Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 16:07

Στα χωριά του Ταϋγέτου η Λαϊκή Ενότητα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στα χωριά του Ταϋγέτου η Λαϊκή Ενότητα

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τους Θανάση Πετράκο, Βασίλη Τσουλάκο, Γιάννη Κουλουμπίνη και Μαρία Μήτση επισκέφθηκε χθες τα χωριά του Ταϋγέτου Αλαγονία και Πηγές, και τον κατεστραμμένο εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης στον Ταΰγετο και διαπίστωσε την τεράστια καταστροφή που έχει υπάρξει και στον εθνικό δρόμο, αλλά και σε όλο το εσωτερικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε ότι «η καταστροφή είναι μεγάλη γιατί εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα αποστραγγιστικό έργο, κανένα έργο διευθέτησης των ορεινών υδάτων και γενικότερα κανένα έργο προστασίας. Μονίμως γίνονταν "μπαλώματα" και μπαζώματα, και στον εθνικό δρόμο και στο εσωτερικό δίκτυο. Δεν χρηματοδοτήθηκαν τα αναγκαία έργα ούτε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1998 και του 2007».

Παρατήρησε πως «απαιτούμε: 1) Αμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα στα χωριά και στον εθνικό δρόμο. Οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση γιατί είναι αποκλεισμένοι. 2) Να μην αρκεστούν οι υπεύθυνοι (Δήμος Καλαμάτας, Περιφέρεια και κυβέρνηση) μόνο στα πρόχειρα "μπαλώματα" που είναι επείγοντα και πρέπει να γίνουν σήμερα. Αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσουν τα ουσιαστικά έργα προστασίας με βάση τις μελέτες και τις υποδείξεις του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕΕ. 3) Αμεσα να δώσει εντολή το υπουργείο Υποδομών να πάνε κλιμάκια μηχανικών να κάνουν αυτοψία στα σπίτια που έχουν πάθει ρωγμές και να δοθεί επίδομα ενοικίου και αποζημίωση στους κατοίκους που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Επικρίνοντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τόνισε με λύπη ότι «θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τραγική η κατάσταση των κατοίκων των χωριών του Ταϋγέτου, η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει μεταξύ του κ. Τατούλη και του κ. Νίκα για το ποιος κάλεσε πρώτος το ΙΓΜΕ. Οι ευθύνες και των δύο είναι τεράστιες, διότι βρίσκονται σε θέσεις είτε κυβερνητικής ευθύνης είτε αυτοδιοικητικής δεκάδες χρόνια. Επρεπε να ξεκινήσουν ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες για όλα αυτά που δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια τώρα που είναι σε θέσεις Διοίκησης».

Επικριτικός ήταν και για το γ.γ. Υποδομών – υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Δέδε, λέγοντας: «Ο δε εκλεκτός της κυβέρνησης υποψήφιος περιφερειάρχης και γ.γ. Δημοσίων εργων κ. Δέδες δεν είπε τίποτα. Προφανώς δεν θεώρησε ότι είναι πρόβλημα ούτε η καταστροφή στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, ούτε η καταστροφή του εσωτερικού οδικού δικτύου των χωριών του Ταϋγέτου, ούτε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, στην οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος, να πάει να κάνει αυτοψία στα σπίτια που έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους».

Ο κ. Πετράκος ανέφερε ότι «εγώ παρότι ήμουν μόνο 5 μήνες βουλευτής κυβερνητικού κόμματος, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες, γιατί δεν έκανα περισσότερα πράγματα. Παρότι και ως νομαρχιακός και ως περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και ως βουλευτής έχω κάνει δεκάδες επερωτήσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις για να μελετηθούν, χρηματοδοτηθούν και να δημοπρατηθούν τα αναγκαία έργα προστασίας των χωριών του Ταϋγέτου και του εθνικού δρόμου Καλαμάτας - Σπάρτης. Οπως και είχα αναδείξει την ανάγκη χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Μολυβιάτη, τα χρήματα του οποίου δεν πήγαν στον Ταΰγετο, όπως θα έπρεπε, αλλά σε αλλότρια έργα και στη μαύρη τρύπα του χρέους».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER