Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 13:08

Αισιοδοξία υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ από την Καλαμάτα: “Πρώτο ημίχρονο οι ευρωεκλογές”

Γράφτηκε από τον
Αισιοδοξία υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ από την Καλαμάτα: “Πρώτο ημίχρονο οι ευρωεκλογές”

 

«Το 2019 θα είναι η χρονιά της Νέας Δημοκρατίας» τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την Καλαμάτα οι γαλάζιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μανώλης Μαυρομάτης και Τόνια Αράχωβα.

Οι υποψήφιοι χαρακτηρίσαν τις ευρωεκλογές ως πρώτο ημίχρονο του αγώνα των εθνικών εκλογών και πρόβλεψαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι νικήτρια και στα... δύο ημίχρονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις υποψήφιοι μίλησαν με θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας την προσφορά του στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα στη Μεσσηνία και στην Καλαμάτα στην περιοχή των αγώνων της εθνικής παλιγγενεσίας, της μεγάλης προσφοράς και των διακεκριμένων πολιτικών με πιο πρόσφατο τον πρώην πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ένα άνθρωπο που ευτύχησε να δικαιωθεί πολύ πιο σύντομα από όλους τους άλλους πολιτικούς γιατί το έργο του έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσφοράς τα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ 10 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές γιατί το 2019 θα είναι η χρονιά της Νέας Δημοκρατίας. Φιλοδοξούμε σε τέσσερις εκλογές που έχουμε εκλογές ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές και δημοτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει μία μεγάλη νίκη που θα δείξει η πορεία και θα δείξει και την κατεύθυνση για τη μάχη των μαχών που είναι οι εθνικές εκλογές και που η Νέα Δημοκρατία φιλοδοξεί να έχει απόλυτη πλειοψηφία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως τον περιμένουν και στην Ευρώπη. Στις εκλογές που έρχονται φιλοδοξούμε ή δυνατό να διπλασιάσουμε τους ευρωβουλευτές.

Αυτό δεν δεν το λέμε με διάθεση ματαιοδοξίας ούτε γιατί θέλουμε να κολακέψουμε την παράταξή μας και τους εαυτούς μας αλλά γιατί σε μία κρίσιμη εποχή που ζούμε, σε μία εποχή που διαδραματίζονται σημαντικά γεγονότα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, το πιο ισχυρό κόμμα που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατέχει όλες τις σημαντικές θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: και τη θέση του προέδρου Τουσκ που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής που προεδρεύει των πρωθυπουργών και αρχηγών των κρατών, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον κ. Γιούνκερ που προεδρεύει των επιτροπών, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προεδρεύει των ευρωβουλευτών. Ολοι αυτοί είναι διακεκριμένα στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία με πολύ μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Εχω την τιμή να προεδρεύω της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και προεδρεύων 40 Τούρκων 40 Ευρωπαίων βουλευτών. Με αυτή την Επιτροπή έχω τη δυνατότητα να συναντώ πολιτική ηγεσία της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την Επιτροπή παρουσιάστηκαν και οι χάρτες διεκδίκησης της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θέλουμε λοιπόν να έχουμε πολύ μεγαλύτερη εκπροσώπηση και να διεκδικήσουμε και άλλες σημαντικές επιτροπές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως την επιτροπή Ευρωπαϊκή Ενωσης - Αλβανίας και την επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Σκοπίων, σημαντικές επιτροπές στον αγροτικό τομέα, που αφορούν και την ευρύτερη περιοχή, και σε άλλες επιτροπές όπου έχουμε αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία για μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης που μπορούμε να έχουμε σε περιοχές όπως είναι η Πελοπόννησος όπως είναι η περιοχή της Μεσσηνίας γιατί η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για να μπορέσει να δημιουργήσει πλούτο. Πλούτο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Εχω την τιμή αυτή την περιοδεία να τη μοιράζομαι με την κ. Τόνια Αράχωβα και τον κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, δύο εξαιρετικούς συναδέλφους με τεράστια προσφορά, στους οποίους προσβλέπουμε στη συνεργασία και σήμερα και αύριο ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία γέφυρα επικοινωνίας, συνεργασίας και κοινού βηματισμού και προγραμματισμένη με την ερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ενασχόλησή μας με τα ευρωπαϊκά θέματα μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις γέφυρες επικοινωνίας με σημαντικούς ανθρώπους και σημαντικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με το Μανώλη Μαυρομάτη, ο οποίος έχει θητεύσει έχει θητεύσει και στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο, έχω και μία σημαντική εμπειρία μαζί του: Είναι ο άνθρωπος ο οποίος με σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας έχει δώσει τεράστια οφέλη, όπως παραδείγματος χάρη το ότι μπορούμε να μιλούμε σε όλη τη Ευρώπη με πολύ χαμηλό κόστος με τα τηλέφωνα. Είναι δικιά του έκθεση, το λεγόμενο roaming την οποία κατέθεσε στην προηγούμενη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μανώλης Μαυρομάτης είναι ο άνθρωπος ο οποίος μας συνόδευσε στην προηγούμενη θητεία (ξέρετε είναι η πρώτη φορά που είχαμε ευρωεκλογές με σταυρό και ότι δεν εξελέγη κανένας πρώην ευρωβουλευτής από την προηγούμενη πενταετία), και ως πολύγλωσσος και με άριστες δημόσιες σχέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε που θήτευσε στην ευρωβουλή μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά ως ευρωβουλευτές της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Με τις δικές του επαφές ξεκινήσαμε - και σήμερα στην Ευρώπη φιλοδοξούμε, και αυτό κάνουμε, να πρωταγωνιστούμε στις εξελίξεις κι όχι απλώς να παρευρισκόμαστε στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι, μαζί και με την εκλογή και στο νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και άλλων διακεκριμένων στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε σημαντικές θέσεις -γιατί πάλι εμείς θα έχουμε τουλάχιστον 2 από τις 3 σημαντικότερες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια γέφυρα επικοινωνίας με τους βουλευτές, τους υπουργούς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, ασφάλειας και ευημερίας στους συμπολίτες μας».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Τόνια Αράχωβα δήλωσε:

«Εχω πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Καλαμάτα. Ημουν και πριν περίπου από τρεις μήνες εδώ, της Υπαπαντής, αλλά όχι με την ιδιότητα της υποψήφιας ευρωβουλευτή, τότε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ημουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την οργάνωση της βιβλιοθήκης. Είναι εξαιρετική τιμή που βρίσκομαι μαζί με δύο διακεκριμένους ευρωβουλευτές, με τον νυν επικεφαλής τον κ. Κεφαλογιάννη και με τον επίσης πρώην ευρωβουλευτή τον κ. Μαυρομάτη.

Προέρχομαι από το μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι η μόνη από τους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές που εξελέγη μέσα από αυτή τη διαδικασία που υλοποίησε ο πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας πράξη την αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Ηταν εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση αφού είμαι εγώ η μόνη από τους 4.000 που θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του ελληνικού λαού. Οι σπουδές μου είναι Κλασικής Φιλολογίας και Οικονομικών. Η διδακτορική μου διατριβή είναι στις βιβλιοθήκες και η δική μου η πορεία είναι πάνω στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Εχω όμως διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη όταν ήταν επικεφαλής στις Βρυξέλλες για πέντε χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζω κι εγώ από μέσα, από τη δική μου τουλάχιστον σκοπιά, τους μηχανισμούς, τους όρους, τη λειτουργία, καθώς επίσης τις απαιτήσεις λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα πρέπει να πω ότι το δικό μου δίπτυχο είναι Πολιτισμός και Οικονομία: το πώς δηλαδή μπορούμε να συνεισφέρουμε, να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας για τη διεκδίκηση κονδυλίων, αλλά και για τη θέσπιση πολιτικών προκειμένου να έχουμε ανάπτυξη η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σύμπραξη μεταξύ των τομέων του πολιτισμού και της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της περιφέρειας.

Επειδή βρισκόμαστε στην Καλαμάτα, αυτό θα ήθελα να το αναφέρω, ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες περιφέρειες της χώρας λόγω ακριβώς αυτού του χρυσαφιού το οποίο παράγει και είναι διεθνώς γνωστό. Το ελαιόλαδο, το οποίο θα πρέπει να το θωρακίσουμε ευρωπαϊκά. Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω, καθώς πήγα πρώτα στην Κυπαρισσία και μετά ήρθα εδώ, είναι ότι εκτός από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που φτάνει στην Καλαμάτα, το οδικό δίκτυο και γενικώς αυτό που ονομάζουμε "δίκτυα" χρειάζονται να τα επανασχεδιάσουμε. Είναι αδιανόητο περιοχές όπως η Τριφυλία να είναι τόσο απομονωμένες από το κέντρο της περιοχής εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων σε δίκτυα. Σκοπός λοιπόν είναι να συμπράξουμε όσοι εκλεγούμε, με τις δυνάμεις μας, για τη διεκδίκηση των απαραίτητων πόρων και για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών, για την ενίσχυση της περιφέρειας προς όφελος όλων.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη τοποθέτηση θα ήθελα πραγματικά να πω στον καθένα από σας ότι η προτροπή που θα πρέπει να κάνουμε στο συγγενικό και φιλικό μας περιβάλλον είναι η συμμετοχή. Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί έχουμε την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τον κλυδωνισμό των θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 80% των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η ψήφος.

