Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 17:13

Η αλήθεια για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup

Γράφτηκε από την
Η αλήθεια για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup

Του Θανάση Πετράκου*

Με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η διαρκής λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται μέχρι το 2060 για την αποπληρωμή ενός παράνομου (σε ένα μεγάλο μέρος του) και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση δέχτηκε να υλοποιήσει όλη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Συμφώνησε σε ένα 4ο σκληρό μνημόνιο (2018-2022) με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, νέες μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, δυο νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων και ενεχυρίαση όλης της δημόσιας περιουσίας που είναι στο Υπερταμείο.

Συμφώνησε επίσης σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 με 2,2% πρωτογενή πλεονάσματα και διατήρηση των ψηφισμένων μνημονιακών μέτρων. Αποδέχτηκε ότι το σύνολο του δημόσιου χρέους ανήκει στον ελληνικό λαό, ακόμη και τα δάνεια του 1ου και 2ου μνημονίου, που ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, και δέχτηκε ότι πρέπει να αποπληρωθεί όλο πλήρως και εγκαίρως.

Μετά από όλα αυτά το Eurogroup χθες χαρακτήρισε το χρέος βιώσιμο και συμφώνησε να μεταφερθεί η αποπληρωμή του και στα εγγόνια μας.

Σημειώστε ότι το 2010 το χρέος ήταν το 120% του ΑΕΠ και δεν ήταν βιώσιμο. Τώρα που είναι 180% θεωρείται βιώσιμο! Αυτή είναι όλη η ουσία της χθεσινής απόφασης για την όποια πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Οταν οι πανηγυρισμοί κοπάσουν, ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει ότι θα συνεχίζει να βιώνει τις σκληρές μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές με ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2022 και στη συνέχεια μέχρι το 2060.

Μόνη λύση η αμφισβήτηση του επαχθούς, μη βιώσιμου και εν πολλοίς παράνομου δημόσιου χρέους, η στάση πληρωμών και η διεκδίκηση της διαγραφής τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του και η ανατροπή  των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και η αποφασιστική ενίσχυση της ΛΑΕ μπορούν να εγγυηθούν μια άλλη πορεία ανατροπής του νεοφιλελευθερισμού για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τη χώρα και το λαό και ιδιαίτερα για τη νεολαία.

 

* Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ


NEWSLETTER