Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 14:52

Γίνονται ευρωεκλογές;

Γράφτηκε από την
Γίνονται ευρωεκλογές;

Κι όμως ναι! Μπορεί να το ακούσατε ανάμεσα στις συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον δήμαρχο της επιλογής μας, τον πιο ικανό περιφερειάρχη.

Μπορεί να μπορέσατε να το καταλάβατε παρόλο που Τσίπρας και Μητσοτάκης τις έχουν μετατρέψει σε πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές και σπαταλούν την ώρα μας με αλληλοκατηγορίες και θεατρικές αναμετρήσεις. Γιατί όχι άλλωστε; Η πόλωση που έχει δημιουργηθεί ωφελεί και τους δύο εξίσου. Καλύπτει τις ξεκάθαρες ευθύνες που και οι δύο παρατάξεις (όπως άλλωστε και κάθε μνημονιακή παράταξη) έχουν για την κατάσταση της χώρας αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Δεν ωφελεί όμως όλους εμάς που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι ευρωεκλογές αφορούν τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκείνους που θα μιλούν εκ μέρους μας και για τη χώρα μας σε ένα όργανό που μπορεί και επηρεάζει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν και αφορούν κάθε χώρα της ΕΕ. Αρά η ψήφος μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι ευρωεκλογές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την καθημερινότητά μας. Οι πολιτικές της ΕΕ επηρεάζουν την οικονομία και τις επιλογές που μπορεί να έχει μια περιφέρεια ή ένας δήμος. Πρέπει λοιπόν να ψηφίσουμε γιατί θα μας επηρεάσουν όλες οι συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και σε αυτές τις επερχόμενες συζητήσεις φρόνιμο θα ήταν να μην μας εκπροσωπούν άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν γίνεται αλλιώς και αποδέχονται οποιοδήποτε μέτρο αποφασίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας. Συμφέρον για εμάς θα ήταν να μην μιλούν εκ μέρους μας άνθρωποι που συνυπέγραψαν, στήριξαν και υλοποίησαν τα μνημόνια, που βύθισαν την χώρα στην φτώχεια. Συνετό θα ήταν να μην μιλούν άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με την λαϊκή τάξη, εξυπηρετούν όμως ωραιότατα τα μεγάλα συμφέροντα και τις τράπεζες.

Καλό θα ήταν να μας εκπροσωπούν άνθρωποι που έχουν άποψη και όραμα. Εκείνοι που δεν διστάζουν να υπερασπίζονται τις θέσεις μας ακόμα και όταν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν τα προνόμια τους ή ότι θα συγκρουστούν με τους ισχυρούς της ΕΕ. Εκείνοι που με πείσμα θα αγωνίζονται για την Ελλάδα και για μιαν άλλη Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε εκείνους που γνωρίζουν τα μικρά, τα όχι και τόσο απλά που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας. Τα οικονομικά αδιέξοδα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, τα προβλήματα των αγροτών εξαιτίας της άδικης πολιτικής των ποσοστώσεων. Τα προβλήματα των εργαζομένων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε εξαντλητικά ωράρια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς πείνας για να εξασφαλίζεται φθηνό εργατικό δυναμικό σε ολόκληρη την ΕΕ. Την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και υγείας. Την λεηλάτηση της λαϊκής περιουσίας όπως εκφράζεται μέσα από τους πλειστηριασμούς. Την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μέσα από τον οικονομικό της έλεγχο. Θέλουμε εκείνους που καταλαβαίνουν και αντιδρούν στους βαθιά αντιδημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ και στο απάνθρωπο πρόσωπο του ευρωστρατού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε χώρες της Ανατολής και όχι μόνο.

Η ΛΑ.Ε. μέσα και από την δράση του ευρωβουλευτή της Ν. Χουντή απέδειξε ότι διαθέτει και στηρίζει τέτοιους ανθρώπους. Είναι η εναλλακτική φωνή που πρέπει να ενισχυθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Μπορεί να γίνει η δική μας φωνή στην ΕΕ.

Οταν λοιπόν βρεθούμε μπροστά από την κάλπη ας αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό, να ικανοποιήσουμε το παιχνίδι του δικομματισμού που καμία σχέση δεν έχει με τις ευρωεκλογές ή το συμφέρον της χώρας μας; Ας αποφασίσουμε θα επιβραβεύσουμε όσους αποδεδειγμένα από θέσεις ευθύνης δεν έκαναν τίποτα ή όσους πάλεψαν για εμάς. Ας σκεφτούμε αν θέλουμε να έχουμε φωνή, αν χρειαζόμαστε τον αντίλογο στην ισοπεδωτική νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας που έχει υιοθετήσει η ΕΕ ή αν θα συνεχίσουμε να είμαστε τα θύματα μιας άδικής πολιτικής. Ας κερδίσουμε και πάλι την αξιοπρέπεια μας, ας ψηφίσουμε διαφορετικά, ας ψηφίσουμε Λαϊκή Ενότητα.

 

Μαρία Μήτση

Υποψήφια Ευρωβουλευτής

("Λαϊκή Ενότητα - Μέτωπο Ανατροπής"),

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Μεσσηνίας

("Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου")


NEWSLETTER