Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012 07:48

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον

"Διαχείριση απορριμμάτων: και όμως υπάρχει λύση" ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Γαργαλιάνων στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το θέμα είναι επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε μείζον. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών αυτό που προέκυψε είναι ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε λύσεις διαλογής των απορριμμάτων και όχι σε διαχείριση σύμμικτων σκουπιδιών, που θα πρέπει να ξεκινά από οικιακό επίπεδο. Μια άλλη παράμετρος που αναδείχθηκε είναι ότι μέσα από την διαλογή μπορεί να υπάρξει τεράστιο όφελος από την μεταπώληση των υλικών που μπορούν να οδηγηθούν στην ανακύκλωση, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση (διαχείρισής τους ως σύμμικτων) όχι μόνο θα έχαναν την αξία τους αλλά θα επιβάρυναν και το κόστος διαχείρισης. Επίσης εξετάστηκε ο περιφερειακός σχεδιασμός και ασκήθηκε έντονη κριτική στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για τους χειρισμούς που έχει ακολουθήσει τόσο ως προς την διαδικασία των διαγωνισμών όσο και ως προς την λύση που προωθείται. Το κοινό που γέμισε το χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσε για το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Δήμος Ευρώτα, το οποίο βασίζεται στην διαλογή των σκουπιδιών από τους ίδιους τους πολίτες που τα παράγουν. 

O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαργαλιάνων Γιώργος Γκόνης μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση και το σημερινό αδιέξοδο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τεράστιο οικολογικό και κοινωνικό ζήτημα και υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ετοιμάζεται ως λύση θα δημιουργήσει τεράστιο κόστος το οποίο θα μετακυλισθεί στους πολίτες με τα δημοτικά τέλη. "Το πρόβλημα των σκουπιδιών ωστόσο είναι πρόβλημα του καταναλωτικού προτύπου που έχουμε και αν δεν αλλάξουμε καταναλωτικό πρότυπο το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στην Ελλάδα άρχισε να φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος από το 2000 και μετά έχοντας χαθεί εν τω μεταξύ πολλές ευκαιρίες για την λύση του, ευκαιρίες που χάθηκαν στην λογική ότι κάποιος άλλος θα το λύσει χωρίς να υπάρχει ενεργός πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση" είπε μεταξύ άλλων. "Με όλα αυτά η εξουσία προετοίμασε ένα μονόδρομο που πάτησε σε μεταβατικές λύσεις όπως είναι οι δεματοποιητές", συνέχισε αναφερόμενος στο παράδειγμα του Πύργου Ηλείας όπου η εικόνα είναι άθλια. "Δημιουργήθηκαν συνθήκες υπεραξίας -σημείωσε στη συνέχεια- από το κεφάλαιο και τώρα φαίνεται έτοιμο να μας σώσει, ενώ αποσιωπώνται ήπια οικολογικά, οικονομικά συστήματα διαχείρισης". Πρότεινε δε την άμεση κατάργηση των χωματερών με παράλληλη αποκατάστασή τους και ενεργό ρόλο της κοινωνίας με διαλογή στην πηγή, όχι όμως στο σύμμικτο σκουπίδι που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε λύσεις καύσης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη λύση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ασκώντας έντονη κριτική σε αυτήν αλλά και στους χειρισμούς και τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει ο ίδιος ο περιφερειάρχης. "Το σύνολο των σκουπιδιών στην Περιφέρεια είναι 300.000 τόνοι και μετά την ανακύκλωση περίπου 230.000, από τους οποίους οι 63.000 τόνοι αντιστοιχούν στην Μεσσηνία. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που αναθεωρήθηκε το 2010 περιλαμβάνει 3 διαχειριστικές ενότητες και ενώ στο μεταβατικό στάδιο προβλέπει εκτεταμένη ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή αφήνοντας ανοικτές όποιες άλλες πρακτικές, σε αυτό η Περιφέρεια κόλλησε τους δεματοποιητές, χωρίς να στηριχτεί η διαλογή στην πηγή. Για αυτό το μεταβατικό στάδιο η Περιφέρεια έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό. Το κόστος θα είναι 350-550 εκατ. χωρίς ΦΠΑ και πλέον βρίσκεται στην δεύτερη φάση του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους χωρίς να ανοίγει το διάλογο με την τοπική κοινωνία, με τους δήμους, ανοίγοντας έτσι τους δρόμους για τις μεγάλες εταιρείες" τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς και υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, με τους δήμους ουσιαστικά να απέχουν. Επιπλέον οι στόχοι που υπάρχουν είναι ασαφείς, ενώ υπάρχουν ανοιχτά θέματα χωροθέτησης. Τέλος σημείωσε ότι υπάρχουν και φοβερά ζητήματα αδιαφάνειας για την διαδικασία αυτή όπως και ελλείψεις στοιχείων.

