Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 09:17

Διχασμένο το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια: Οι μισοί με τον Τατούλη και οι μισοί απέναντι

Γράφτηκε από τον
Διχασμένο το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια: Οι μισοί με τον Τατούλη και οι μισοί απέναντι

 

 

Χωρίς πολιτικό μπούσουλα, αν και φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο αξιοποιώντας τα τοπικά στελέχη, βαδίζει προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους δήμους της Μεσσηνίας.

Ειδικά στην Περιφέρεια δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι το Κίνημα είναι διχασμένο, καθώς ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός στελεχών στοιχίζεται πίσω από τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι λίγα τα στελέχη που απειλούν να γυρίσουν την πλάτη στο ΚΙΝΑΛ αν η ηγεσία του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή περιφερειακή αρχή. Επικεφαλής της πρώτης τάσης είναι οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Τάσος Χειβιδόπουλος. Στην απέναντι όχθη ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει δηλώσει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα στηρίξει τον κ. Τατούλη, ενώ και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο παρελθόν έχει πάρει πολλές φορές αποστάσεις από την πολιτική της περιφερειακής αρχής. 

Στη Μεσσηνία υπέρ μιας νέας στήριξης της υποψηφιότητας Τατούλη τάσσεται ανεπιφύλακτα ο "παπανδρεϊκός" πρόεδρος της Αναπτυξιακής Γιάννης Αργυράκης, αλλά είναι αμφίβολο αν συντάσσεται με αυτή την άποψη η πλειοψηφία των μελών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αντιθέτως στο μειοψηφικό "εκσυγχρονιστικό μπλοκ" μάλλον πλειοψηφούν όσοι θεωρούν καταστροφική την ταύτιση του Κινήματος Αλλαγής με την πολιτική Τατούλη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τατούλης το 2010 εκλέχτηκε με την ανοιχτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Το 2014 η περιφερειακή αρχή είχε πάλι την παθητική στήριξη του ΠΑΣΟΚ καθώς ο τότε πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πείστηκε να δώσει το χρίσμα στον Γιώργο Δέδε που τελικώς διορίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Κίνημα Αλλαγής δεν βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στους μεγάλους δήμους της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα στο Δήμο Καλαμάτας το ΚΙΝΑΛ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο ή αν θα δώσει στα στελέχη του το "πράσινο φως" να μετάσχουν σε συνδυασμούς ανεξάρτητων υποψηφίων. Ετσι και αλλιώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο στήριξης ενός ανεξάρτητου συνδυασμού με επικεφαλής τον Βασίλη Παπαευσταθίου ή τον Βασίλη Κοσμόπουλο. Αλλα πάλι στελέχη συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο κοινού ψηφοδελτίου με τον ΣΥΡΙΖΑ (με ανεξάρτητο επικεφαλής) προκειμένου ο συνδυασμός να διεκδικήσει δυναμικά τη νίκη από τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες συνεργασίας δεν αποκλείεται το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει για μια ακόμα φορά την υποψηφιότητα του Θόδωρου Μπρεδήμα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας δείχνει να αποτελεί μοναδική πολιτική διέξοδο για την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο Πέτρος Τατούλης.

ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Μπροστά σε δίλημμα βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής και στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς οι σχέσεις του νυν δημάρχου Γιώργου Τσώνη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ενότητα της παράταξης. Η πρόσφατη σύγκρουση του κ. Τσώνη με το δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Χρήστο Χριστόπουλο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού πολλοί ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ ενιαίου ΠΑΣΟΚ απειλούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους δεξιό υποψήφιο δήμαρχο Μεσσήνης αν το Κίνημα Αλλαγής στηρίξει ανοιχτά τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Ακόμα περισσότεροι δεν το ομολογούν αλλά θα το κάνουν, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν άφεση αμαρτιών σε όσους τους αποκαλούσαν "γερμανοτσολιάδες" και "εθελόδουλους".

Στην απέναντι όχθη οι "πράσινοι" αντιδήμαρχοι και τα περισσότερα στελέχη της παράταξης μπορεί να δηλώνουν δημοσίως ότι "δεν χαρίζουμε τον κ. Τσώνη στον ΣΥΡΙΖΑ" αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι αρκεί μια μικρή μετακίνηση ψηφοφόρων για να μετατραπεί η νίκη σε ήττα. Με άλλα λόγια: Ρυθμιστές στις εκλογές του Δήμου Μεσσήνης είναι οι θυμωμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ πασόκοι ψηφοφόροι και αν δεν πειστούν σύντομα να αλλάξουν γνώμη, η στάση τους μαζί με την απλή αναλογική ενδέχεται όχι μόνο να ανοίξει την όρεξη για νέες υποψηφιότητες αλλά πιθανά και τον ασκό του Αιόλου που με τη σειρά του δεν αποκλείεται να ανοίξει την πόρτα της ήττας στον κ. Τσώνη. Από εκεί και πέρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πολιτεύονται με το βλέμμα στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος αυτή την τετραετία κλείνει οριστικά ο κύκλος των "πράσινων" δημάρχων που διοίκησαν "καποδιστριακούς" δήμους.

Θ.Λ.


NEWSLETTER