Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 17:58

Υποσχέσεις, υποσχέσεις…

Γράφτηκε από την

Του δρος Δημήτρη Κων. Αναστασόπουλου

Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, στελέχους Νέας Δημοκρατίας

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, εν μέσω διαδηλώσεων και ισχυρής αστυνομικής προστασίας είχε έντονη παροχολογία, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Είναι γνωστό ότι στις 20 Αυγούστου δεν είχαμε έξοδο από τα μνημόνια αλλά τυπική λήξη του 3ου προγράμματος χρηματοδότησης. Ομως σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εκτός αγορών. Δεν μπορεί να δανειστεί, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 4,6%. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα δεν έχει πια πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά έχει μείνει με πολύ βαριές δεσμεύσεις μέχρι το 2022, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κι ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2060, δηλαδή ένα «άτυπο 4ο μνημόνιο».

Και αυτό συνέβη διότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά. Ο σκοπός του 3ου προγράμματος ήταν πάντα να αποκαταστήσει τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται κανονικά από τις αγορές. Πράγμα το οποίο έκαναν όλες οι άλλες χώρες, οι οποίες βγήκαν από προγράμματα. Η Ελλάδα βγήκε από το 3ο πρόγραμμα, βαριά τραυματισμένη και με αβέβαιο μέλλον. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Ελλάδα να απέχει από οποιαδήποτε κανονικότητα, όπως αποδεικνύει η διατήρηση των capital controls, ενώ είναι ταυτόχρονα εκτός προγράμματος στήριξης, αλλά και εκτός αγορών.

Μια ακόμη απόδειξη της απίστευτης ανευθυνότητάς του είναι ότι εξήγγειλε μέτρα για τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία κοστολόγηση. Κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζουν όλα αυτά που είπε, καθώς κανείς από το επιτελείο του δεν μπήκε στον κόπο να τα εξηγήσει.

Οι πολίτες της «μετα-μνημονιακής» Ελλάδας έχουν χορτάσει ψέματα και υποσχέσεις από το 2015 έως σήμερα από τον αριστερό πρωθυπουργό, εσχάτως φιλοαμερικανό.

Πώς να αγνοήσουν οι Ελληνες τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής; Πώς οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου να ξεχάσουν ότι ζουν καθημερινά τις ανθρώπινες τραγωδίες ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης; Κανείς δεν ξεχνά το ξεπούλημα της Μακεδονίας και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό με τον οποίο η κυβέρνηση της Αριστεράς και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τους πανηγυρισμούς, την ακατάσχετη παροχολογία και τα ψέματα και να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατό. Ο λαός θα απαντήσει στις κάλπες με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρκετά υπέφερε από την αριστερή - μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αρκετή ζημία έχει υποστεί η χώρα σε όλους τους τομείς.