Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 09:32

«Μπορούμε» | Του Δημήτρη Σαμπαζιώτη

Γράφτηκε από την
«Μπορούμε» | Του Δημήτρη Σαμπαζιώτη

 

 

Του Δημήτρη Σαμπαζιώτη

Πρώην βουλευτή

Με κεντρικό σύνθημα «Μπορούμε» ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ το πρόγραμμα του κόμματος για την οριστική ανάκαμψη της χώρας. Με τον αέρα του επόμενου πρωθυπουργού άφησε σε δεύτερο ρόλο τον αντιπολιτευτικό λόγο και εστίασε στο δικό του σχέδιο και στην κυβερνητική - προγραμματική πρόταση του κόμματός μας, παρουσιάζοντας ένα θετικό όραμα για ένα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον. Δεν μιμήθηκε τον Αλέξη Τσίπρα, τον «ταλιμπάν του λαϊκισμού» αλλά αντίθετα κοίταξε μπροστά, ήταν φειδωλός και μελετημένος, προσπάθησε να ενώσει και όχι να διχάσει και «αποποινικοποίησε» έννοιες της κοινής λογικής (δουλειά, αλήθεια, αξιοκρατία, ασφάλεια, σχέδιο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα), τις οποίες η «οκνηρή ιδεολογία» του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ποινικοποιήσει.

Ο Κ. Μητσοτάκης βέβαια δεν χρειαζόταν να μιλήσει πολύ για να αποδείξει την παταγώδη αποτυχία της παρά φύσιν κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει φροντίσει από μόνη της η κυβέρνηση να μην μείνουν αμφιβολίες. Πέρα από τους 99 νεκρούς στο Μάτι, τη συμφωνία των Πρεσπών, τα 100 δισ. του αχρείαστου τρίτου μνημονίου, τη Μάνδρα και τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι σήμερα να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα. Κι αυτό, ό,τι και να πει ο κάθε Τσίπρας ή ο κάθε Μητσοτάκης, το γνωρίζουν πρωτογενώς οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Αν σ' αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα προστεθούν η εμφανής διαφορά παιδείας, γνώσης και κατανόησης της εσωτερικής και διεθνούς πραγματικότητας, θεσμικής κουλτούρας, καθαρότητας της σκέψης και ειλικρίνειας μεταξύ των δύο ηγετών που πέρασαν με διαφορά μιας εβδομάδας από το βήμα της ΔΕΘ, θα διαπιστώσει κανείς ότι «ανάμεσα στα δύο Σάββατα υπάρχει απλώς το χάος».

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ήταν συγκρατημένη σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά ήταν πλούσια σε οραματικό λόγο, αναδεικνύοντας μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση και ένα πνεύμα συναίνεσης απέναντι στον διχασμό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Κατέδειξε πως το βασικό εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής του, ειδικά στον τοµέα της οικονομίας, είναι η μείωση των φόρων και εισφορών, η μείωση των δαπανών αλλά και οι μεγάλες αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία που άμεσα θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα και θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα που δεν έχει κανένα όραμα και σχέδιο για τη χώρα και κινείται με τη λογική «όπου φυσάει ο άνεμος», ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και συνεκτικό σχέδιο, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και του μέτρου, μακριά από αίολες υποσχέσεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις. Σχέδιο με βασικούς στόχους μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους, μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις, ένα κράτος λειτουργικό και αποτελεσματικό, μία παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον και παρακολουθεί την οικονομία, μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της δημοκρατίας και μία χώρα που θα μετέχει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Μίλησε για τη συμφωνία - ντροπή που οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος υπέγραψαν ερήμην της Βουλής και του ελληνικού λαού εκχωρώντας για πρώτη φορά τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας. Παράλληλα χαρακτήρισε ακόμη πιο ντροπιαστική τη χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς. Δεν παρέλειψε βέβαια να στείλει το μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή, λέγοντας πως αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή.

Το βασικό μήνυμα που πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ότι θέλει να ανατρέψει οριστικά όλες τις παθογένειες και όλα αυτά που μας κρατάνε δυστυχώς καθηλωμένους σε όλα τα επίπεδα. Ο λόγος του ήταν ένας λόγος χωρίς συνθηματικές φανφάρες, χωρίς πυροτεχνήματα, χωρίς κραυγές, χωρίς αυτό το καταγγελτικό ύφος που έχουν οι αντιπολιτευτικοί λόγοι, ήταν ένας ήρεμος και δυνατός λόγος που έδινε στον καθένα να καταλάβει ποια είναι η διαφορά της ΝΔ από την κυβέρνηση και πώς αυτή τη διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την κάνει κινητήρια δύναμη για να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, στο οποίο τον έχει οδηγήσει ο κρατισμός που μαζί με τον λαϊκισμό εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν φτιάξει ένα πράγματι ασφυκτικό μείγμα για την οικονομία και την κοινωνία.

Στο Βελλίδειο ουσιαστικά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις και για μια ιστορική ανατροπή. Ο κανόνας έως τώρα είναι ότι οι Ελληνες συνήθως καταψηφίζουν μια κυβέρνηση. Στις επόμενες εκλογές είναι πλέον βέβαιο ότι θα εμφανιστεί και μια νέα εκλογική τάση. Η τάση της θετικής ψήφου. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και θα επιλέξουν αυτόν που καταθέτει πλήρες και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα, που έχει αξιοπιστία, που επιδιώκει τη σύνθεση και τη συμπόρευση αντί του διχασμού, που έχει όραμα για το αύριο της χώρας και δεν αναμασά παρωχημένες ιδέες περασμένων δεκαετιών. Θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


NEWSLETTER