Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:58

Το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας με καλές παροχές δημόσιας υγείας αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα

Γράφτηκε από την

Νάντια Γιαννακοπούλου

Υπ. Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής | Δυτικός Τομέας Β' Αθήνας

Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ

Δικηγόρος

 

Για εμάς ο άνθρωπος βρίσκεται πάνω απ’ όλα, στο επίκεντρο των επιλογών μας. Νοιαζόμαστε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια του λαού μας αποτελούν για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Εμείς κυκλοφορούμε την ώρα που οι άλλοι κρύβονται. Ας αφήσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ την ασφάλεια των υπογείων τους και οι της ΝΔ την αλαζονεία τους και ας βγουν στην κοινωνία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό που εμείς βλέπουμε καθημερινά όπου κι αν πηγαίνουμε, ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας που εγώ κυκλοφορώ. Αυτό που βλέπουν οι πολίτες κάθε φορά που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και περίθαλψη είναι πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι υπό διάλυση. Αυτό που ακούς από τον κόσμο είναι χαρακτηριστικό, πικρό και ανατριχιαστικό: «Αν έχεις λεφτά ζεις, αν δεν έχεις πεθαίνεις».

Το ΕΣΥ, το μεγάλο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Γεννηματά, μετατράπηκε επί ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και επί υπουργίας Κουρουμπλή, Ξανθού, Πολάκη σε ένα κάκιστο προνοιακό σύστημα. Ενα σύστημα χαμηλής ποιότητας, με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που σπρώχνει όσους έχουν τη δυνατότητα στην ιδιωτική υγεία Η διάλυση του ΕΣΥ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βολεύει απολύτως τη ΝΔ. Η μετατροπή του σε σύστημα β’ κατηγορίας εξυπηρετεί τα σχέδιά της για περικοπή των δημόσιων δαπανών και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες πλήττει ωστόσο κυρίως τους αδύνατους, δημιουργεί αποκλεισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ ετησίως πριν το 2015, μειώθηκε το 2018 στα 100 εκ. ευρώ και οι δαπάνες φορτώθηκαν στην πλάτη των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων με την αύξηση των εισφορών υγείας. Εχουν θυσιάσει, οι του ΣΥΡΙΖΑ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον βωμό του υπερπλεονάσματος

Μετά από 36 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί. Αυτή η επιτακτική για τον λαό μας αναγκαιότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε από τον τυχοδιωκτικό και ανίκανο, όπως αποδείχθηκε, ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια από την ΝΔ. Μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής έχουν την δυνατότητα, τη θέληση και την ικανότητα να πραγματοποιήσουν ένα τόσο μεγάλο έργο. Εμείς δεσμευόμαστε για συγκεκριμένα, μέτρα και δράσεις που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον δημόσιο τομέα Υγείας: 

- Κέντρα Υγείας σε όλους τους καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

- Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των ΚΥ, των δημοτικών πολυϊατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

- Εμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.

- Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.

- Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.

- Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα, με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους / χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.

- Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.

- Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ.

- Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.

- Αποκέντρωση του Συστήματος, έτσι ώστε το υπουργείο Υγείας να μετατραπεί σταδιακά σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Μεταβίβαση των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 Αυτές οι δεσμεύσεις είναι για μας συμβόλαιο με το λαό. Η παράταξή μας δημιούργησε από το μηδέν το ΕΣΥ. Εμείς είμαστε που μπορούμε να κάνουμε πράξη και την αναγέννησή του.