Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 14:41

Αυτοδιοικητικοί «σκελετοί»

Γράφτηκε από την
Αυτοδιοικητικοί «σκελετοί»

 

Μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες, ως Μεσσήνιου ετεροδημότη, είναι η ανάγνωση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων του νομού μας, είτε στο διαδίκτυο είτε στα περίπτερα της Αθήνας όπου αυτές διατίθενται.

Τον τελευταίο καιρό και ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να φιγουράρουν στις πρώτες σελίδες των τοπικών εφημερίδων τα ονόματα όσων ενδιαφέρονται ν’ διεκδικήσουν τα σχετικά αξιώματα. Διανύοντας τα μισά της τέταρτης δεκαετίας της ζωής μου και διαβάζοντας τα ονόματά τους, συνειδητοποίησα ότι η πολιτική τους ύπαρξη, μου είναι γνωστή από τότε που ήμουν μαθητής του δημοτικού σχολείου. Ναι, στα μέσα της δεκαετίας του 90! Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε.

Τα ίδια πρόσωπα πορεύονται με την ίδια μικροκομματική πολιτική και η Μεσσηνία σταθερά βρίσκεται στο περιθώριο της πραγματικής ανάπτυξης. Το ζήτημα δεν είναι ηλικιακό, καθώς και νέοι σε ηλικία πολιτικοί αναπαραγάγουν τακτικές του χρεοκοπημένου χθες. Το ζήτημα είναι ότι διαιωνίζεται ένας τρόπος άσκησης πολιτικής, μέσω της συντήρησης πελατειακών δικτύων, που κρατάει τη χώρα μας πιο κοντά στην περίοδο της τουρκοκρατίας παρά στις σύγχρονες δημοκρατίες. Τότε που οι Ελληνες-ραγιάδες έπρεπε να έχουν έναν μεσάζοντα μεταξύ αυτών και της κεντρικής εξουσίας της εποχής, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, δηλ. αναζητούσαν έναν «μπάρμπα στην Κορώνη» για να τους κάνει τα ρουσφέτια. Εννοιες που δυστυχώς δεν έχασαν το νόημά τους στο πέρασμα του χρόνου και τις συναντάμε καθημερινά στην πολιτική σκηνή.

Αντίθετα, στις σύγχρονες δημοκρατίες, οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα κοινά με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους - και όχι για να ικανοποιήσουν τα μικροσυμφέροντά τους. Η ενασχόληση με την πολιτική πρέπει να έχει το χαρακτήρα της προσφοράς στο σύνολο και όχι της εκπλήρωσης προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών.

Η ευχάριστη είδηση που θα περίμενα να διαβάσω το επόμενο διάστημα είναι ότι πρόσωπα με φρέσκες ιδέες αποφάσισαν να ασχοληθούν με το άθλημα της πολιτικής, ώστε να προκύψει επιτέλους ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για τα προβλήματα του τόπου, και η Μεσσηνία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της χαρίζοντας σε όλους μας ένα καλύτερο αύριο.

 

Κωνσταντίνος Καλοφωλιάς

Mέλος Κεντρικής Επιτροπής

(ΜΕΣΥΑ) Το Ποτάμι


NEWSLETTER