Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 12:22

O Σταύρος Κωνσταντινίδης - υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην "Ε": «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες»

Γράφτηκε από τον

 

 

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ζει εδώ και 20 χρόνια στην Αθήνα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως πολιτικός μηχανικός - συγκοινωνιολόγος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εχει διατελέσει διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας την περίοδο 2002-2004, αλλά και ειδικός σύμβουλος υπουργείων, οργανισμών και δημάρχων. Εκτός από τεχνοκράτης είναι συγγραφέας τριών βιβλίων, ενώ είναι γνωστός για την αρθρογραφία του στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο του βιβλίο το 2016 είναι «Ο Ερωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ», στο οποίο ασκεί δριμεία κριτική για τη διακυβέρνηση της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά και μετέπειτα. Τον συναντήσαμε στην Καλαμάτα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των επισκέψεων που κάνει σε ολόκληρη τη χώρα. 

- Τι σημαίνουν οι ευρωεκλογές για έναν Ελληνα πολίτη; Γιατί να ψηφίσει;

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, άρα και οι Ελληνες, ψηφίζουν για να εμπεδωθούν οι κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη, όσο και αν φαίνονται δεδομένα σαν αξίες, δεν είναι πάντα. Βλέπουμε ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι αυτονόητος, απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού. Το 2015 η χώρα μας έφτασε στο παρά πέντε... λόγω των άτσαλων χειρισμών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μας κόστισαν όλους σε χρόνο και σε χρήμα. Σήμερα εξελίσσεται σε δραματικό τόνο το Brexit, κάτι που θα θεωρείτο αδιανόητο πριν από λίγο καιρό.

Ο κίνδυνος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι εθνολαϊκιστικές σειρήνες. Παίρνουν άλλοτε μορφές ακροδεξιές και άλλοτε ακραίες αριστερές, που επιχειρούν να καταλύσουν την Ενωση και να μας γυρίσουν σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Αντίθετα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της προόδου, που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από το ΚΙΝΑΛ, είναι βαθιά στρατευμένες στη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η Ευρώπη έχει προχωρήσει μεν, αλλά χρειάζεται ακόμη αλλαγές και βελτιώσεις. Περισσότερη δημοκρατία, σύγκλιση βορρά - νότου, εμβάθυνση και ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και ισχυρότερη ανάδειξη των παγκοσμιοποιημένων προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής συνοχής. Στο ΚΙΝΑΛ έχουμε διαμορφώσει ένα προοδευτικό και συνεκτικό πρόγραμμα με τις βελτιώσεις που απαιτούνται σήμερα. Οι πολίτες, με τη συμμετοχή της ψήφου τους, ουσιαστικά καλούνται να επιλέξουν μια καλύτερη Ευρώπη του μέλλοντος, και να αποτρέψουν διχαστικές και εθνικολαϊκιστικές κραυγές που φλερτάρουν με το σκοτεινό παρελθόν

- Πώς σχετίζεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τις εσωτερικές εθνικές εξελίξεις;

Ισως για πρώτη φορά η μάχη για την Ευρώπη είναι τόσο άμεσα συνυφασμένη με τις εθνικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου το 2015, για να έρθει όψιμα και καθυστερημένα -και αφού σημειώθηκε μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση και καθηλώθηκε η ανάπτυξη- να παρουσιάζεται ως δήθεν φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ευρωπαϊκή πολιτική αισθητική, και στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν πιστεύει στο πολιτικό σχέδιο της ενοποίησης, δεν ενστερνίζεται τη δημοκρατική κουλτούρα. Ο κόσμος θα καταδικάσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αρχικά στις ευρωεκλογες και στις αυτοδιοικητικές, και αμέσως μετά στις εθνικές εκλογές.

- Το Κίνημα Αλλαγής πώς κατάρτισε το ψηφοδέλτιό του;

Αν δείτε τους ανθρώπους του και όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΚΙΝΑΛ, θα διαπιστώσετε ότι το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, χωρίς προσχηματικές υποψηφιότητες της τηλεόρασης και του θεάματος, χωρίς απογόνους βαρύγδουπων ονομάτων. Συμμετέχουν άνθρωποι της κοινωνίας, με γνώση και εμπειρία, άνθρωποι με επαγγελματική καταξίωση και πολιτική επάρκεια για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είμαι περήφανος για αυτή την πολιτική συμμετοχή μου, και πιστεύω ότι στις 26 Μαΐου οι Ελληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας θα τιμήσουν το ψηφοδέλτιό μας.

- Ως πρώην διοικητής της ΥΠΑ έχετε ασχοληθεί με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, και ως πολιτικός μηχανικός - συγκοινωνιολόγος, με τη μελέτη πολλών ελληνικών πόλεων. Πώς σχολιάζετε την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας;

Μέχρι το 2004 που ήμουν διοικητής της ΥΠΑ, είχα προσωπικά καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για την ουσιαστική ενεργοποίηση του αεροδρομιου. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω σήμερα απτά αποτελέσματα και το αεροδρόμιο να αποτελεί τη θρυαλλίδα για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Πελοποννήσου και φυσικά της Μεσσηνίας. Πιστεύω στην τουριστική δυναμική και προοπτική της Μεσσηνίας. H Costa Navarino αλλά και πολλές ακόμη επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου, είναι το κλειδί. Το αεροδρόμιο πρέπει να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις για να αναπτυχθεί με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, και εδώ η κυβέρνηση έχει αργήσει τραγικά.

Οσον αφορά την Καλαμάτα οφείλω να αναγνωρίσω πως αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια πολύ ελκυστική εικόνα σε σχέση με τον ανταγωνισμό των ελληνικών πόλεων. Οι πολεοδομικές και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης είναι πετυχημένες και έχουν προσδώσει υψηλά standards σε αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Αν έπρεπε να γίνουν κάποιες συμπληρωματικές παρεμβάσεις, αυτές θα ήταν: η αναβάθμιση της παραλιακής οδού (με μεσαία διαχωριστική νησίδα), η φροντίδα και προστασία δρόμων και κόμβων για να μειωθούν τα πολλά τροχαία ατυχήματα, μια πιο σωστή πληροφοριακή σήμανση εντός της πόλης, και η τελική ενοποίηση ενός μεγάλου ποδηλατόδρομου που θα διατρέχει ολόκληρη την πόλη. Τοποθετώ την Καλαμάτα μέσα στην πρώτη πεντάδα ελληνικών πόλεων μεσαίου μεγέθους, ως προς την παροχή δημοσίων χώρων και πολιτικής πεζοδρομήσεων στο κέντρο της.