Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 08:42

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου στην "Ε": “Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η σημαντικότερη πολιτική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα”

Γράφτηκε από τον
Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου στην "Ε": “Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η σημαντικότερη πολιτική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα”

 

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης κρούει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας ότι “εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να μην υπάρχει σε λίγα χρόνια - τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε”.

Ο κ. Κούλογλου μιλά στην “Ε” για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, για τις προκλήσεις στην Ε.Ε. και τις προσδοκίες της Ελλάδας από αυτή, για τα εμπόδια που θέτει το κύμα ευρωσκεπτικισμού, αλλά και για την εσωτερική πολιτική σκηνή - ενώ με την επαγγελματική του ιδιότητα ως δημοσιογράφος σχολιάζει τη λαίλαπα των fake news.

- Ποιο είναι κατά τη δική σας οπτική το βασικό διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

"Πρόκειται για τις πιο σημαντικές ευρωκλογές. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζεται το 70% των κανονισμών που διέπουν την καθημερινή μας ζωή. Από το εάν θα τρώμε μεταλλαγμένα, μέχρι το πόσες ώρες θα εργαζόμαστε, τι δικαιώματα θα έχουν οι γυναίκες και οι νέοι, και το περιβάλλον. Σε όλες αυτές τις κρίσιμες ψηφοφορίες παρατήρησα πως οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ψηφίζουν αρνητικά. Με τον κίνδυνο, δε, η Ακροδεξιά να είναι ενισχυμένη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η καθημερινότητά μας απειλείται. Πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε, με στόχο να θέσουμε ένα ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς".

- Το γενικότερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού, που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια, πολλοί εκτιμούν ότι ρίχνει νερό στο μύλο της Ακροδεξιάς. Η Ευρώπη έχει τελικά αναπτύξει άμυνες απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο;

"Η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη προκάλεσε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, ανασφάλεια και οργή στους πολίτες, που κλήθηκαν να πληρώσουν την κρίση που ο «καπιταλισμός καζίνο» δημιούργησε. Αυτή την οργή, όπως και την κρίση του πολιτικού συστήματος που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές, έρχεται να εκμεταλλευτεί η Ακροδεξιά δίνοντας εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες ή η δημοκρατία.

Παρ' όλα αυτά, η ευρωπαϊκή ηγεσία πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού: Χορεύουν στην πρώτη θέση αδιαφορώντας για το ότι το πλοίο πάει ολοταχώς για το παγόβουνο. Δεν έχει δώσει την κατάλληλη σημασία και τα αποτελέσματα είναι εμφανή: Τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, τα προβλήματα της Μέρκελ στο Βερολίνο, το Brexit όπου οδήγησαν τη Μεγάλη Βρετανία οι ακροδεξιοί δημαγωγοί".

- Με βάση τη δική σας εμπειρία ως ευρωβουλευτή, ποιες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. την επόμενη 10ετία;

"Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να μην υπάρχει σε λίγα χρόνια - τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε. Πρέπει να πάμε προς μια Ευρώπη πιο κοινωνική και δίκαιη, η οποία θα εστιάζει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Μια Ευρώπη που θα στραφεί και πάλι στις ιδρυτικές της αξίες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η σημαντικότερη πολιτική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα. Εβαλε στο ίδιο τραπέζι λαούς που για αιώνες πολεμούσαν μεταξύ τους, με δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Πρέπει αυτή την ανακάλυψη να την προστατεύσουμε. Αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να την αλλάξουμε".

- Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια πέρασαν από 40 κύματα, αλλά φαίνεται σταδιακά να ομαλοποιούνται. Τι πρέπει λοιπόν από εδώ και πέρα να προσδοκά η χώρα από την Ε.Ε.;

"Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την συνετή διπλωματική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει αλλάξει. Εχουν αναγνωριστεί οι προσπάθειες που έγιναν και βήμα βήμα -εφόσον δεν επιστρέψουμε πίσω στα κόμματα και τις πολιτικές που οδήγησαν την χώρα στα βράχια- η κατάσταση θα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Ηδη η κυβέρνηση έχει πετύχει την εφαρμογή μέρους μόνο της θετικής της ατζέντας:  Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αύξηση του κατώτατου, ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οσο η χώρα θα σταθεροποιείται στην κανονικότητα, όπου επιστρέφει, αναβαθμίζοντας παράλληλα την θέση της στην Ευρώπη από πρόβλημα σε ισχυρό παράγοντα, τόσο τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν και όσα έπονται θα γίνονται αισθητά στην τσέπη των πολιτών".

