Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 09:51

Η υπ. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου στην “Ε”: “Να μην αφήσουν οι πολίτες χώρο σε ακραίες φωνές”

Γράφτηκε από την
Η υπ. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου στην “Ε”: “Να μην αφήσουν οι πολίτες χώρο σε ακραίες φωνές”

 

Να μην αφήσουν οι πολίτες χώρο σε ακραίες φωνές ζητεί η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, η οποία καλεί -ειδικά τους νέους- να εκπέμψουν το μήνυμα στους διπλανούς τους, να ενδιαφερθούν.

Για την ίδια, ο ευρωβουλευτής πρέπει να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση για την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την προστασία των μνημείων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ε” δεν παραλείπει να υπογραμμίσει το ρόλο που παίζει το “Διάζωμα” στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, στα οποία “γεφυρώνεται με θαυμαστό τρόπο η αρχαία μας κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία”.

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

 

Οι ευρωεκλογές στον πολύ κόσμο φαντάζουν μακρινές... Πώς πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να ανατραπεί;

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ένα 80% της καθημερινότητάς μας εξαρτάται από αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και εφαρμόζονται με τη μορφή κοινοτικής οδηγίας στα κράτη - μέλη. Χρειάζεται εκτός από την Πολιτεία ο καθένας μας να εκπέμψει το μήνυμα στους διπλανούς του να ενδιαφερθούν για τις αποφάσεις που θα ορίσουν τη ζωή τους. Ιδίως η νέα γενιά που παίρνει την ελευθερία και τη δημοκρατία ως δεδομένα. Οι πολίτες βρίσκονται κάτω από το σοκ της κρίσης. Ομως δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο σε ακραίες φωνές να εκμεταλλευτούν το θυμό μας και να προωθήσουν πολιτικές εις βάρος των συμφερόντων της πλειοψηφίας των πολιτών, εις βάρος της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού οράματος. Η Ευρώπη πρέπει να ανασχεδιαστεί, αλλά όχι να διαλυθεί. Αν διαλυθεί, το κάθε έθνος - κράτος θα είναι έρμαιο της απληστίας των διεθνών οικονομικών συμφερόντων και θα είναι πλέον αργά.

 

Τι εκτιμάτε ότι μπορεί να προσφέρει ένας ευρωβουλευτής στον πολιτισμό;

Ο πολιτισμός είναι η συνεκτική δύναμη που κρατά την Ευρώπη ενωμένη με κοινές αξίες, με κοινωνικό κράτος και αλληλεγγύη. Πολιτισμός δεν είναι μόνο μια καλή ταινία, μια καλή μουσική. Είναι όλο μας το οικοδόμημα, το πώς σκεφτόμαστε. Είναι το τι βάζουμε σαν προτεραιότητα, ποια Ευρώπη θέλουμε. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και ανάγκη όλων και όχι μόνο των μυημένων ή όσων μπορούν να τον «αγοράσουν». Για το λόγο αυτό ένας ευρωβουλευτής πρέπει να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση για τον πολιτισμό, προγράμματα για δίκαιη κατανομή πόρων, για την κινητικότητα των καλλιτεχνών, για την προστασία των μνημείων. Να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη της ποικιλομορφίας και της ισότητας ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, τις ταυτότητες, τις γλώσσες, τις θρησκείες.

 

Εχετε από την αρχή της δημιουργίας του εκφραστεί θετικά για το “Διάζωμα”. Πώς κρίνετε το έργο του στα τόσα χρόνια που παρακολουθείτε τα πολιτιστικά δρώμενα;

Πιστεύω ότι βοηθά το έργο του ΥΠΠΟΑ εξασφαλίζοντας ώριμες μελέτες και επιταχύνοντας τις διαδικασίες για ένταξη των αρχαίων θεάτρων σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Ειδικά στο νέο πρόγραμμα (που δεν είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τον πολιτισμό), η συνεισφορά του είναι ακόμα μεγαλύτερη. Εχει προτείνει μια ολοκληρωμένη πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τα μνημεία και έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για τα 5 μουσεία της Ηπείρου, όπως και για αλλά θέατρα της χώρας.

 

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τους χώρους στους οποίους αναβιώνουν οι αρχαίες τραγωδίες;

Στα αρχαία θέατρα που έχουν λειτουργήσει ξανά, γεφυρώνεται με θαυμαστό τρόπο η αρχαία μας κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Προσφέρουν όμως και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, τον τουρισμό, την παιδεία, τα ποιοτικά μας προϊόντα, την υγιή επιχειρηματικότητα και τη νεανική καινοτομία. Είναι μια ανάπτυξη που δεν καταστρέφει το περιβάλλον και την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αυτό είναι ένα μοντέλο που μπορεί να προτείνει η Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Ο κόσμος της πολιτικής λέγεται ότι είναι ένας κόσμος με... υποκριτικές συμπεριφορές. Εσείς που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην τέχνη και δη την υποκριτική, πώς αποτιμάτε την ενασχόλησή σας με αυτόν;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική είναι συνέχεια της ενασχόλησής μου με την τέχνη μου. Είναι για μένα ανάγκη να υπηρετώ κάτι που με ξεπερνά. Να προσφέρω όχι μόνο στον εαυτό μου, αλλά και στον πολιτισμό του τόπου μου και στους δημιουργούς. Η εποχή μας είναι δύσκολη, λόγω της κρίσης, για τους δημιουργούς. Θεωρώ ότι μπορώ να είμαι πιο χρήσιμη από τη νέα μου ιδιότητα, στην υπηρεσία του πολιτισμού. Παραμένω φύση καλλιτεχνική και δεν συγχέω, όπως γίνεται συχνά, την κακή πολιτική με την υποκριτική. Ο πραγματικός καλλιτέχνης λέει πάντα την αλήθεια, δεν κολακεύει και δεν χειραγωγεί.


NEWSLETTER