Τετάρτη, 30 Μαϊος 2012 04:36

Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη στην "Ε": "Η χώρα δεν αντέχει τρίτες εκλογές"

Γράφτηκε από τον

1) Σε όλο το διάστημα από την 6η Μαΐου έχετε κάνει λόγο για την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση.Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις χαρακτηρίζετε προοδευτικές;
ΑΠ: Το ζητούμενο για εμάς είναι να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Η χώρα δεν αντέχει τρίτες εκλογές, όπως κατά την γνώμη μας θα μπορούσαν να αποφευχθούν και οι δεύτερες εκλογές. Δυστυχώς κάποιες δυνάμεις έβαλαν το κομματικό πάνω από το συμφέρον του τόπου.
Εμείς προτείνουμε ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, για να σωθεί η κοινωνία μέσα στο ευρώ, για να απαγκιστρωθεί η χώρα από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα του μνημονίου, από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης και να κινηθεί προς την πρόοδο με δουλειές, με ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, με άμεσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση και να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη.

2) Παρά την κόντρα που αναπτύχθηκε στο μεσοδιάστημα από τις προηγούμενες εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους πολιτικούς χειρισμούς του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι πιθανή μία συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά σε κυβερνητικό επίπεδο;
ΑΠ:
Η ΔΗΜΑΡ την περίοδο των διερευνητικών εντολών πρότεινε στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε κυβέρνηση της αριστεράς με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους που όλοι πλέον καταλαβαίνουμε αρνήθηκε. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην κοινωνία θα συμπεριφερθούμε και μετά τις 17 Ιουνίου.

3) Σε ενδεχόμενη αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης με τις “προοδευτικές” δυνάμεις, όπως τις οριοθετήσατε παραπάνω, υπάρχει από εσάς η πρόθεση, η υπό προϋποθέσεις συνεργασία με δυνάμεις από άλλους χώρους;
ΑΠ:
Οι προϋποθέσεις που εμείς θέτουμε αφορούν στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, η σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Με συγκεκριμένη συμφωνία και μάλιστα γραπτή για να δεσμεύει. Η αναφορά μας να έχει η χώρα κυβέρνηση συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας.

4) Ποια είναι πραγματικά τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου με στόχο τη σταδιακή απαγκίστρωση από αυτό;
ΑΠ:
Τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι στατικά. Είδατε τι αλλαγές επέφερε στο διεθνές περιβάλλον η εκλογή του κ. Ολάντ. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να διευρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους συμμάχους μας στην ΕΕ.
Εμείς σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευτούμε για την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, στηριγμένου στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με χρήματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας. Επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε τα ομόλογα του δικού μας χρέους με ευρωομόλογα, τώρα που η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

5) Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή που προβάλλεται όλο και περισσότερο πλησιάζοντας προς τις εκλογές πιστεύετε ότι είναι επί της ουσίας ρεαλιστικό ή απλώς εκβιαστικό;
ΑΠ:
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και όσοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη των πολιτών. Σας περιέγραψα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα. Αν δεν ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο και διαλέξουμε την ρητορεία της καταγγελίας τότε ούτε εταιρική συνδρομή θα υπάρχει, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε Ευρωομόλογα. Αυτό που θα υπάρχει είναι ο  εφιάλτης της δραχμής, του ιλιγγιώδους πληθωρισμού και της εξαθλίωσης. Εμείς, όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει η Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πίσω.

6) Πως αξιολογείτε από τη δική σας πλευρά την προσπάθεια ανασυγκρότησης και συσπείρωσης του λεγόμενου κεντροδεξιού χώρου;
ΑΠ:
Η διεκδίκηση της εξουσίας λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία. Η «ανασυγκρότηση», όμως, της κεντροδεξιάς είναι εύθραυστη και μη πειστική όταν γίνεται ερήμην των ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των συνασπιζόμενων κεντροδεξιών δυνάμεων.

7) Τα ομολογουμένως αυξημένα ποσοστά της Αριστεράς στην Ελλάδα πιστεύετε ότι αποτελούν καθαρά μία διαμαρτυρία και αποδοκιμασία των πολιτικών του παρελθόντος ή πλέον ο ευρύτερος πολιτικός σας χώρος “δρέπει τους καρπούς” των προσπαθειών του;
ΑΠ:
Είναι και ψήφος διαμαρτυρίας, είναι και ψήφος αγανάκτησης, αλλά είναι και ψήφος ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Νομίζω ότι οι πολίτες αξιολογούν θετικά τη στάση της ΔΗΜΑΡ όλο το προηγούμενο διάστημα και εκτιμώ ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο στις εκλογές του Ιουνίου.

8) Πως βλέπει ο Φώτης Κουβέλης την επόμενη μέρα των εκλογών;
ΑΠ:
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών. Οι πολίτες κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι επιβάλλεται η συγκρότηση κυβέρνησης με προοδευτικό περιεχόμενο. Η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ακυβερνησίας.

9) Την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας;
ΑΠ:
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε η Ελλάδα να έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να ζούμε σε ένα πολύ καλύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Προϋπόθεση για αυτό είναι η παραμονή μας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινωνία όρθια και ζωντανή.

10) Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αρκετούς Καλαματιανούς φίλους σας από τα μαθητικά σας χρόνια;
ΑΠ:
Με γυρνάτε ευχάριστα αρκετά χρόνια πίσω σε στιγμές και γεγονότα που τα αναπολώ με αρκετή νοσταλγία. Αυτό που θέλω να πω, όχι μόνο στους πολλούς φίλους, συμμαθητές και συντρόφους που έχω στην Καλαμάτα, αλλά σε όλους είναι ότι προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα είναι η συμμετοχή. Τους καλώ, λοιπόν, να κρίνουν και να συγκρίνουν ποια ήταν εκείνη η πολιτική δύναμη που δεν τους είπε ψέματα, δεν τους χάιδεψε τα αυτιά, αντιθέτως τους πρότεινε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις. Φρονώ ότι μπορεί η ΔΗΜΑΡ να αποτελέσει την πρώτη τους επιλογή, κρίνοντας και αξιολογώντας τη στάση των πολιτικών δυνάμεων.