Παρασκευή, 04 Μαϊος 2012 20:59

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην "Ε"

Γράφτηκε από την

Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της προεκλογικής περιόδου μιας αναμέτρησης ιστορικής για το μέλλον του πολιτικού συστήματος που κυριάρχησε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά την πτώση της χούντας, οι πολιτικές δυνάμεις -η κάθε μία με τον δικό της βαθμό ευθύνης- με λερωμένη τη φωλιά τους, καλούνται να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια άλλη εποχή. Την έχουν όμως καταχρεώσει οικονομικά, πολιτικά και ηθικά, με αποτέλεσμα ο λαός να βρίσκεται στα όρια της αντοχής του.

Η "Ε" ζήτησε και σας παρουσιάζει σήμερα τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών, 8 από τους οποίους ανταποκρίθηκαν, ενώ το ΚΚΕ εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Αν τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών βοηθήσουν τους αναποφάσιστους, η πρωτοβουλία μας θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη.

Καλή ψήφο και ας ονειρευτούμε μια άλλη Ελλάδα από Δευτέρα.

 

 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Οχι κυβέρνηση αιχμάλωτη σε κομματικά παζάρια»

Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση κάθε φορά που απευθύνομαι στους συμπολίτες μου, τους Μεσσήνιους. Νιώθω την ανάγκη να τους πω, πρώτα απ’ όλα, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη στήριξη που μου δίνουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί με ανέδειξαν στην πολιτική και αυτοί πρωτοστάτησαν στην κινηματική διαδικασία που με έφερε στην ηγεσία της παράταξής μας.
Είμαστε, τώρα, λίγες μόλις ώρες πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Τις εκλογές που θα κρίνουν την επιβίωση της εθνικής μας οικονομίας, την παραμονή μας στο ευρώ, τον στρατηγικό προσανατολισμό και -τελικά- την πορεία της πατρίδας μας στα επόμενα πολλά χρόνια.
Στις δύσκολες αυτές ώρες ο τόπος χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, ισχυρή κυβέρνηση, που να διασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια. Χρειάζεται κυβέρνηση που να αντλεί τη δύναμή της από το λαό. Να παίρνει γρήγορα και χωρίς «σπασμένα τηλέφωνα» τις αποφάσεις που απαιτούνται. Να μην είναι αιχμάλωτη σε κομματικά παζάρια. Να μην ελέγχεται -όπως κάποιοι το θέλουν- από εξωθεσμικά κέντρα. Ζητώ ψήφο για αληθινή δημοκρατία και γνήσια λαϊκή κυριαρχία, χωρίς διαπλοκές.
Για να μπορέσει η χώρα να κυβερνηθεί και να μην χάσει κρίσιμο χρόνο. Για να βάλουμε μπροστά, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, τις μηχανές της οικονομίας. Να βάλουμε φραγμό στα λουκέτα και την ανεργία. Και να αρχίσει η κοινωνία να επουλώνει τις πληγές που άνοιξαν στα δυόμισι προηγούμενα χρόνια.
Αντιλαμβάνομαι τον δίκαιο θυμό, την οργή, την απόγνωση των πολιτών. Εχω, όμως, την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αποφασίσει με τη σκέψη στο αύριο, το δικό του και των παιδιών του. Οτι από τη Δευτέρα, η χώρα θα κυβερνιέται από μια κυβέρνηση που έχει τη βούληση, το όραμα και το σχέδιο να τη βγάλει από την κρίση. Και την κυβέρνηση αυτή μόνο εμείς μπορούμε να τη συγκροτήσουμε.
Ζητώ από τον καθένα να πιστέψει στις δυνατότητες της πατρίδας και του λαού μας. Να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Να πιστέψει ότι, με τη βοήθεια του Θεού και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

"Στα χέρια σου οι επόμενες γενιές"

