανυπαρξία στρατηγικής και σχεδίου” η οποία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι “σε τρία χρόνια είχαμε τρεις διαφορετικούς υπουργούς Πολιτισμού”, ενώ καταλόγισε “ανικανότητα και ιδεοληψία” όσον αφορά τα έργα του υπουργείου στη χώρα, αντιδιαστέλλοντας το έργο που -σύμφωνα με την ίδια- είχε επιτελεστεί την τριετία 2010-14, “παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες”. Μόνο στη Μεσσηνία εκείνο το διάστημα, συνέχισε, έγιναν 27 έργα στον τομέα του πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 31.000.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων ανέφερε τις αναστηλώσεις και αναδείξεις βυζαντινών ναών, τις παρεμβάσεις στο Νιόκαστρο της Πύλου και την Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το νέο στέγαστρο στο Ανάκτορο του Νέστορα στον Εγκλιανό.

Καταλήγοντας η πρώην υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας “ολικής επανεκκίνησης” της χώρας σε όλους τους τομείς, αναφερόμενη -μεταξύ άλλων- στη διασύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, η οποία “αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό χαρτί, αρκεί να γίνει με σχέδιο και στρατηγική, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση” καθώς μπορεί να δημιουργήσει “νέες ασφαλείς θέσεις εργασίας”. Παράλληλα, συνέστησε συσπείρωση και πίστη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς “καλούμαστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία συνδράμοντας τον κόσμο της παραγωγής, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες, μειώνοντας παράλληλα σε βάθος δύο χρόνων τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τον φόρο επιχειρήσεων φέρνοντάς τον στο 20% -από 29% που είναι τώρα”.

ΤΕΛΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Νωρίτερα, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νατάσσα Κυριακοπούλου, προλογίζοντας την πρώην υπουργό, μίλησε για τέλμα όσον αφορά τα έργα στο νομό μας, εστιάζοντας στις καθυστερήσεις που επέφερε η σημερινή κυβέρνηση σε ώριμα έργα “που σήμερα είτε θα ήταν έτοιμα, είτε θα ολοκληρώνονταν”. Χαρακτηριστικά ανέφερε τον δρόμο Καλό Νερό - Αλλαγή “που ήταν προς δημοπράτηση το 2015”, τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος “που είχε οριστικές μελέτες, ενώ τώρα κάποιοι μιλούν για νέες χαράξεις”, το Φιλιατρινό φράγμα “που αν και ήταν σχεδόν έτοιμο το 2015 μόλις φέτος ολοκληρώθηκε, χωρίς όμως τα αρδευτικά δίκτυα”, αλλά και τον περιφερειακό της Καλαμάτας, “ο οποίος μόλις πέρυσι παραδόθηκε στην κυκλοφορία”.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπος Αφάλης, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, πρωτοβάθμιοι αυτοδιοικητικοί από όλους τους δήμους της Μεσσηνίας και αρκετός κόσμος ακόμα.


NEWSLETTER