Κυριακή, 28 Απριλίου 2019 08:53

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασ. Μιχαλολιάκος στην "Ε": «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η κοινή μας οικογένεια»

Γράφτηκε από τον
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασ. Μιχαλολιάκος στην "Ε": «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η κοινή μας οικογένεια»

"Ολοι οι Ελληνες οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η κοινή μας οικογένεια" δηλώνει ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Μιχαλολιάκος είναι πλέον υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ και με αφορμή την εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου μιλάει στην "Ε" για τις προσδοκίες των Ελλήνων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη σχέση των νέων με την πολιτική, αλλά και την προβολή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

 

- Ποιες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα προσεχή χρόνια;

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή. Ασφαλώς, δεν είναι η ενωμένη Ευρώπη που θα θέλαμε και αυτή που οι ιδρυτές της οραματίστηκαν. Ομως στην μέχρι τώρα πορεία της έχει πετύχει πολλά. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ασφάλειας των συνόρων. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται κοινή οικονομική και εξωτερική πολιτική και βέβαια κοινή άμυνα.

Αυτές τις καίριες και καθοριστικές προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και για την υλοποίηση αυτών θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Είμαι απέναντι σε όποια συμφέροντα προσπαθούν να καθυστερήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της ΕΕ και την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Από την άλλη πλευρά, ο ευρωσκεπτικισμός μόνο ζημιά κάνει. Δεν βοηθά την Ευρώπη να γίνει καλύτερη και παράλληλα πόλος ισχυρός και ανεξάρτητος από τις ΗΠΑ. Την αποδυναμώνει παίζοντας το παιχνίδι των άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Αυτές τις προκλήσεις λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα τις ξεπεράσουμε με επιτυχία.

 

- Τι πρέπει να προσδοκούν οι Ελληνες ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, με βάση και τους νέους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ολοι οι Ελληνες οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η κοινή μας οικογένεια. Ας σκεφθεί ο καθένας μας πώς και πού θα ήταν σήμερα η Ελλάδα και οι Ελληνες, αν ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε εντάξει την πατρίδα μας στην τότε ΕΟΚ το Μάιο του 1979. Η δημοκρατία μας ισχυροποιήθηκε, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βελτιώθηκε ουσιαστικά, οι υποδομές εκσυγχρονίστηκαν και η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια προς όφελος των εθνικών συμφερόντων μας.

Αγωνιζόμενοι για την ουσιαστικότερη ενοποίηση της ΕΕ στους τομείς της Οικονομίας, της Αμυνας και της Ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων, άρα και των ελληνικών, μόνο ωφελημένη, μόνο πιο ισχυρή, μόνο πιο υπολογίσιμη και σεβαστή θα βγει η Ελλάδα και όλοι οι Ελληνες.

 

- Είστε στην πολιτική από τα χρόνια των πολιτικών νεολαιών. Είναι οι σημερινοί νέοι τελικά κοντά στην πολιτική, και τι μπορεί να τους εμπνεύσει προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Ειλικρινά πονάω διαπιστώνοντας ότι πολλοί νέοι περιφρονούν την πολιτική, αισθανόμενοι μόνο απογοήτευση από τον λαϊκισμό, από εκείνες τις πρακτικές που αποσκοπούν στο θέαμα κι όχι στην ουσία, από την έλλειψη τόλμης και την ανικανότητα που υπάρχει στον πολιτικό στίβο. Με τη στάση τους εγκαταλείπουν το όνειρο, αρνούνται το όραμα, παραιτούνται από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.

Δεν τους αδικώ. Η παθητική κι αδιάφορη στάση, όμως, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης τελικά εξυπηρετεί. Γι’ αυτό τους απευθύνω αγωνιστική πρόσκληση:

Ελάτε μαζί μας. Πολεμήστε για μια νέα Ελλάδα χωρίς διαφθορά, χωρίς ψέμα, χωρίς ανισότητες, με ίδιες ευκαιρίες για όλους, με ευαισθησίες για τους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας, με ειλικρίνεια και σεβασμό στον μόχθο και στις θυσίες των Ελλήνων, με κοινωνική αλληλεγγύη, ποιότητα και εθνική αξιοπρέπεια. Η ΝΔ, με την οποία αγωνίζομαι για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια στην πολιτική, δεν θα προδώσει τα όνειρά σας, αλλά μ' εσάς πρωταγωνιστές θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα των προσδοκιών σας.