Σε λίγες ώρες ο ελληνικός λαός προσέρχεται στις κάλπες για να αποφασίσει για το μέλλον και τη μοίρα της χώρας για την επόμενη εικοσαετία. Αυτή την κρίσιμη για τον τόπο ώρα, απευθύνω σε κάθε Ελληνα πολίτη μία πρόσκληση και μία παράκληση και του λέω: «Eσύ κρατάς στα χέρια σου το μέλλον και της επόμενης και της μεθεπόμενης γενιάς. Μην ενδίδεις στη δημαγωγία και το λαϊκισμό».
Εάν ψάξουμε να βρούμε τη λύση και την έξοδο από την κρίση στο λαϊκισμό που εκφράζει ένα μεγάλο τμήμα της Δεξιάς, αλλά δυστυχώς και όλες οι ανεύθυνες εκδοχές της Αριστεράς, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.
Αρα, μία λύση στην πραγματικότητα υπάρχει: ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος δρόμος, παρά μόνο ο δρόμος του εθνικού συναγερμού, της συμμαχίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, της ευθύνης, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης.
Γι΄ αυτό, φίλες και φίλοι, τώρα που είμαστε στο σημείο «μηδέν», τώρα που όλα μετράνε, τώρα που ο καθένας είναι «ενώπιος ενωπίω» με την ευθύνη της απόφασής του, πάρτε αυτή την υπόθεση επάνω σας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Μνημόνιο ή κυβέρνηση της Αριστεράς»

Αυτές οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει την πορεία του τόπου για πάρα πολλά χρόνια.
Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η ατζέντα της επόμενης ημέρας είναι δεδομένη. Απολύσεις 150.000 ανθρώπων από το δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα έως το 2015, νέες μειώσεις στους ήδη μειωμένους μισθούς, νέες μειώσεις στις ήδη μειωμένες κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα εισπρακτικά μέτρα και νέες περικοπές συνολικού ύψους τουλάχιστον 11,6 δις, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40% από τον επόμενο χειμώνα, αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων.
Το δίλημμα της ερχόμενης Κυριακής, είναι απλό. Ή θα δώσουμε ψήφο ανοχής και νομιμοποίησης στον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο, την τρόικα και τον Ράιχενμπαχ για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, βυθίζοντας την χώρα όλο και περισσότερο στην ύφεση, και οδηγώντας την στην ολοκληρωτική κοινωνική και οικονομική χρεωκοπία. Ή θα ανατρέψουμε το μνημόνιο και την πολιτική συμμαχία που το στηρίζει, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν, ας μην αφήσουμε την μοναδική ιστορική ευκαιρία που έχουμε να πάει χαμένη. Οι λαοί της Ευρώπης θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη επάνω μας. Η ώρα να ανατρέψουμε το μνημόνιο και να ανοίξουμε τον εναλλακτικό δρόμο, είναι τώρα. Και αυτό θα γίνει με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
Αλέξης Τσίπρας
Επικεφαλής του Συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

«Συμφωνία προοδευτικών δυνάμεων»

Η Δημοκρατική Αριστερά με την υπεύθυνη πολιτική της στάση αγωνίζεται για να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε προγραμματική βάση.
Μακριά από τη λογική ναι ή όχι σε όλα, η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει μια συμφωνία όσο γίνεται περισσότερων προοδευτικών δυνάμεων με άξονες την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τη απαγκίστρωσή της από τα κοινωνικά επώδυνα μέτρα του μνημονίου.
Το ζητούμενο για τη ΔΗΜΑΡ είναι η αλλαγή της πολιτικής που βύθισε την Ελλάδα στη σημερινή κρίση και την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, που έφερε τα λαϊκά στρώματα σε οικονομική απόγνωση και την κοινωνία σε κατάσταση διάλυσης.
Και αν επιζητούμε την, όσο γίνεται μεγαλύτερη, ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ, είναι γιατί μια ισχυρή ΔΗΜΑΡ θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία μίας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής ν' ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

«Ψηφίστε με λογική και όχι με θυμό…»

«Βρισκόμαστε μόλις μία ημέρα πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές.   Κάνω έκκληση να μην ψηφίσετε με το δικαιολογημένο θυμό, που σας προκάλεσαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Ψηφίστε με λογική. Το βράδυ της Κυριακής θα χρειαστείτε ανθρώπους με μυαλό. Χρειάζεται να συνεννοηθούμε για να σώσουμε τον τόπο. Εάν αποφασίσει ο λαός με τη λογική, ο ΛΑΟΣ θα είναι η πρώτη του επιλογή. Τολμώ να δεσμευτώ ότι μπορώ.
Εμείς είχαμε το θάρρος και κυκλοφορήσαμε τη "Λευκή Βίβλο". Εχει την όλη “Πολιτεία” μας τα δύο χρόνια της κρίσης. Ας βγάλουν μια "Λευκή Βίβλο" το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Δεν το κάνουν. Ελάτε να συζητήσουμε τι κάναμε εμείς για την πατρίδα και τι κάνατε εσείς. Πώς μπορούν να έχουν πρόταση ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, όταν είναι αυτοί που υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν με την επιστολή τους προς την κ. Λαγκάρντ, ότι για όσο καιρό θα πολιτεύονται, δεν θα ακολουθήσουν καμία άλλη πολιτική εκτός από αυτή του μνημονίου;  
Σας διαβεβαιώνω ότι την Κυριακή το βράδυ η χώρα μας θα έχει κυβέρνηση! Η κυβέρνηση αυτή, όμως, δεν μπορεί να είναι όμηρος και υπήκοος του μνημονίου. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε! Μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν τη κυβέρνηση όσοι είναι λογικοί.  
Από τη Μεσσηνία ξεκίνησα την περιοδεία μου. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με ευχαρίστησε για τη συμβολή μου στο έργο του περιμετρικού δακτυλίου. Του απάντησα πως "με τους Καλαματιανούς τα πάω καλά όταν βρίσκω πρόσφορο έδαφος". Και πιστεύω ακράδαντα ότι θα έρθουν… καλά μαντάτα από την Καλαμάτα για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό στις εκλογές».


ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

«Ισχυρή φωνή για ανατροπή του μνημονίου»

Οι εκλογές της 6ης του Μάη είναι εκλογές ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν, με τις υπογραφές των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Το μόνο που «εγγυώνται» είναι νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέα μείωση στον κατώτατο μισθό, «τυφλή» φοροεπιδρομή στη μέση ελληνική οικογένεια.
Η συνταγή αυτή μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Αρκεί να στηριχθούν πολιτικές δυνάμεις που έχουν να προτείνουν έναν εναλλακτικό αξιόπιστο δρόμο και κυρίως έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τον διαπραγματευθούν σκληρά.
Η Κοινωνική Συμφωνία έχει και το σχέδιο και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Εναλλακτικός δρόμος σημαίνει καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις και καμία αύξηση φόρων, ώστε να ανακοπεί το κύμα ύφεσης που έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημαίνει μέτρα που μειώνουν το έλλειμμα με πάταξη της φοροδιαφυγής εκεί που υπάρχει και όχι με επιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
Ισχυρή παρουσία της Κοινωνικής Συμφωνίας στη Βουλή σημαίνει ισχυρή αντίσταση στον δήθεν μονόδρομο που η τρόικα και ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. επιβάλλουν. Εχουμε συγκρουστεί δίνοντας μάχες και κερδίσαμε. Συγκρουστήκαμε με τις τράπεζες και ψηφίσαμε το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκρουστήκαμε με την τρόικα και βάλαμε, όσο ήμουνα υπουργός Εργασίας, «κόκκινες γραμμές» για να μην αποδομηθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτές τις μάχες θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

«Μια γνήσια ευρωπαϊκή φωνή»

«Η Ελλάδα, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και κομβική στιγμή από τη μεταπολίτευση και έπειτα. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου σηματοδοτούν πολλά, κυρίως όμως θα δείξουν το δρόμο που θέλουν οι Ελληνες να ακολουθήσουμε για να βγει η χώρα μας από αυτήν την περιπέτεια.
Η ζωή των πολιτών άλλαξε βίαια τα δύο τελευταία χρόνια, υποβαθμίστηκε. Το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού μειώθηκε δραματικά, η ανεργία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, ενώ οι επιχειρήσεις κατά χιλιάδες οδηγήθηκαν στα λουκέτα.
Για όλα αυτά όμως, οι πολίτες σήμερα γνωρίζουν πως δε χρεοκόπησαν αυτοί, χρεοκόπησε το κράτος γι' αυτό και πρέπει να το αλλάξουμε.
Η Δημοκρατική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε δύναμη υπευθυνότητας. Δεν υιοθέτησε το στείρο λόγο της άρνησης, αλλά επέμεινε στο δημιουργικό δρόμο των δομικών αλλαγών. Δε μασήσαμε τα λόγια μας και δε συμβιβαστήκαμε, επιχειρήσαμε συγκρούσεις και αναδείξαμε τις παθογένειες που προκύπτουν από το πελατειακό κράτος - τέρας. Προτείναμε ρεαλιστικές και κοστολογημένες λύσεις, που οι Ευρωπαίοι τις αποδέχτηκαν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα όμως, φοβικό και αδύναμο τις απέρριψε.
Σήμερα, αποτελούμε τον τρίτο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Το αντίβαρο και το καταλυτικό στοιχείο απέναντι στους δύο αδιόρθωτους, κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, που δε θέλουν και δε μπορούν να υλοποιήσουν γενναίες πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη φωνή της λογικής, το ανάχωμα του ορθολογισμού, στους άλλους επτά που προτείνουν πράγματα παράλογα στέλνοντας τη χώρα στο γκρεμό.
Αυτό το δρόμο λοιπόν, το δρόμο της ευθύνης και της σοβαρότητας, το δρόμο των μεγάλων αλλαγών, καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν, τους καλούμε να ισχυροποιήσουν τη Δημοκρατική Συμμαχία, μια γνήσια ευρωπαϊκή φωνή που θα συμβάλλει αποφασιστικά να δημιουργηθούν δουλειές για τους άνεργους και να βγει η χώρα από την κρίση».  


