Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 09:38

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα με φόντο τον “κοριό”: Αναδιάταξη δυνάμεων το αποτέλεσμα της Ν.Δ. στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

 

 

Η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, που θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αγγίζει την αυτοδυναμία, ενώ η σκληρή μάχη μεταξύ των μηχανισμών των υποψηφίων διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι η "γαλάζια παράταξη" έχει μετατραπεί σε κόμμα αρχών χωρίς βαρόνους και κληρονόμους.

Στο διπλό αυτό συμπέρασμα καταλήγει αβίαστα όποιος παρακολούθησε την εσωκομματική εκλογική μάχη και μελέτησε χωρίς παρωπίδες το αποτέλεσμα, που θα αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στην ηγεσία της Πειραιώς, καθώς η χαρά από τη συμμετοχή μετριάζεται από τον προβληματισμό για τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και την πληγή "Τατούλη" που ενδέχεται να πλήξουν την ενότητα του κόμματος.

Ανάμικτα συναισθήματα πρέπει να διακατέχουν και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς η επικράτηση της Νατάσσας Κυριακοπούλου (που στηρίχτηκε από τον ίδιο) ισοσκελίστηκε με την απώλεια της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας, στην οποία εκλέχτηκε η "προεδρική" Αντζελα Σκλήκα. Ομως και η Κυριακοπούλου δεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω της ευρύτερες δυνάμεις του κόμματος, αν και επιχείρησε άνοιγμα προς τους "προεδρικούς" που δεν εγκρίνουν την πολιτική του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και στηρίζουν την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και τον περιφερειακό σύμβουλο Περικλή Μαντά.

Συγκεκριμένα η κ. Κυριακοπούλου επιχείρησε να πλήξει επικοινωνιακά τον υποψήφιο Παναγιώτη Τζαβάρα, τονίζοντας τη στήριξη που παρείχε η ίδια στην κ. Αλειφέρη και στον κ. Μαντά, ενώ την ίδια στιγμή ο αντίπαλός της με την παθητικά ουδέτερη στάση του φαινόταν να στηρίζει τον κ. Τατούλη. Η προσπάθεια αυτή μάλλον δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς, αφού ο κ. Τζαβάρας συσπείρωσε γύρω του εκτός από τους όψιμους "προεδρικούς" και τους παλιούς φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη, τόσο ψηφοφόρους άλλων πρώην βουλευτών του κόμματος όσο και του μηχανισμού που ελέγχει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Αντιθέτως η κ. Κυριακοπούλου εκλέχτηκε με ψήφους από τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μόνο στην Τριφυλία  -όπου σημειωτέον δραστηριοποιείται έντονα ο "Σαμαρικός" περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς- η κ. Κυριακοπούλου δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη στήριξη που της παρείχε ο πρώην πρωθυπουργός, αφού όπως φαίνεται ένα τμήμα των ψηφοφόρων του κ. Σαμαρά αυτονομήθηκε και ψήφισε τον κ. Τζαβάρα.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κυριακοπούλου δεν βγήκε ενισχυμένη από τις κάλπες και πλέον πρέπει να πείσει όσους της έστειλαν μήνυμα στηρίζοντας και ψηφίζοντας τον κ. Τζαβάρα, ότι θα είναι πρόεδρος όλων των νεοδημοκρατών.

Αντιθέτως, ενισχυμένη βγήκε από τις κάλπες η νικήτρια των εσωκομματικών εκλογών στη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Καλαμάτας Αντζελα Σκλήκα. Κατάφερε να επανεκλεγεί κόντρα στην υποψήφια Μαίρη Τσίχλη που στήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύοντας ότι οι "προεδρικοί" έχουν ισχυρή δύναμη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ανεξάρτητα όμως από νικητές και ηττημένους, η ηγεσία του κόμματος πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κλείσει τις ανοιχτές πληγές που μπορεί να απειλήσουν την ενότητα του κόμματος. Η εμπλοκή του "προβλήματος Τατούλη" και στις εσωκομματικές εκλογές της Μεσσηνίας αποδεικνύει ότι η παθητική ουδετερότητα δεν λύνει τα προβλήματα.

Θ.Λ.