Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 09:56

Αντίθεση των δήμων στις κατασχέσεις ζητεί το ΚΚΕ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Αντίθεση των δήμων στις κατασχέσεις ζητεί το ΚΚΕ Μεσσηνίας

 

“Οι δημοτικές αρχές να μην κρυφτούν πίσω από το γράμμα του νόμου και να πάρουν πολιτικές αποφάσεις που να σηματοδοτούν την αντίθεσή τους” επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, με αφορμή την εφαρμογή -από την 1η Μαΐου- του μέτρου των κατασχέσεων, από τους ΟΤΑ και το Δημόσιο, για οφειλές που ξεκινούν από 500 ευρώ.

“Η “Λαϊκή Συσπείρωση” σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα στοιχεία για το πόσα νοικοκυριά απειλούνται με κατάσχεση λογαριασμού και πλειστηριασμό και θα το θέσει ως ζήτημα στα Δημοτικά Συμβούλια για να παρθεί απόφαση” συνέχισε, παρατηρώντας παράλληλα: “Ηδη υπάρχουν κατασχέσεις σε λογαριασμούς για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ σε δήμους όπως ο Δήμος Καλαμάτας”. Ο Δ. Οικονομάκος πρόσθεσε ότι η κυβερνητική απόφαση για μείωση του ελάχιστου ορίου της οφειλής “θέτει  σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών”. Οπως τόνισε, οι οφειλές προς τους δήμους αφορούν συνήθως “ανταποδοτικά τέλη, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη νεκροταφείου, κλήσεις Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας, τέλος ακίνητης περιουσίας, ενώ “σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν σε προσκυρώσεις -ελεύθερων χώρων και πλατειών- που επιβαρύνουν τα παρακείμενα νοικοκυριά, όπως συμβαίνει στην Καλαμάτα με τη Βασ. Γεωργίου” σημειώνοντας: “Λένε ψέματα πως στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες. Αυτοί υπήρχαν και υπάρχουν με την ανοχή των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων. Ποιος τους εμποδίζει να το κάνουν και τώρα; Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά λείπει η πολιτική βούληση γιατί όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά σε μεγαλοοφειλέτες, για πολλούς και διάφορους λόγους”.

Ο ίδιος επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι μετά τα δυσβάσταχτα μέτρα που ήδη έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αυτή “έρχεται να κάνει τη βρόμικη δουλειά και στο κομμάτι των πλειστηριασμών, φέρνοντας μέτρα που οι προηγούμενες δεν είχαν τολμήσει να φέρουν, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων και των αγώνων”.

Καταλήγοντας, ζήτησε από τους εργαζόμενους να πιέσουν τα δημοτικά συμβούλια και κάλεσε τις δημοτικές αρχές “να μην κρυφτούν πίσω από το γράμμα του νόμου και να πάρουν πολιτικές αποφάσεις που να σηματοδοτούν την αντίθεσή τους” κι ακόμα “να παρέμβουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα  διαγραφής όλων των μικροοφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των δημοτικών συμβουλίων”.


NEWSLETTER