Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 09:17

Πρόταση ΚΙΝΑΛ για την οικονομία: Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικονομική ανάπτυξη

Γράφτηκε από την
Πρόταση ΚΙΝΑΛ για την οικονομία: Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικονομική ανάπτυξη

 

Την πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την οικονομική ανάπτυξη παρουσίασε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ενώ παρέμβαση έκανε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιάννης Μπουντρούκας.

Ο κ. Κουτσούκος δήλωσε για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής: “Είμαστε σήμερα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για να παρουσιάσουμε την πρώτη δέσμη μέτρων που την έχουμε ονομάσει μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο πυρήνας της σκέψης μας είναι  γενική διαπίστωση ότι η οικονομία είναι υπερφορολογημένη, δηλαδή  βγάζουμε πλεονάσματα 7 δισ. περίπου το χρόνο με μια ανάπτυξη που κυμαίνεται από 1,5 έως 2%. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά βγαίνει από την πραγματική οικονομία και αφαιρεί πόρους που είναι απαραίτητοι για τις επενδύσεις και άρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει και τις έχουμε βάλει σε διάλογο και με τους κεντρικούς φορείς και σε όλη την Ελλάδα έχουν ένα βασικό πυρήνα άρθρων που σταδιακά κάνει βασικά βήματα φορολογικής ελάφρυνσης, όπως για το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% σε τέσσερα χρόνια, με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αποσυνδέει το ασφαλιστικό αντί να είναι δεύτερο φορολογικό σε κλίμακες επιλογής των ίδιων των ασφαλισμένων. Επίσης έχει κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με έναν απλό τρόπο: Η δαπάνη η μισθολογική να αναγνωρίζεται με 150% αντί για 100% και άρα να πληρώνει λιγότερο φόρο όποιος δημιουργεί θέσεις εργασίας. Επίσης η πρότασή μας στοχεύει στην ανάκτηση της κυριαρχίας της δημόσιας περιουσίας, γιατί όπως είναι γνωστό έχει εκχωρηθεί στους δανειστές. Τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων για τη δεύτερη ευκαιρία, αφού όπως ξέρετε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν λειτουργεί, με τις 120 δόσεις και για επαγγελματίες και για φυσικά πρόσωπα. Τα χρέη στο Δημόσιο έχουν ανέλθει στα 103 δισ. ευρώ, στα δε ασφαλιστικά ταμεία στα 33 δισ. ευρώ και αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν πάμε σε μια ευέλικτη λύση. Επίσης πρέπει να προστατεύσουμε αγαθά όπως η πρώτη κατοικία και να λύσουμε θέματα ακραίων αδικιών, όπως του νόμου Κατρούγκαλου για τη σύνταξη της χηρείας και σε αναπήρους”.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιάννης Μπουντρούκας είπε στους δημοσιογράφους πριν την εκδήλωση: “Βρίσκομαι με χαρά στην εκδήλωση παρουσίασης ενός αναπτυξιακού σχεδίου που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είμαι εδώ με την ιδιότητα και του πρόεδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και φυσικά και με την καινούργια ιδιότητα ως υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τον κ. Κουτσούκο να λέει ότι επιτέλους γίνεται μια σοβαρή δουλειά από τα κόμματα για να κοστολογηθούν οι εξαγγελίες. Εχετε ακούσει πολλές φορές να λέω ότι οι πολιτικοί κάνουν πάρα πολλές εξαγγελίες αλλά υστερούν απελπιστικά στις υλοποιήσεις. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω την πρόταση και ελπίζω και τα υπόλοιπα κόμματα να πάνε σε αυτή τη λογική, όπως αυτό επίσης ισχύει και για την Περιφέρεια. Θα πρέπει και στην Περιφέρεια επιτέλους να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις και από την κοινωνία και από τις παρατάξεις, προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη μέρα”.


NEWSLETTER