 

- Διανύουμε μια αμιγώς εκλογική χρονιά, καθώς θα στηθούν κάλπες σε όλα τα επίπεδα. Εκτιμάτε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι «καθρέφτης» της λαϊκής ετυμηγορίας και στις εθνικές εκλογές;

Η χρονιά αυτή είναι πολλαπλώς κρίσιμη για τις εθνικές, τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εμείς, ως ΝΔ, δίνουμε σε όλες ιδιαίτερη βαρύτητα - με κορωνίδα βέβαια τις βουλευτικές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Εχουμε λοιπόν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην ψήφο για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις περιφέρειες και τους δήμους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τιμωρηθεί γιατί ξεδιάντροπα εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με τόσα πολλά και ασύστολα ψέματα, και γιατί ζημίωσε τη χώρα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει ότι έχει ακόμη μια ευκαιρία να ξεγελάσει το λαό μας και να προξενήσει στην πατρίδα περισσότερη ζημιά.

Τον Μάιο λοιπόν ψηφίζουμε ΝΔ και κάνουμε την αρχή για να απαλλαγεί ο τόπος από το λαϊκισμό, το ψεύδος, τον ενδοτισμό, τη διάλυση. Για να αποκτήσουμε και πάλι αξιοπρέπεια, για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη σήψη και την παρακμή.

 

- Σε εθνικό επίπεδο, ποια είναι τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών της ΝΔ και ποιες οι αντίστοιχες «κόκκινες γραμμές» σας;

Στρατηγικός μας στόχος είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί με ισχυρή κυβέρνηση θα ορθοποδήσει ταχύτερα η Ελλάδα, θα φύγουμε ασφαλέστερα προς το μέλλον που δεν μπορεί να περιμένει και που οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν τους Ελληνες και την χώρα να ανοίξουν τα φτερά τους. Σας προτείνω μια εύκολη σύγκριση: Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν σε καθεστώς μνημονίου. Το 2018 η Ιρλανδία είχε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 6% και η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις 1%. Και ας μην αναφέρω την τεράστια διαφορά στη φορολογία.

Βέβαια οφείλω να διευκρινίσω ότι η ΝΔ, ακόμη και ως αυτοδύναμη, θα συνεργαστεί ευρύτατα με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου που σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας, της ελεύθερης οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, και ασφαλώς δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν εκπτώσεις στα εθνικά θέματα. Αυτό αποτελεί δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία και θα υλοποιήσει στο ακέραιο. Συνεργασίες για την πρόοδο της χώρας φυσικά δεν σημαίνει κατάργηση των «κόκκινων γραμμών» που μόλις περιέγραψα.

 

- Με βάση και τη θητεία σας ως δημάρχου Πειραιά, πώς βλέπετε την πορεία της πόλης τα τελευταία χρόνια και ποια περιθώρια κρίνετε πως υπάρχουν για να προχωρήσει περαιτέρω το επενδυτικό σχέδιο της COSCO στην περιοχή;

Ολοι αναγνωρίζουν το σημαντικότατο έργο μου ως δημάρχου Πειραιά στις υποδομές, στα προβλήματα της καθημερινότητας, στη μείωση του χρέους του δήμου και χωρίς να προβώ σε δανεισμό. Επίσης, δρομολόγησα πολλά έργα για να δημοπρατηθούν και να εκτελεστούν μετά την λήξη της θητείας μου. Λυπάμαι όμως που στη συνέχεια έγιναν πολύ λίγα, και σίγουρα λιγότερα από όσα οι Πειραιώτες περίμεναν κι από όσα ο Πειραιάς είχε και έχει άμεση ανάγκη.

Οσον αφορά τη μεγάλη επένδυση της COSCO, ασφαλώς και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, σεβόμενοι ταυτόχρονα την πολιτιστική μας κληρονομιά και τα επιτεύγματα των προγόνων μας.

Σίγουρα βρίσκονται λύσεις, αρκεί να υπάρχει θέληση για διάλογο και συνεννόηση. Αλλά η κυβέρνηση αυτή φαίνεται ότι δεν θέλει τις επενδύσεις. Δεν θέλει να εισρεύσει πλούτος στη χώρα. Δεν θέλει ουσιαστική μείωση της ανεργίας. Θέλει τη μιζέρια, τα επιδόματα, κι όχι τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Θέλει τους Ελληνες εγκλωβισμένους στα φιλοδωρήματα, και όχι μια αναπτυξιακή προοπτική.


NEWSLETTER