- Ας περάσουμε λίγο στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου προοδευτικού μετώπου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εντός των τειχών σε ποιους απευθύνεται αυτό το κάλεσμα και ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” σε επίπεδο συνεργασιών;

"Με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω οι γραμμές συνεργασιών αποτυπώθηκαν: προς όποιον προοδευτικό θέλει να βάλει πλάτη ώστε η χώρα να πάει μπροστά και να μην γυρίσει στις πολιτικές εκείνες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία, ούτε φυσικά να επιτρέψει στην Ακροδεξιά να αλώσει όπως προείπαμε κάθε κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

Ηδη στην υπόλοιπη Ευρώπη τα προοδευτικά μέτωπα σχηματίζονται: Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν αντιληφθεί ότι η συνεργασία με τη Δεξιά και η υποστήριξη των πολιτικών λιτότητας τους οδήγησαν στην πασοκοποίηση - δηλαδή στην πολιτική τους εξαΰλωση. Για τον λόγο αυτό, στρέφονται προς την Αριστερά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κυρία Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής".

- Ως ευρωβουλευτής αλλά φυσικά και ως δημοσιογράφος πώς αποτιμάτε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και ποια θα είναι τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα;

"Τα Βαλκάνια βλέπουμε ότι είναι πάλι σε αναβρασμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το να κλείσουμε τις χρόνιες διαφορές μας με τους γείτονες συμβάλλοντας στη σταθερότητα της περιοχής και στην ειρήνη, καθιστά την Συμφωνία των Πρεσπών μια ιστορική συμφωνία με παγκόσμια διάσταση. Εξάλλου αυτό αποτυπώνεται και στην υποψηφιότητα Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Την ίδια στιγμή, η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σημαντικά οφέλη -και όχι μόνο οικονομικά- για την χώρα μας: Δεν είναι προς συμφέρον μας να έχουμε σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας, να μην έχουμε προσφυγικές ροές και από εκεί; Η χώρα με την υπογραφή αυτής της Συμφωνίας γίνεται από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

Τα, δε, πολιτικά οφέλη ήδη εμφανή: Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει η ΝΔ, χαιρέτισαν την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Ακροδεξιά".

- Πώς θα αντιμετωπίσουν τόσο η σοβαρή δημοσιογραφία όσο και οι πολίτες τη λαίλαπα των "fake news" και πώς σχολιάζετε με βάση και την πολυετή σας επαγγελματική εμπειρία την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας;

"Τα fake news, που αποσκοπούν άλλοτε στην προπαγάνδα και άλλοτε στα οικονομικά οφέλη, υπήρχαν πάντα, αλλά σήμερα το πρόβλημα είναι διογκωμένο, σε σχέση με παλαιότερα, γιατί μέσω του διαδικτύου και των social media τα fake news αναπαράγονται πολύ γρήγορα ενώ οι ένοχοι αποκαλύπτονται δυσκολότερα.

Η αντιπολίτευση, με ευθύνη κυρίως της ΝΔ, βλέπουμε πως ήδη έχει στήσει μια βιομηχανία παραγωγής ψευδών ειδήσεων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με την καταστροφολογία ότι τάχα δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι θα περικοπούν οι συντάξεις ή ακόμη-ακόμη ότι θα καταργηθούν και οι φάτνες!

Οι πολίτες για να αποφασίζουν για την τύχη τους και το μέλλον της χώρας τους πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι. Πρέπει, επίσης, να υπάρξει εκπαίδευση στο σχολείο ώστε οι μαθητές να μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Τέλος, πρέπει να υπάρχουν και δημόσια ποιοτικά μέσα ενημέρωσης. Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη δυστυχώς δρόμο για αυτό. Εχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που τα δημόσια ΜΜΕ είναι ισχυρά, ο κόσμος είναι καλύτερα ενημερωμένος και λιγότερο ευάλωτος στην παραπληροφόρηση".


NEWSLETTER