Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 09:24

Οι πολιτικοί της ΝΔ αδυνατούν να συνεννοηθούν: Κινδυνεύει το Καλαμάτα - Μεθώνη από την πολυγλωσσία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Οι πολιτικοί της ΝΔ αδυνατούν να συνεννοηθούν: Κινδυνεύει το Καλαμάτα - Μεθώνη από την πολυγλωσσία

 

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη κινδυνεύει να καθυστερήσει ή να μείνει μισός ή ακόμα και να μην κατασκευαστεί ποτέ, εξαιτίας της αδυναμίας κατάθεσης μιας κοινής πρότασης από τους νεοδημοκράτες βουλευτές και τοπικούς άρχοντες.

Στο επίκεντρο της γαλάζιας διαμάχης, ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας που θα συναντήσει αύριο  τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, που θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις έσπευσε χθες να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της χάραξης του "Μορέα" και της διαδικασίας του ανοιχτού διαλόγου.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Η "πρωτοβουλία" Λαμπρόπουλου φέρνει σε δύσκολη θέση τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, καθώς τους αγνοεί και ενδεχομένως γκρεμίζει πριν τη γέννησή της κάθε προσπάθεια εξεύρεσης κοινής πρότασης για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Αν στο κάδρο προστεθούν τόσο οι νέοι γαλάζιοι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας όσο και ο απερχόμενος δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, γίνεται κατανοητό ότι το μήνυμα που στέλνει η Μεσσηνία στο υπουργείο Υποδομών είναι τουλάχιστον... δυσανάγνωστο.

Ουσιαστικά οι εξελίξεις δικαίωσαν την ανησυχία που είχε εκφράσει η "Ε" για το έργο, ζητώντας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να τεθεί επικεφαλής ευρύτερης συναινετικής προσπάθειας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Δυστυχώς η έκκληση αγνοήθηκε και ξεκίνησε "αγώνας δρόμου" μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Λαμπρόπουλου για το έργο. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πύλου -  Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, κατόπιν παροτρύνσεως του κ. Σαμαρά,  συναντήθηκαν με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και μετά τη συνάντηση ανακοίνωσαν ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη χάραξη του "Μορέα". Με τον κ. Καραμανλή συναντήθηκε με διαφορά λίγων ωρών και ο κ. Λαμπρόπουλος που έσπευσε και αυτός να ανακοινώσει ότι θα συνεχιστεί η ‘ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο μόνος που διαφώνησε ανοιχτά, τόσο με τη διαδικασία του ανοιχτού διαλόγου όσο και με τη χάραξη του "Μορέα", είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ο νέος περιφερειάρχης προέβλεψε μάλιστα ότι το υπουργείο Υποδομών θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις μετά από έναν - δύο μήνες, όταν θα έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για όλες τις πτυχές του έργου. Ο κ. Νίκας υποστηρίζει με πάθος την παραλιακή χάραξη, λέγοντας ότι η νέα στέλνει τα αυτοκίνητα στις αγκάλες του "Μορέα". Υποστηρίζει επίσης ότι η νέα χάραξη περνά τρεις φορές κάθετα τις σιδηροδρομικές γραμμές, τινάζοντας στον αέρα κάθε μελλοντικό σχέδιο για επαναδρομολόγηση του τρένου από Καλαμάτα για αεροδρόμιο ή Μεσσήνη.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, και οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς είναι επιφυλακτικοί τουλάχιστον για τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς φοβούνται ότι ενδέχεται να διαρκέσει όσο η αντίστοιχη για τη ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οσο για τις δημοτικές αρχές Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης, δηλώνοντας ότι το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι να γίνει ο δρόμος, ουσιαστικά πετάνε το μπαλάκι στο υπουργείο - αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουν πολιτικό κόστος για τυχόν καθυστερήσεις.

Πριν φτάσουμε όμως στη χθεσινή επιστολή Λαμπρόπουλου, η σύγκρουση του βουλευτή με τον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου είχε πάρει μεγάλη διάσταση μπροστά στον έκπληκτο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεροδωρικάκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όταν ο κ. Νίκας πήγε να ενημερώσει τον υπουργό για την παραλιακή χάραξη, διακοπτόταν από συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Λαμπρόπουλου. Αυτή την περίοδο πάντως και για ευνόητους λόγους ο νέος περιφερειάρχης έχει "ανοιχτή γραμμή" με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μέσω αυτής της γραμμής προφανώς κλείστηκε το αυριανό ραντεβού στις 12.30 μ.μ. με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου και μόνο να σταλεί στον Τύπο η επιστολή Λαμπρόπουλου, προκειμένου να διατηρήσει ο βουλευτής τα "επικοινωνιακά ηνία" για το δρόμο. Η "πρωτοβουλία του όμως τον φέρνει αντιμέτωπο με τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον επικοινωνιακό παραγκωνισμό τους.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αναλυτικά η επιστολή Λαμπρόπουλου:

«Στις 26-8-2019, συναντήθηκα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Τον ενημέρωσα για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλαμάτας - Μεσσήνης -  Ριζόμυλου - Πύλου - Μεθώνης και του ζήτησα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών του δρόμου. 

