Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 22:02

Το ΕΠΑΜ για τη διαγραφή του χρέους

Γράφτηκε από την
Το ΕΠΑΜ για τη διαγραφή του χρέους

 

Του Πέτρου Πουλακίδα*

Η διαγραφή χρέους είναι πράξη κυριαρχίας της Ελλάδας. Οι δανειστές δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτε. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σε αναγκάσουν εκτός από δύο: Να στείλουν στρατό να επιβάλουν στην Ελλάδα την πληρωμή των χρεών, ή να υπονομεύσουν την κυβέρνηση και να επιβάλουν χούντα.

Η Ελλάδα τον Απρίλιο του 1932 προχώρησε σε μονομερή παύση πληρωμών των χρεών της, προκειμένου να μην "χαθεί το έθνος", όπως είπε τότε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Κανένας δεν μπόρεσε να την αναγκάσει να ξαναρχίσει την πληρωμή των χρεών της. Κανένας δεν τόλμησε να επιβάλει κυρώσεις ή εμπάργκο εναντίον της. Κανένας δεν τόλμησε να την απειλήσει έστω στρατιωτικά. Η Ελλάδα τότε ήταν μέλος της Κοινωνίας των Εθνών, της οποίας το Συμβούλιο είχε το δικαίωμα να νομιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτική επέμβαση εναντίον κράτους-μέλους που δεν εκπληρώνει τις διεθνείς του υποχρεώσεις. Πώς τα κατάφερε η Ελλάδα της Μικρασιατικής Καταστροφής; Γιατί δεν φοβήθηκαν τότε οι Ελληνες; Οι δανειστές ήξεραν, όπως ξέρουν και σήμερα, ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε εναντίον ενός αποφασισμένου κράτους. Το μόνο που πρακτικά μπορούν να κάνουν είναι να συνωμοτήσουν για να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις που αρνούνται τα χρέη και να φέρουν κυβερνήσεις υποτακτικές σ' αυτούς. Ετσι έγινε και το 1936 όταν ο βασιλιάς με τους Βρετανούς έφεραν στα πράγματα τον Μεταξά, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επανεκκινήσει τις πληρωμές των χρεών.

Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό παράδειγμα που να εξανάγκασαν κράτος να αναγνωρίσει και να πληρώσει τα χρέη που έχει καταγγείλει, εκτός από την εσωτερική υπονόμευση και την ανάδειξη εξαγορασμένων απ' αυτούς κυβερνήσεων. Κανένας άλλος τρόπος δεν είναι εφικτός για τους δανειστές, από τη στιγμή που ένα κυρίαρχο κράτος αποφασίσει να καταγγείλει τα χρέη του.

* Ο Πέτρος Πουλακίδας είναι συντονιστής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας ΕΠΑΜ


NEWSLETTER