Κυριακή, 28 Απριλίου 2019 13:53

Η ψήφος στους Σοσιαλιστές είναι η μόνη ελπίδα της Ευρώπης!

Γράφτηκε από την
Η ψήφος στους Σοσιαλιστές είναι η μόνη ελπίδα της Ευρώπης!

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σημερινή μορφή της αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που αγγίζουν την ενότητά της και αφορούν τις αξίες της, τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεών της, την αλληλεγγύη των κρατών μελών, και το σεβασμό στη διαφορετικότητά τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές της, όπως ο κοινοτικός προϋπολογισμός, η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, ο φόρος Τόμπιν, ο τραπεζικός τομέας, η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι ανισότητες.

Σήμερα η Ευρώπη ζει μέσα στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, που η διόγκωσή τους είναι το αποτέλεσμα της κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της. Η επιβολή της διαρκούς λιτότητας για τους πολλούς, και η στήριξη μόνο των ισχυρών, έδωσε άλλοθι στην Ακροδεξιά, ανέχθηκε και υπέθαλψε τους «κάθε λογής Ορμπαν».

Οφείλουμε ως Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες να αντιληφθούμε για ποια ζητούμενα ψηφίζουμε για την Ευρώπη μέσα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, με την άνοδο της Ακροδεξιάς, του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.

Οφείλουμε να δώσουμε λύσεις στην οικονομική πολιτική, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο προσφυγικό, ώστε να πείσουμε ξανά ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να προχωρήσει μπροστά και όχι να κάνει διαρκώς βήματα πίσω.

Εφτασε η ώρα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού να αφήσουν τη «συμπόρευσή» τους με τις συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Εφτασε η ώρα να προτείνουμε πειστικά την εναλλακτική προοδευτική πρότασή μας για μια Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Το Κίνημα Αλλαγής, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα (PES), προτείνουν ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, το οποίο:

- Μετατρέπει την Ευρωζώνη σε πραγματική οικονομική και δημοκρατική Ενωση για την ανάπτυξη. Φορολογεί δίκαια και πραγματικά τον πλούτο και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, βάζοντας τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.

- Βάζει τέλος στις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

- Προωθεί Σύμφωνο Αειφόρου Ανάπτυξης για την ΕΕ και την εφαρμογή της «Συμφωνίας των Παρισίων» για την κλιματική αλλαγή.

- Εισάγει την «Εγγύηση για τους Νέους», που δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους να αποκτήσουν γνώση και δεξιότητες, να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον, να γίνουν ενεργοί πολίτες, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές για την εκπαίδευση και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

- Δημιουργεί και στηρίζει την Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων, με στρατηγική για την ισότητα των φύλων, χωρίς καμία ανοχή στις διακρίσεις, την παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία.

- Υιοθετεί κοινή πολιτική για το άσυλο και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών, με ουσιαστική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Ενισχύει την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρώπης και την άμυνά της.

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει σταθερά την πορεία του, στις ράγες που χάραξε το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Ανδρέας Παπανδρέου.

Γιατί η δική μας παράταξη:

- Με τον ηγέτη της Ανδρέα Παπανδρέου, πάλεψε και κέρδισε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), τα πρώτα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

- Εξασφάλισε τους πόρους από την Ευρώπη που ζωντάνεψαν την ξεχασμένη Ελλάδα, δημιούργησαν τη μεσαία τάξη και έχτισαν το κοινωνικό κράτος.

- Πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, στον σκληρό πυρήνα της Ενωσης που κράτησε την Ελλάδα όρθια, μέσα στην Ευρώπη, στα δύσκολα. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα να ξεφύγουμε από την αιχμαλωσία της επιτροπείας και των μνημονίων και να γυρίσουμε σελίδα ξανά.

Είναι η ώρα να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως πρωταγωνιστή και όχι ως παρία της ιστορίας.

Οι ευρωεκλογές της 26 Μαΐου έχουν και μια άλλη ουσιαστική εσωτερική διάσταση: Εκτός του ότι είναι μάχη για την «ψυχή» και το μέλλον της Ευρώπης, είναι και η μάχη που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κίνημα Αλλαγής να κάνει την πολιτική ανατροπή, έτσι ώστε να καταστεί ξανά πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.

Κάθε ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να χτίσουν μια πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική Ευρώπη, που θα φράξει το δρόμο στην Ακροδεξιά, τον εθνικισμό, το λαϊκισμό και να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ο χώρος της δημοκρατίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ανοιχτής κοινωνίας και του ανθρωπισμού.

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα (PES), στηρίζουν τον ευρωπαϊστή, το μαχητή του κράτους δικαίου, έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί σκληρά για να υπερασπίσει τις αξίες της Ευρώπης, τον Φρανς Τίμμερμανς για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξεκαθαρίσει ποιον υποστηρίζει για την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να μην κρύβεται άλλο πια πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες ή οιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

Η ψήφος στους Σοσιαλιστές είναι η μόνη ελπίδα της Ευρώπης για να βγει από το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί.

Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος Αλλαγής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Γιατί το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως έλεγε και ο Ανδρέας, «δεν χωράει απλά μέσα στο Μάαστριχτ».

 

Γιάννης Διονυσόπουλος

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Υποψήφιος Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής στη Μεσσηνία


NEWSLETTER