Οπως είχα κάνει γνωστό στη συνάντηση που είχα στις 7-8-2019 στο υπουργείο Υποδομών με τον υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, είχαμε συζητήσει για τους οδικούς άξονες, Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, Τσακώνα - Καλό Νερό, Καλό Νερό - Πύργος - Πάτρα και για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη η απόφαση του υπουργείου είναι να συνεχισθούν οι διαδικασίες της Α’ φάσης, που είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, από τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι τότε θα περάσουμε στη Β’ φάση που κυρίως είναι ο διαγωνισμός για ανάδειξη του κατασκευαστή.

Το υπουργείο έχει επιλέξει την πρόσφατη χάραξη που εφάπτεται του αεροδρομίου, παρακάμπτει την Μεσσήνη και συνεχίζει με παρακάμψεις των χωριών, μέχρι τον Ριζόμυλο, την Πύλο και τη Μεθώνη.

Ο δρόμος θα είναι τετράιχνος μέχρι τον Ριζόμυλο, με τους κόμβους που απαιτούνται.

Η παλιά χάραξη, η οποία είναι περίπου πεντακόσια μέτρα από την θάλασσα, σε όλο το μήκος από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο, απορρίφθηκε από το υπουργείο, διότι έχει χαρακτηρισθεί οικονομικά ασύμφορη λόγω υψηλού κόστους κατασκευής και απαλλοτριώσεων και όχι μόνον.

Για την καλύτερη ενημέρωση των πάντων, δημοτικών αρχών και πολιτών, εγώ σήμερα έχω να παραθέσω τα εξής, επίσημα από τις υπηρεσίες του υπουργείου στοιχεία:

1) Με βάση τις υπάρχουσες προμελέτες το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, με τη νέα χάραξη, έχει προϋπολογισμό περίπου 55 εκατ. ευρώ και μέχρι την Μεθώνη συνολικά 200 εκατ. ευρώ.

Η παραλιακή λύση, παλαιά χάραξη, από την Καλαμάτα μέχρι τον Ριζόμυλο, χωρίς τα ειδικά γεωτεχνικά έργα  που απαιτούνται για την υπερυψωμένη ευρεία διατομή του οδοστρώματος έχει προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ.

Το κόστος των ειδικών γεωτεχνικών έργων, που απαιτούνται για την παραλιακή χάραξη, δεν μπορεί να προσδιοριστεί μιας και δεν υπάρχουν μελέτες και διότι το έδαφος είναι βάλτος στη μεγαλύτερη έκταση.

2) Οι μελέτες που απαιτούνται για την παραλιακή χάραξη, χρειάζονται έναν περίπου χρόνο για να ανατεθούν και άλλον ένα χρόνο τουλάχιστον για να ολοκληρωθούν, που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια απραξίας, μέχρι να τελειώσουν και οι οποίες, μετά βεβαιότητας θα ανεβάσουν το κόστος κατασκευής σε ύψη δυσθεώρητα.

Συνεπώς με την παραλιακή μελέτη, από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη, το συνολικό κόστος μπορεί να φθάσει και τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνω ότι στον αυτοκινητόδρομο, Τσακώνας - Καλαμάτας στον Αγιο Φλώρο και τη Μικρομάνη λόγω εδάφους, το κόστος κατασκευής ήταν πολλές φορές πάνω, από τα υπόλοιπα τμήματα.

3) Οι απαλλοτριώσεις στην παραλιακή χάραξη θα είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και θα απαλλοτριωθεί το σύνολο του εύρους και του μήκους του δρόμου για διατομή πλάτους 50 μ.

Στην πάνω χάραξη δεν θα χρειαστούμε πάνω από 7 εκατ. ευρώ, μιας και θα χρησιμοποιήσουμε τον υφιστάμενο δρόμο για την κατεύθυνση Καλαμάτα -  Ριζόμυλος και θα απαλλοτριώσουμε μόνο την έκταση για το νέο κλάδο από Ριζόμυλο προς Καλαμάτα, καθώς και για την παράκαμψη της Μεσσήνης.

4) Για την πάνω χάραξη και από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη το κράτος θα προκαταβάλει 50 εκατ. ευρώ, αυτά μπορεί να διαθέσει άμεσα και τα υπόλοιπα 150 θα τα δανειστεί η κατασκευάστρια εταιρεία από τράπεζες και στη συνέχεια το κράτος θα καταβάλει ένα ποσό κάθε χρόνο για περίπου 26 χρόνια.

Η εταιρεία θα έχει και την ευθύνη της συντήρησης του δρόμου.

Για την παραλιακή χάραξη από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη, το κράτος θα πρέπει να προκαταβάλει περίπου 150 εκατ. ευρώ και πολλά περισσότερα στη συνέχεια. Χρήματα που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν.

Οι τράπεζες είναι αμφίβολο αν θα χρηματοδοτήσουν ένα έργο επισφαλές, λόγω εδάφους, σαν της παραλιακής και που δεν θα γνωρίζουν το τελικό κόστος, που θα είναι σίγουρα πολύ υψηλό.

