Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 10:07

Η υπ. ευρωβουλευτής της ΝΔ Τόνια Αράχωβα στην “Ε”: “Να αξιοποιήσουμε ως χώρα την ψηφιακή επανάσταση”

Γράφτηκε από την
Η υπ. ευρωβουλευτής της ΝΔ Τόνια Αράχωβα στην “Ε”: “Να αξιοποιήσουμε ως χώρα την ψηφιακή επανάσταση”

 

Η Τόνια Αράχωβα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Εχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ και δύο μεταπτυχιακά, στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ από το ΕΚΠΑ. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα "Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος". Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι αποσπασμένη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με έργο την οργάνωση βιβλιοθήκης, ενώ έχει πενταετή εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο ως επιστημονική συνεργάτιδα. Μιλώντας στην "Ε" στέλνει μήνυμα για την συμμετοχή στις εκλογές ειδικά από τους νέους και τις γυναίκες ψηφοφόρους. Λέει ακόμα ότι είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή επανάσταση και να επενδύσουμε στον πολιτισμό με στρατηγική και ρεαλισμό. Πιστεύει ότι λέξη κλειδί είναι η «ανταγωνιστικότητα», ενώ ανταγωνιστικό δεν είναι το φτηνό.   

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία;

Μπροστά σε πρωτόγνωρες για τη δική μας γενιά προκλήσεις αλλά και προοπτικές, η Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά. Εχει γίνει μια εξαιρετικά απαιτητική αρένα όπου όλα τα κράτη - μέλη ανταγωνίζονται για επιρροή, συμμαχίες, πόρους και πολιτικές που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν μπροστά. Πιστεύω ότι εμείς δεν μπορούμε να αφήνουμε πλέον την Ευρωβουλή να είναι πεδίο τακτοποίησης κομματικών ισορροπιών ή υποχρεώσεων. Χρειάζεται όσοι νομίζουμε ότι μπορούμε αποδεδειγμένα να είμαστε χρήσιμοι να δηλώσουμε “παρών”. Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη κυρίως γιατί είδα στις επιλογές του αυτήν τη θεώρηση.

 

Ποιες προτεραιότητες θεωρείτε ότι πρέπει να τεθούν για την ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την περιβαλλοντική ηθική;   

Η λέξη κλειδί είναι η «ανταγωνιστικότητα». Ξέρετε μόνο στην Ελλάδα ακόμα θεωρούμε ότι ανταγωνιστικό είναι το φτηνό. Μια ανταγωνιστική χώρα, πόλη ή οικονομία έχει ως βάση την ισορροπία πολλών κρίσιμων ζητημάτων -μεταξύ αυτών είναι η δικαιοσύνη, η σύγχρονη παιδεία, η ευτυχία των πολιτών, η ασφάλεια, η σχέση μας με το περιβάλλον αλλά και η στρατηγική μας για το αύριο. Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τους πολίτες της μέσα από μια τέτοια ολιστική προσέγγιση και όχι μέσα από μεμονωμένους δείκτες ή οριζόντιους δημοσιονομικούς στόχους.

 

Εχετε πει σε συνέντευξή σας "οι ενεργειακοί δρόμοι είναι και πολιτιστικοί δρόμοι". Μπορεί το δίπτυχο πολιτισμός - οικονομική ανάπτυξη να είναι συμβατό;

Η οικονομία και ο πολιτισμός είναι ένα. Εμείς τουλάχιστον στην Ελλάδα το ξέρουμε αυτό καλύτερα από όλους αν αναλογιστούμε ότι η πολιτιστική ευημερία της Αρχαίας Αθήνας έδωσε τη δύναμη για την οικονομική κατάκτηση της Μεσογείου μέσα πρωτίστως από το εμπόριο. Ο πολιτισμός για την Ελλάδα -και δεν εννοώ μόνο ο κλασικός- είναι βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα και πλουτοπαραγωγική πηγή. Οσα χρόνια κάποιοι στην Ελλάδα επένδυαν στην αμορφωσιά και την υποβάθμιση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, ο υπόλοιπος κόσμος επένδυε στην κλασική παιδεία και στη γνώση που κρύβει ο τόπος μας. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή επανάσταση αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες για όλα αυτά που αντανακλά ο πολιτισμός μας και να επενδύσουμε στον πολιτισμό με στρατηγική και ρεαλισμό.

 

Θέλω κλείνοντας να μεταφέρετε ένα μήνυμα στις γυναίκες και τους νέους ψηφοφόρους.

Νομίζω το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, μικροί, μεγάλοι, γυναίκες, άντρες, όποιο δρόμο και να έχουμε επιλέξει, ότι το αύριο διαμορφώνεται από αυτούς που συμμετέχουν. Η αποχή, ο ωχαδερφισμός, ο χαβαλές και κυρίως οι ανέξοδες υποσχέσεις έχουν διαλύσει τη χώρα μας. Αρκετά.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τόνια Αράχωβα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Εχει διατελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 λειτουργική γενική διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, της οποίας είναι στέλεχος από το 1995. Εχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική (ΜΡΑ) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία (Μs) από το ΕΚΠΑ, με διπλωματική εργασία στην πολιτιστική διπλωματία, τα social media και τις presidential libraries. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα "Στρατηγικές για την εφαρμογή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος". Επίσης, είναι το μόνο άτομο από την Ελλάδα που εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2017 μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ενωσης Βιβλιοθηκών (IFLA) στη Χάγη στα 90 χρόνια λειτουργίας της.

Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για το Βραβείο IFLA-International Libraries Marketing Award. Aπό το 2007 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μιλάει γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά και παίζει πιάνο. Είναι διευθύντρια σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα. Εχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τη στρατηγική διοίκηση, το marketing, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και την πολιτιστική διπλωματία. Από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον περασμένο Νοέμβριο εκλέχτηκε επικεφαλής (Secretary General) του ΕΝΑΜ λαμβάνοντας 70% των ψήφων. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Hellenic US Alumni.


NEWSLETTER