Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 12:07

ΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση μνημονίου και για διαγραφή μέρους χρέους

Γράφτηκε από τον
ΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ:  Κατάργηση μνημονίου και  για διαγραφή μέρους χρέους

 

«Υπάρχει εναλλακτική διέξοδος με την κατάργηση του μνημονίου και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», τόνισε χθες το απόγευμα, στην Καλαμάτα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Αργότερα, ο κ. Τόλιος ήταν εισηγητής σε ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. 

Παρατήρησε ότι «είναι πρωτοφανής η κατάσταση που βιώνουμε. Το μνημόνιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, να βγάλει την κοινωνία και τη χώρα από την κρίση» και μίλησε για χρεοκοπία του ελληνικού λαού. 

Ο κ. Τόλιος είπε ότι οι αρχιτέκτονες του μνημονίου παραδέχονται πως το 2020 στην καλύτερη περίπτωση το χρέος θα είναι το 136% του ΑΕΠ κι επεσήμανε: 

«Δεν είναι βιώσιμο το χρέος, γι’ αυτό χρειάζεται ανατροπή του μνημονίου και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δεν κάνει καμία αναδιαπραγμάτευση». Προέτρεψε «να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορεί να δώσει λύση».

Ως λύσεις πρότεινε την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή του εισοδήματος, δίκαιο φορολογικό σύστημα που δε αφήνει απέξω τους φοροδιαφεύγοντες έχοντες και κατέχοντες. Ζήτησε την ενεργητική στήριξη και τη συσπείρωση του λαού και προ(σ)κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε κοινό βηματισμό και κοινή δράση. 

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της επανίδρυσης της Ευρωζώνης, καθώς πληθαίνουν οι ασθενείς κρίκοι (μετά την Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος) στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, διευκρινίζοντας ότι «η πορεία, το πώς θα γίνει η επανίδρυση είναι ένα ερώτημα ανοιχτό». Σημείωσε πως «δεν είναι μόνο το ευρώ, το νόμισμα, αλλά αγγίζει και θέματα ανεξαρτησίας, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας. Μ’ αυτές τις πολιτικές που προωθούν, η Ελλάδα γίνεται προτεκτοράτο».

Γ.Σ.


NEWSLETTER