Εχουμε λοιπόν να επιλέξουμε.

Θέλουμε τον δρόμο μέχρι την Πύλο και την Μεθώνη ή μέχρι τον Ριζόμυλο;

Σαφέστατα μέχρι την Μεθώνη.

Είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν πρέπει να την χάσουμε.

Με ΣΔΙΤ θα κατασκευασθούν σε όλη την Ελλάδα μόνον δύο οδικοί άξονες, αυτός από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεθώνη και αυτός της Κρήτης.

5) Η μελέτη της παραλιακής χάραξης προβλέπει υπερυψωμένο δρόμο, ύψους τουλάχιστον επτά μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι από την Δυτική παραλία της Καλαμάτας μέχρι τον Ριζόμυλο, θα κατασκευαστεί ένας δρόμος - τείχος ρωμαϊκό, ύψους επτά μέτρων, που από την πάνω πλευρά του, δεν θα βλέπουν καν τη θάλασσα και δεν θα περνάει ούτε αέρας.

Ποιος θα κατασκευάσει ένθεν και ένθεν του υπερυψωμένου δρόμου σπίτι ή ξενοδοχείο για να βλέπει μπροστά το τείχος και τα αυτοκίνητα που θα περνάνε;

Μήπως ο υπερυψωμένος δρόμος τελικά αποτρέψει την ανάπτυξη σε όλο το φιλέτο του Μεσσηνιακού;

Στις πλημμύρες του 2016 πλημμύρισε το Πήδημα, γιατί τα νερά εμποδίστηκαν να περάσουν από τον υπερυψωμένο δρόμο, στο τμήμα από Αρφαρά μέχρι Θουρία. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα έχουμε ανάλογα προβλήματα και στον κάμπο από Καλαμάτα μέχρι Μεσσήνη;

Ενας τετράιχνος δρόμος, υπερυψωμένος τουλάχιστον επτά μέτρα και με διαρκή κίνηση οχημάτων, που θα κόβει στα δύο την Δυτική παραλία της Καλαμάτας θα ευνοήσει την αξιοποίηση - ανάπτυξή της που περιμένουν οι ιδιοκτήτες;

Δεν θα ήταν καλύτερο, η νέα δημοτική αρχή, που θα έχει την αρμοδιότητα και το χρόνο, να κατασκευάσει έργα υποδομής ήπιας μορφής, δρόμους και ό,τι άλλο χρειάζεται για ανάπτυξη και αναβάθμιση της Δυτικής Παραλίας;

6) Η πάνω χάραξη θα αποτελεί συνέχεια του δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, θα εφάπτεται του αεροδρομίου και έτσι δεν αποκόπτεται και δεν απομονώνεται  η Μεσσήνη.

7) Η πρόβλεψη κόμβων δεν είναι κακό, διότι εγγυώνται μικρότερες ταχύτητες και περισσότερη ασφάλεια.

Αλλωστε, θα γίνει διαβούλευση και τα Δημοτικά Συμβούλια, θα έχουν λόγο για τροποποιήσεις και διορθώσεις.

Οι αγώνες μου, για τα έργα υποδομής και τους δρόμους, σας είναι γνωστοί, από την ημέρα που με εκλέξατε βουλευτή.

Με πολλή προσπάθεια, σύμπνοια και ενότητα, πετύχαμε το δρόμο Τρίπολης -  Καλαμάτας, που για όλους μας ήταν ένα όνειρο.

Χάθηκαν για τη Μεσσηνία τεσσεράμισι χρόνια με την κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμένου.

Πρέπει τώρα να βιαστούμε, οι διαδικασίες για τον αναπτυξιακό άξονα Καλαμάτας - Μεθώνης έχουν ξεκινήσει και δεν πρέπει να τις σταματήσουμε, ούτε για μία ημέρα, ούτε για δύο με τρεις μήνες και μετά να αρχίσουμε τις συζητήσεις, αλλά ούτε και για δύο χρόνια που θα απαιτηθούν, ώστε να ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες μελέτες στην παραλιακή χάραξη.

Θα έχουμε χάσει το δρόμο.

Αγωνίζομαι για αυτό το έργο και ξεκίνησα τις μελέτες το 2007, με τον τότε υπουργό Γ. Σουφλιά.

Πρέπει όλοι να συμβάλουμε θετικά.

Οι ανεδαφικές ενστάσεις και οι εξωπραγματικοί υπολογισμοί, σίγουρα δεν θα ωφελήσουν.

Ο δρόμος από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα.

Αν δεν βάλουμε εμείς προβλήματα, μέσα στο 2020 θα έχει αναδειχθεί ο κατασκευαστής και από το 2021 θα αρχίσει η κατασκευή του.

Να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία, να μην σταματήσουν τώρα οι διαδικασίες.

Ολοι μαζί, να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε και τον άλλο, επίσης κεντρικό άξονα του Νομού και της Δυτ. Ελλάδος, από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό.

Να συνεργαστούμε όλοι».

Σχόλια  

0 # Toni 28-08-2019 10:50
Έχει δίκιο ο Λαμπρόπουλος. ΞΥΠΝΑΤΕ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER