Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 10:17

Κλίμα εμφυλίου από την Χρυσή Αυγή (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 68 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα αναβίωσε χθες στο μνημόσυνο για τα θύματα στην Πηγάδα του Μελιγαλά, το Σεπτέμβριο του 1944. Η εκδήλωση έγινε παρουσία πολύ κόσμου, 5 βουλευτών κι εκατοντάδων μελών της Χρυσής Αυγής από την Πελοπόννησο, την Αθήνα και άλλα μέρη της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα παραστεί στο μνημόσυνο, τελικώς δεν ήρθε στην Μεσσηνία. Οι χρυσαυγίτες με ελληνικές σημαίες και σημαίες του κόμματός τους, παρατεταγμένοι σαν στρατός, φώναξαν συνθήματα, όπως "Αλήτες - φονιάδες - κομμουνιστές", "Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά", "Ο λαός δεν ξεχνά, τους προδότες τους κρεμά", "Αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή", "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες", "Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δε σας ανήκει", αποδοκιμάζοντας και γιουχάροντας σε αναφορές για κομμουνιστές και πολιτικούς. Αποδοκιμασίες άκουσε και ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, σε αναφορά του περί λήθης, ενώ την αποθέωση πέρα από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής γνώρισε και η εκφώνηση της κατάθεσης στεφανιού από τον υπουργό της χούντας Παττακό και τους Ντερτιλή και Θεοφιλογιαννάκο.

Ο ομιλητής Γιάννης Μπουγάς, καθηγητής - απόδημος από τον Καναδά, είπε ότι η εκδήλωση δεν είναι γιορτή μίσους, αλλά εκδήλωση αγάπης, τάχθηκε κατά της λήθης κι επέρριψε τις ευθύνες για τα όσα έγιναν στο Μελιγαλά στο υπέρμετρο πολιτικό πάθος και την εγκληματικότητα κάποιων που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Καταγράφοντας τα γεγονότα, κατηγόρησε τον Αρη Βελουχιώτη, το Νίκο Μπελογιάννη και άλλους επικεφαλής του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ενώ επικρίνοντας την Αριστερά, είπε πως «η πολιτική παραφροσύνη και η εθνική διχόνοια δεν έγινε μάθημα». Μίλησε για κόκκινη τρομοκρατία, για παραποίηση του εγκλήματος στην αριστερή βιβλιογραφία και είπε ότι τα Τάγματα Ασφαλείας έγιναν ως αντίβαρο στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Ζήτησε να επισκεφθεί το Μελιγαλά κάποιος πρωθυπουργός για να κλείσει ο κύκλος της αντιπαράθεσης και του μίσους, όπως πρωθυπουργοί έχουν επισκεφθεί τον Αϊ-Στράτη και τη Μακρόνησο.

Στην αναφορά του ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε για όσα έγιναν στο Μελιγαλά, οι χρυσαυγίτες φώναξαν "Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά".

Χαιρετισμούς απηύθυναν: Εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ο Χρήστος Μπένος, που παρατήρησε ότι «τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας. Δε λησμονούμε την Πηγάδα του Μελιγαλά. Οι μάρτυρες της Πηγάδας είναι πηγή ζωής». Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, που χαρακτήρισε μαύρη σελίδα της νεότερης ιστορίας τη μάχη του Μελιγαλά και την Πηγάδα. Αναφορά του για λήθη στην περιοχή προκάλεσε αντιδράσεις και ακούστηκαν αποδοκιμασίες "Δεν ντρέπεσαι" και "Αίσχος", παρότι αμέσως μετά είπε πως "δεν ξεχνάμε, δεν υπάρχει λήθη". Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, που μίλησε "για καινούργιους συμμορίτες, δεξιούς και αριστερούς, οι οποίοι καταδικάζουν τη μοναδική εθνικιστική παράταξη, τη Χρυσή Αυγή". Κατηγόρησε τους κομμουνιστές για μίσος προς καθετί εθνικό και πατριωτικό και ανέφερε ότι "εδώ υπάρχουν θύματα με ονοματεπώνυμο, όχι όπως στο Πολυτεχνείο". Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτές τις γιορτές η Χρυσή Αυγή θα τις κάνει εθνικές.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προσκλητήριο νεκρών και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και φορέων (Δήμος Οιχαλίας, συγγενείς των θυμάτων, απόστρατοι της Αστυνομίας κι έφεδροι του Στρατού), βουλευτές και Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής μέχρι και από την Κρήτη, τη νεολαία του ΛΑΟΣ και από άλλους, όπως εκπροσώπους της χούντας Στ. Παττακό, Νικ. Ντερτιλή και Θ. Θεοφιλογιαννάκο.