Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 16:18

Προκαλεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς

Γράφτηκε από την

 

Του Θανάση Πετράκου*

Αποτελούν πρόκληση για τους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς οι δηλώσεις αλλά και η συμπεριφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στ. Αραχωβίτη κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους αγροτικών φορέων της Μεσσηνίας. Οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας πήγαν στο υπουργείο την Τρίτη 13 Νοέμβρη για το μέγα πρόβλημα της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης σχετικά με τη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Ο κ. υπουργός είπε ότι “Η κυβέρνησή του δεν έχει καμία ευθύνη και για την καταστροφή. Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα διότι για όλα φταίει ο καιρός και η κλιματική αλλαγή”!!!

Λυπάμαι ειλικρινά κ. υπουργέ για αυτήν την πολιτικά προκλητική αλλά και αντιεπιστημονική σας δήλωση παρότι είσαστε επιστήμονας γεωπόνος.

Οχι κ. υπουργέ, δεν «φταίει το ζαβό το ριζικό μας», δεν «φταίει ο Θεός που μας μισεί…», φταίει η κυβέρνησή σας και το ελάχιστο που οφείλετε να κάνετε είναι να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς στο 100% της μείωσης του εισοδήματος που έχουν υποστεί.

Ναι, φταίει η κυβέρνησή σας κ. υπουργέ διότι επέδειξε:

1) Εγκληματική αδιαφορία και ανευθυνότητα να εγκριθεί έγκαιρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας, με δεδομένο μάλιστα ότι οι κλιματολογικές συνθήκες χτυπούσαν καμπανάκι ότι η χρονιά θα είναι ευνοϊκή για δακοπροσβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα από τις δακοπαγίδες σε αρκετές περιοχές του Νομού Μεσσηνίας δόθηκε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Γνωρίζετε κ. υπουργέ πολύ καλά εσείς ως γεωπόνος που είστε ότι επιβάλλεται ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου εκάστου έτους όταν η χρονιά είναι ευνοϊκή για δακοπροσβολή, διότι η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών δακοκτονίας επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, με συνέπεια την καταστροφή του ελαιοκάρπου.

Οι ευθύνες σας κ. υπουργέ είναι ακόμη πιο εγκληματικές διότι με δεδομένο ότι είχατε καθυστερήσει δεν κάνατε τίποτα ώστε να επικαιροποιήσετε το άρθρο 44 του Ν. 4325 ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015, ώστε να ισχύει κάθε έτος και όχι μόνο για το 2015 που ίσχυσε, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου προς τον τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο άρθρο γνωρίζετε καλά κ. υπουργέ είχε αποτέλεσμα να μην υπάρξει το 2015 καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος διότι τότε ως βουλευτής Μεσσηνίας ζήτησα και πίεσα να αποδεχτούν οι συναρμόδιοι υπουργοί το εξής: «Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχουν δημοσιευτεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί έως την 10η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των εργασιών δακοκτονίας, η Οικονομική Επιτροπή της οικείας Περιφέρειας μπορεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχομένων υπηρεσιών από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας, μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα, εφόσον ο οικείος περιφερειάρχης α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β) το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας».

2) Οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθείτε πιστά έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κονδυλίων για τη δακοπροστασία (οι παγίδες να έχουν περιοριστεί στο 50% σε σχέση με το 2010, οι γεωπόνοι δακοκτονίας να έχουν μειωθεί επίσης κατά 50% και η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 5-6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία να έχει περιοριστεί στον ένα μήνα).

 

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί

Συνεπώς κ. υπουργέ αντί να ρίχνετε τις ευθύνες στον «στρατηγό καιρό» οφείλετε:

1) Να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς για το 100% της μείωσης του εισοδήματος που έχουν υποστεί εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας, ανευθυνότητας και μνημονιακής πολιτικής.

2) Να προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε για όλα τα επόμενα έτη η δακοκτονία να ξεκινάει στις αρχές Ιουνίου για να μην καταστρέφονται οι ελαιοπαραγωγοί.

3) Να παρέμβετε στην «αγορά» διότι αυτή την ώρα γίνεται «πάρτι» στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών. Οφείλετε να τονίσετε ότι οι κατηγορίες του ελαιολάδου είναι τέσσερις: Το εξαιρετικό (extra) παρθένο, το παρθένο, το κοινό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο λαμπάντε, συνεπώς δεν μπορούν εμπορικά να γίνουν οι κατηγορίες από τέσσερις, δεκατέσσερις και να δίνεται ανά δέκατο οξύτητα διαφορετική τιμή.

Κύριε υπουργέ, η ζημιά γνωρίζετε ότι είναι πολύ μεγάλη και οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι θα χαθούν από τις τσέπες των ελαιοπαραγωγών περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά από την τσέπη των ελαιοπαραγωγών τα υπεξαίρεσε ουσιαστικά η κυβέρνησή σας με την εγκληματική της αδιαφορία και τις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών. Οφείλετε λοιπόν να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς γιατί η ευθύνη είναι δική σας.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να προχωρήσουν σε μαζικούς και ενωτικούς αγώνες, διότι οι κυβερνήσεις μόνο τον ενωμένο αγωνιζόμενο λαό υπολογίζουν για να απαιτήσουν να αποζημιώνουν για το 100% της μείωσης του εισοδήματός τους και για να βελτιωθεί ριζικά το σύστημα της δακοκτονίας.

 

*Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας.