Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 12:38

Στις 26 του Μάη πρέπει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Γράφτηκε από την
Στις 26 του Μάη πρέπει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Της Σοφίας Σακοράφα

Υποψήφιας ευρωβουλευτή ΜέΡΑ25

Στις ευρωεκλογές, με το ΜέΡΑ25 δηλώνουμε ένα αποφασιστικό «παρών» στον αγώνα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη, για μια ανθρώπινη Ευρώπη. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή όταν όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Προσπαθούν να μας πείσουν, κυβέρνηση κι αντιπολίτευση, ότι η μόνη προοπτική είναι το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει κι η μόνη επιλογή μας είναι να συμβιβαστούμε και να το αποδεχθούμε.

Μόνο που την αλήθεια ο ελληνικός λαός την βιώνει καθημερινά. Υποστήριξαν ότι τα μνημόνια είναι αναγκαία λόγω του υψηλού χρέους. Και σήμερα, μετά από τέσσερα μνημόνια, το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο και πάντοτε αδύνατο να εξυπηρετηθεί. Επικαλέσθηκαν την προστασία των καταθέσεων και την ασφάλεια των δανειοληπτών και χάρισαν στις τράπεζες πάνω από 200 δισ. Και σήμερα οι τράπεζες ξεπουλάν τα “κόκκινα” δάνεια δώρο στα αρπακτικά του εξωτερικού, ενώ οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας αυξάνονται καθημερινά.

Υποστήριξαν ότι η δυστυχία που βιώνει ο ελληνικός λαός είναι αναγκαία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την ανασυγκρότηση της πατρίδας. Και σήμερα τα δημόσια έσοδα έχουν εκχωρηθεί σε μια «ανεξάρτητη» αρχή, ώστε να πληρώνονται πρώτοι οι δανειστές, όπως και η δημόσια περιουσία έχει εκχωρηθεί για εκατό χρόνια, ως το 2114, σε μια άλλη «ανεξάρτητη» αρχή για να την ξεπουλάει όσο-όσο, για να πληρώνονται και πάλι οι δανειστές.

Αυτά είναι τα «επιτεύγματα» μικρών και ανάξιων «ηγετών» που με ψέματα για διαπραγματεύσεις, είτε με το πιστόλι στο τραπέζι είτε με 17ωρους μαραθώνιους, εξαπάτησαν και χρεοκόπησαν το λαό τους.

Το ΜέΡΑ25 είναι υπερήφανο μέλος της «Ευρωπαϊκής Ανοιξης», της πολιτικής ομπρέλας άλλων 14 αδελφών κομμάτων που συμμετέχουμε με κοινό πρόγραμμα και κοινό όραμα στις ευρωεκλογές, σε όλη την Ευρώπη. Με πίστη στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης των λαών, πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη διαμορφώσαμε ένα κοινό πρόγραμμα, γιατί οι πολιτικές σκληρής λιτότητας έχουν τα ίδια τραγικά αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Απέναντι στην κυριαρχία των αγορών και την υποταγή στα συμφέροντα των τραπεζών εμείς απαντάμε με τον οικονομικό ορθολογισμό. Προτείνουμε λύσεις ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες που θα ξαναδώσουν ζωή και όραμα στην κοινωνία. Απέναντι στον ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών εμείς απαντάμε με τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, με τη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα αποφάσεων. Για το ΜέΡΑ25, η ανυπακοή πρέπει να είναι ρεαλιστική για να έχει δυναμική. Προτείνουμε λύσεις που θα ανατρέπουν την αυτοκτονική πολιτική της χρεοδουλοπαροικίας που μας επιβάλλεται. Λύσεις όπως (ενδεικτικά) η Αναπτυξιακή Τράπεζα (αντί για ιδιωτικοποιήσεις), η Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων (αντί για το ξεπούλημα σε funds), η αναγκαία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, η άρνηση στα αρπακτικά υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση, το δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών, η πράσινη μετάβαση, η ριζική διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η άμεση καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη από τα ετήσια κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ο.κ.

Δεν ζητάμε απλή ψήφο, προσκαλούμε τους πολίτες σε διαρκή ανένδοτο αγώνα για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα. Οι λαοί της Ευρώπης μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την προοπτική σε πραγματικότητα.

Είναι η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, αφήνοντας πίσω προδομένες ελπίδες και χαμένες προσδοκίες. Οσοι νέοι και νέες βιώνουν το πιο σκληρό οικονομικό αποκλεισμό. Οσοι χτες επέλεξαν τη στάση της αποχής και άφησαν άλλους να γράφουν ιστορία. Ολοι μαζί να επαναπατρίσουμε την ελπίδα!

Στις 26 του Μάη πρέπει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Ξεπερνάμε τεχνητούς φόβους και ψεύτικα διλήμματα γιατί θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα τώρα και δεν τους χαρίζουμε ούτε το παρόν μας ούτε το μέλλον μας. Στις 26 του μήνα ψηφίζουμε ΜέΡΑ25. Στις 26 του μήνα σπέρνουμε το σπόρο της ρεαλιστικής ανυπακοής και της ανατροπής!


NEWSLETTER