Για το πείραμα του Δήμου Ευρώτα μίλησε ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης σημειώνοντας ότι από την αρχή διαφώνησε με την λογική του ΦΟΔΣΑ, με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση επιλέγοντας την διαλογή στην πηγή, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο να εφαρμοστεί. Επισκέφθηκε δύο φορές δήμο Ιταλίας "που έχει καθιερώσει αυτή την πρακτική και μέσα από τα λάθη μας μάθαμε" είπε, ενώ σημείωσε ότι από τις 10 Ιανουαρίου ξεκινά με ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο πάντα σε αυτή την βάση. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά τόνισε ότι δεν δικαιολογείται και οι πολίτες να είναι αδιάφοροι. Μάλιστα είπε ότι γίνεται καμπάνια ενημέρωσης και εφαρμόζεται σύστημα όπου κάθε σπίτι θα έχει 4 μικρούς κάδους για κάθε διαφορετικό υλικό ανακύκλωσης. Επίσης υπογράμμισε τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από την μια με μείωση του όγκου των σκουπιδιών και από την άλλη με την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από την "Πρωτοβουλία Συνεννόησης" ο Τάσος Κεφαλάς αναφέρθηκε στην πρόταση της Ολοκληρωμένης Κοινωνικής Αποκεντρωμένης Διαχείρισης σημειώνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Μιλώντας για τον διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου είπε ότι στην περίπτωση αυτή έχουμε μια σκαστή παρανομία. "Είναι ένας διαγωνισμός στον αέρα και με την λογική ότι σχεδιάζουν υποδομές για την διαχείριση σκουπιδιών 200.000 τόνων που σημαίνει ότι θα γίνει διαχείριση όλου του σκουπιδιού αδιάλεχτου. Ενώ αντί να κάνει η ίδια η Περιφέρεια το σχεδιασμό ζητά από τους εργολάβους να κάνουν τον σχεδιασμό" ανέφερε, σημειώνοντας ότι "μας κρύβουν την συνολική λύση που μας οδηγεί σε καύση που θα προσθέσει μεγάλο κόστος αλλά και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Μπορούμε να πάμε σε ένα αποκεντρωμένο σχέδιο διαχείρισης και οι δήμοι μπορούν να κάνουν την δική τους διαχείριση με βασικό κομμάτι την διαλογή στην πηγή. Οι δήμοι μπορούν να διαφοροποιηθούν από τον περιφερειακό σχεδιασμό, μπορούν να υπάρξουν τοπικά σχέδια διαχείρισης".

Κριτική στο σχεδιασμό της Περιφέρειας άσκησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος σημειώνοντας ότι αν επιλεγεί αυτό το σχέδιο οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τριπλάσια και τετραπλάσια τέλη. Μίλησε για τα ερωτήματα που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μοιράζονται εκατομμύρια στις τσέπες επιτήδειων και βάζοντας ταφόπλακα στο περιβάλλον της Πελοποννήσου και θηλιά στους πολίτες από την αύξηση των τελών. Τέλος σημείωσε ότι είναι και ευθύνη των δημάρχων να ακολουθήσουν μοντέλο διαχείρισης.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν μπορεί να έχει μονοσήμαντες λύσεις -"άρα κάθε ιδέα που ακούγεται είναι χρήσιμη" είπε. Χαρακτήρισε κοστοβόρα την αποκομιδή και κερδοφόρα την διαχείριση "για αυτό και πρέπει να δούμε εκείνα τα σχήματα που θα είναι πιο αποδοτικά".

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς παρευρισκόμενους και διάλογος δείχνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Φιλντίσης, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι.