Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 11:56

Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου: "Στο αυλάκι του ΑΟΣΑΚ όλα τα λύματα των ελαιοτριβείων"

Γράφτηκε από την

 

Βρισκόμαστε στο ζενίθ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και το μάζεμα της ελιάς. Το σύνολο δε σχεδόν της ελαιολάσπης που παράγουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής , χωρίς καμιά απολύτως επεξεργασία, καταλήγουν στον υδραύλακα του ΑΟΣΑΚ αλλά και στο ποταμό Ελλισώνα οι οποίοι είναι κατάμαυροι από την ανεξέλεγκτη ρίψη των γνωστών “λιόζουμων” από τα ελαιοτριβεία της περιοχής.

Η κάκιστη διαχείριση οφείλεται στη μη εφαρμογή της τεχνολογίας και στο χαλαρό, έως ανύπαρκτο, προληπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι αυτονόητο ότι δεν εφαρμόζονται οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα για την διάθεση των αποβλήτων τους.

Αυτό δηλώνει τριτοκοσμική αντίληψη για το περιβάλλον και γενικότερα για την επεξεργασία του βασικού μας αγροτικού προϊόντος, της ελιάς.

Το ερώτημα είναι τι κάνει και τι θα κάνει η Πολιτεία. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει, αν υπάρχει, για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο νομό Κορινθίας και αν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή διάθεση των λυμάτων τους σε σχέση με το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή . Το ερώτημα απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο να μας απαντήσει, κυρίως όμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας 

Το κόμμα καλεί την περιφερειακή αρχή να μη φοβηθεί το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει επιτέλους στην ξεκάθαρη υιοθέτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων

Γραμματεία ΟΠ Πελοποννήσου