Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 15:43

Ενας αμοραλιστής πρωθυπουργός αφού παρέδωσε τη Μακεδονία μας έφερε και το 4ο μνημόνιο

Γράφτηκε από την
Ενας αμοραλιστής πρωθυπουργός αφού παρέδωσε τη Μακεδονία μας έφερε και το 4ο μνημόνιο

Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ, που μάλλον έχει τη μορφή ετεροβαρούς σύμβασης, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα δίνει πολλά στην άλλη πλευρά και παίρνει ελάχιστα ως αντάλλαγμα.

Ιστορικά, η Αρχαία Μακεδονία ήταν μία και ήταν ελληνική. Τα βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας βρίσκεται στα όρια που βρίσκεται σήμερα και η ελληνική Μακεδονία. Από το 1991 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο ηγέτης του νεοσύστατου κρατιδίου της πΓΔΜ  Κίρο Γκλιγκόροφ, δήλωνε ότι η ταυτότητα του λαού του είναι σλαβική και δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες. Διακήρυττε  δηλαδή τα σλαβικά χαρακτηριστικά του λαού του.

Πέρασαν αρκετά χρόνια ώσπου ο Ζόραν Ζάεφ αντιλήφθηκε, με την παρότρυνση της Γερμανίας, ότι ήρθε η ώρα για την επίλυση του θέματος. Μπορεί βέβαια η γειτονική χώρα να γύρισε σελίδα, αλλά η καλή συγκυρία δεν ήταν δυνατόν να ισχύει και για μας. Πρώτον, διότι στην εξουσία βρίσκεται μια ιδεοληπτική και ανερμάτιστη συγκυβέρνηση και δεύτερον, επειδή στην ηγεσία της υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος λειτουργεί μόνο με γνώμονα την αμοραλιστική του διάθεση.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Και δεν είναι τόσο κακή ως προς το ονοματολογικό, όσο κυρίως για τα θέματα ταυτότητας και γλώσσας. Προφανώς και το Βόρεια Μακεδονία έχει αρνητική σημειολογία, μιας και προϋποθέτει ότι υπάρχει και μια Νότια. Θα μπορούσε ωστόσο,  στα πλαίσια ενός συμβιβασμού, να γίνει αποδεκτό.

Ενα εθνικά βλαβερό σημείο της συμφωνίας είναι το ότι αναγνωρίζεται στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Είναι ξεκάθαρο ότι το «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», που περιγράφεται στη συμφωνία, θα εξαφανισθεί από την καθημερινή χρήση. Θα μπορούσε κάποιος σε αυτό το σημείο να σημείωνε ότι θα επικρατήσει ο προσδιορισμός Βορειομακεδόνας. Οσο καλοπροαίρετος όμως και να είναι, φτάνει να ακούσει την ομιλία Ζάεφ στις Πρέσπες. Αναφέρθηκε σε Μακεδόνες και σε Ελληνες. Σε μακεδονικό και σε ελληνικό έθνος.

Ταυτοχρόνως, η αναγνώριση της γλώσσας με το όνομα «μακεδονική» επικυρώνει τον μακεδονισμό, δηλαδή τον αλυτρωτισμό, τον οποίο υποτίθεται ότι οι Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να ακυρώσουν. Αφού τα Σκόπια συμφώνησαν στο ότι η γλώσσα τους ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, γιατί δεν δέχθηκαν να την χαρακτηρίσουν σλαβομακεδονική; Ή, ακόμη περισσότερο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ως επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας την μακεδονική;

Ενα τρίτο πολύ κακό σημείο της συμφωνίας, που δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, έχει να κάνει με τα σχολικά βιβλία. Συγκεκριμένα, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή θα αναθεωρήσει τα σχολικά εγχειρίδια και το βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση. Με απλά λόγια, επιστήμονες της πΓΔΜ θα λογοκρίνουν τα βιβλία που θα διδάσκονται τα παιδιά μας στα ελληνικά σχολεία.

Ενα τέταρτο κακό σημείο είναι τεχνικό και έχει να κάνει με τις διαδικασίες ένταξης του νέου κράτους. Συγκεκριμένα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική Βουλή. Αυτό θα γίνει εκ των υστέρων και αφού όλα θα έχουν ήδη δρομολογηθεί. 

Υστερα από όλα αυτά είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως η αποδοχή του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο. Οπως επίσης είναι προφανές ότι πήρε αυτό το ρίσκο προκειμένου να έχει ανταλλάγματα ενόψει της 4ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και ιδιαίτερα για το χρέος. 

Η απόφαση όμως του Εurogroup είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. H συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση μόνο για το δάνειο του EFSF (ύψους 130 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του δευτέρου μνημονίου), ενώ η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, καθορίσθηκε στα 15 δισ. ευρώ,  παρότι η κυβέρνηση μιλούσε για υπερδόση έως και 30 δισ. ευρώ.

Επομένως, τον Αύγουστο θα έχουμε το τέλος της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και το τέλος των μνημονίων. Τελειώνει το 3ο μνημόνιο και αρχίζει το 4ο. Επιβεβαιώνεται τώρα ότι, για το διάστημα που ακολουθεί, η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για την τήρηση όλων όσων ήδη επέβαλε, για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, για αυστηρή εποπτεία -που δεν υπήρξε σε καμία άλλη περίπτωση χώρας που βγήκε από το μνημόνιο- αλλά και για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν κέρδη, μόνο ζημίες από τη «νίκη» στο Eurogroup.

Η Ελλάδα, λοιπόν, παρέδωσε τη Μακεδονία και η οικονομική σταθερότητα θα συνεχίσει να αποτελεί ζητούμενο για πολλά χρόνια ακόμη.

Η Μακεδονία στο βωμό της οικονομίας.

Η Ιστορία στον βωμό του πολιτικού συμφέροντος.

 

Ph.D. (cand) Παναγιώτης Ε. Τζαβάρας

Μέλος Μητρώου

Πολιτικών Στελεχών ΝΔ


NEWSLETTER