Θα κλέψω κάτι που λέει ο κ. Κεφαλογιάννης, το έχει πει πρώτος ο Λίνκολν και νομίζω ότι εκφράζει όλους μας: "Με μια σφαίρα σκοτώνεις κάποιον, με μια ψήφο σκοτώνεις το μέλλον των παιδιών". Το θέμα λοιπόν είναι να έχουμε μία ισχυρή συμμετοχή και μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία αν ο εκλεγείς θα λέγεται Τόνια, Μαρία, Ελένη, Μανώλης- αλλά σημασία έχει μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Και οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο ημίχρονο για τις εθνικές εκλογές, ούτως ώστε να συνεχιστεί αυτό που ξεκίνησε επί Αντώνη Σαμαρά και διεκόπη τόσο άγαρμπα, προς μεγάλη ζημία της χώρας».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομάτης είπε:

«Ξεκινώντας δημοσιογραφικά πρέπει να είμαι σύντομος γιατί ξέρω πόσο ο χρόνος είναι πολύτιμος για σας. Σαράντα χρόνια δημοσιογράφος, 35 με ένσημα 5 χωρίς. Τριάντα πέντε χρόνια εργάστηκα αμειβόμενος, πέντε χρόνια χωρίς καμία αμοιβή γιατί απλούστατα για να γίνεις μέλος της Ενωσης Συντακτών έπρεπε να κάνεις μία προϋπηρεσία πέντε χρόνων. Στα δικά μου λοιπόν τα χρόνια ήτανε μόνον μία γκαζόζα τότε η αμοιβή, όταν πήγαινα στο αθλητικό ρεπορτάζ - και έπειτα πήρα ένα μισθό 170 δραχμές μέχρι να φτάσω σ' αυτό που έφτασα.

Στη συνέχεια η ερώτηση που μπαίνει πάντοτε, μπήκε σε μένα αλλά μπαίνει και σε όλους μας πιστεύω, είναι: Γιατί θέλεις πάλι να γίνεις ευρωβουλευτής; Η απάντηση είναι σύντομη: Δώδεκα χρόνια είμαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέντε ως ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας Αθλητισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Πολυγλωσσίας. Ημουν επίσης μέλος της επιτροπής των σχέσεων με Πακιστάν και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, της Επιτροπής Αναφορών και της Επιτροπής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια με τον Μανουέλ Μπαρόζο πρόεδρο της Κομισιόν άλλα πέντε χρόνια, στην Επιτροπή με την κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για το μεταναστευτικό ήμουν ο εισηγητής ως ευρωβουλευτής. Επίσης εργάστηκα για την ανθρωπιστική βοήθεια, και ένα πολύ σημαντικό όπως εγώ κρίνω, για την Ελλάδα ιδιαίτερα, είναι οι Φυσικές Καταστροφές. Αυτά τα χρόνια λοιπόν είναι εκείνα που μου έδωσαν την εμπειρία, ώστε αυτή τη στιγμή να πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω.

Οι παρουσίες βεβαίως εκείνες έδωσαν την δυνατότητα να έχω πολλές σχέσεις, πολλές γνωριμίες, για να μπορώ να βοηθάω στη συνέχεια - και βοηθούσα, όπως πάντα έκανα στη δική μου την καριέρα. Αλλά κυρίως όταν ήρθε ο αδελφικός μου φίλος ο κ. Κεφαλογιάννης. Ητανε ο άνθρωπος στον οποίο είπα, πάμε να πιούμε έναν καφέ και μια πορτοκαλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετέπειτα έμεινα κοντά τους, αγάπησα αυτό που έκανα, και νομίζω ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία εκλέξει περισσότερους ευρωβουλευτές, έχω πιθανότητα.

Νομίζω ότι έτσι θα γίνει, αφού όλα δείχνουν ότι θα έχουμε περισσότερους ευρωβουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία και κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Από εδώ που βρίσκομαι, στην Καλαμάτα, οφείλω να μιλήσω όχι μόνο για τη "Μαύρη Θύελλα" που περιέγραφα. Είναι μεγάλη υποχρέωσή μου

να πω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο αδερφός μου από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θήτευσα μαζί του. Εμαθα πάρα πολλά, ήμασταν μαζί ευρωβουλευτές, και στη συνέχεια μπόρεσα, με θέλησε κι εκείνος, να είμαι πάντα κοντά του και ως σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων».


NEWSLETTER