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ

«Η φωνή της λογικής»

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,
Φτάσαμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που, σε κάθε της στιγμή, εσείς μας δίνατε τις δυνάμεις και την έμπνευση για να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας, ώστε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Τη φωνή της λογικής και της συλλογικής προσπάθειας, που σήμερα χρειάζεται -περισσότερο από ποτέ- να υπερισχύσει έναντι των θυμωμένων και των παράλογων.
Το έχουμε πετύχει. Μια ψήφο χρειαζόμαστε ακόμα. Τη δική σας. Και ίσως άλλη μία.
Με τη δική σας ψήφο, στις 6 Μαΐου μπορούμε να είμαστε στη Βουλή με τουλάχιστον 8 βουλευτές και να βοηθήσουμε να κυβερνηθεί ο τόπος. Μη διστάσετε στιγμή να υπερασπιστείτε το σωστό. Μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους. Εξηγήστε τους το γιατί. Η Δράση μπορεί και θέλει να γίνει η δική σας φωνή στην επόμενη Βουλή.
Μη φοβάστε να ακούσετε την καρδιά σας, ξέρει το σωστό. Στο παρελθόν ψηφίζαμε με γνώμονα το τι δεν θέλουμε, όχι το τι θέλουμε. Από φόβο. Και το παρόν πολιτικό σύστημα επένδυσε πολύ σε αυτό το συναίσθημα. Σταθερά και επίμονα, καλλιέργησε μια κοινωνία φόβου - ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Δεν βγάζω τον εαυτό μου από αυτό, ίσως κι εγώ να το έκανα στο παρελθόν. Ομως τώρα δεν φοβάμαι πια και θέλω να το μοιραστώ αυτό μαζί σας. Πιστεύω πως αν σταματήσουμε να φοβόμαστε, αν ξαναρχίσουμε να ακούμε την καρδιά μας, αν έστω και για μια φορά ψηφίσουμε με σκοπό να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας για την Ελλάδα, τότε όλα θα πάνε καλά.
Γι' αυτό σας εύχομαι από το βάθος της καρδιάς μου να μπορέσετε αυτή τη φορά να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Να ψηφίσετε θετικά. Να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό σας. Για να γίνουμε -επιτέλους- εμείς οι Ελληνες πολίτες, και το πολίτευμά μας η Δημοκρατία που όλοι ονειρευόμαστε.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Στέφανος Μάνος
Πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ


ΜΗΝΥΜΑ ΚΚΕ

«Να γιατί ψήφος στο ΚΚΕ»

Μετά τις εκλογές έρχεται νέα θύελλα. Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει στις 7 Μάη θα είναι κυβέρνηση του «ευρωμονόδρομου». Είτε λέγεται μνημονιακή είτε αντιμνημονιακή.
Οπως είναι σήμερα ο συσχετισμός δυνάμεων στο πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο, δηλαδή αρνητικός για το λαό, η μοναδική λύση που έχει ο λαός για να αποκρούσει την επίθεση αυτή, για να βάλει φρένο και να αντεπιτεθεί, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Ετσι θα ισχυροποιηθούν οι αγώνες ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, στους τόπους δουλειάς, στους τόπους κατοικίας, για να γίνουν «χιλιάδες χαλυβουργίες». Ισχυρό ΚΚΕ ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών η όποια κυβέρνηση να είναι αδύναμη, ανίσχυρη, να είναι τρομοκρατημένη, να δυσκολεύεται να εφαρμόσει την πολιτική αυτή. Μόνο το ΚΚΕ φοβούνται η πλουτοκρατία και τα κόμματά της.
Η αποφασιστική αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η αντίστοιχη ενίσχυση του ΚΚΕ θα φέρει άνεμο αισιοδοξίας, θα έχει πανευρωπαϊκή απήχηση υπέρ των λαών. Το ΚΚΕ δεν θα πουλήσει το λαό για υπουργικές καρέκλες. Είπε την αλήθεια, επιβεβαιώθηκε. Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο λαός.
Γιάννης Πάσουλας
Υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ, Β΄Αθηνών