Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 13:12

Διαφορετικές αντιλήψεις για προστασία του Κυπαρισσιακού συνάντησε κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ στην Ελαία

Γράφτηκε από τον
Διαφορετικές αντιλήψεις για προστασία του Κυπαρισσιακού συνάντησε κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ στην Ελαία

 

Για ακόμη μια φορά αναδείχθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις και θέσεις που υπάρχουν σχετικά με τη διαχείριση της περιοχής "Νatura" του Κυπαρισσιακού Κόλπου και ειδικά της ευρύτερης περιοχής της Ελαίας, ενόψει και της ολοκλήρωσης της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που θα αποτελέσει το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η επίσκεψη στην περιοχή του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη και της ανοιχτής συζήτησης που έγινε με φορείς και κατοίκους. 

 

Ολοι μιλούν για ανάπτυξη και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, όμως είναι γεγονός πως ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη για το πώς μπορεί να γίνει αυτό και με ποιες μορφές. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και επισημάνθηκε είναι ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο από την ανυπαρξία του κράτους που δεν έχει φροντίσει για τα αυτονόητα και την ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού. Κάτοικοι του χωριού μίλησαν για μια κατάσταση που έχει διχάσει το χωριό, όπου από την μία είναι η επένδυση Παππά και από την άλλη ο "Αρχέλων". Πάντως ο ίδιος ο βουλευτής παρά τις στιγμές έντασης και τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν από τις διαφορετικές θέσεις για την περιοχή, επισήμανε ότι έχοντας την εμπειρία άλλων συζητήσεων για ανάλογα θέματα το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμμετείχαν σε μια κοινή συζήτηση είναι πολύ θετικό. Υπογράμμισε ότι αυτό που προσπάθησαν να κάνουν με αυτή την συγκέντρωση ήταν να αρχίσουν την διαδικασία της διαβούλευσης που είναι απαραίτητη για να γίνει σωστή αξιολόγηση του προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. "Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης και όλες οι χρήσεις μπορούν να είναι συμβατές, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Σημαντικό είναι να αφήσουν τους μελετητές και τους επιστήμονες απρόσκοπτους να κάνουν την δουλειά τους δίχως πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις" είπε, τονίζοντας πως η δημιουργία πάρκου στην περιοχή δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται καθώς αντίστοιχες περιοχές σε όλη την Ευρώπη αποτελούν τόπους προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας. 

Την όλη διαδικασία της συζήτησης συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Παύλος Γκρέκης, ενώ παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τις πρόσφατες συναντήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη των Ευρωπαίων επιτρόπων, οι οποίοι όπως είπε, είχαν ακραίες θέσεις για την δημιουργία πάρκου αλλά ακόμη και για την απομάκρυνση οικισμών. Κατέληξε λέγοντας πως σύντομα θα υπάρχει το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος πάνω στο οποίο θα γίνει διαβούλευση.

Από το Σύλλογο Μηχανικών Τριφυλίας ο Νίκος Αναστασόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να προστατεύει τέτοιες περιοχές και να έχει ειδική περιβαλλοντική μελέτη που θα οδηγεί σε μέτρα προστασίας: "Πρέπει να υπάρχει πλαίσιο προστασίας αλλά δεν λέμε να μην υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, για αυτό πρέπει να γίνει σύνθεση απόψεων και να βγει κάτι που θα το πιστεύει η περιοχή".

Ο πρόεδρος του χωριού Αποστόλης Κανελλόπουλος τόνισε πως δεν θα πρέπει να ερημοποιηθεί η περιοχή. "Ακούμε όμως μόνο για απαγορεύσεις, για τις καντίνες, το κάμπινγκ, την επένδυση. Μας είπαν ακόμη και να φύγει το χωριό" είπε, επισημαίνοντας πως η επένδυση θα κάνει καλό στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου "Αρχέλων" Παναγιώτα Θεοδώρου έχοντας δεχθεί ερωτήματα αλλά και κατηγορίες ότι αυτοί έσυραν την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τόνισε ότι ο σύλλογος με την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος κάνει μια αναφορά όπως είναι υποχρεωμένος στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ενώ υπογράμμισε ότι οι όροι ερημοποίηση και μεταφορά οικισμών χρησιμοποιούνται από κάποιους για να δημιουργούν πανικό. 

Από το Σύλλογο Καλονεριτών ο Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος επισήμανε πως δεν μπορεί να γίνει προστασία του οικοσυστήματος χωρίς την παράλληλη παρουσία του ανθρώπου. Καταλόγισε στο σύλλογο μονομερείς ενέργειες χωρίς να έρχεται σε επαφή με τους φορείς και υποστήριξε ότι οι λύσεις θα πρέπει να είναι συναινετικές.

Από την πλευρά του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Λαμπρόπουλος επισήμανε ότι αυτό που θα πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους είναι πώς θέλουν αυτό τον τόπο μετά από 50 χρόνια. "Ανάπτυξη είναι η τσιμεντοποίηση ή μπορεί να είναι κάτι άλλο;" αναρωτήθηκε και είπε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και το ζητούμενο είναι τι όραμα έχουν για την περιοχή. Αποψή τους είπε πως είναι η δημιουργία φορέα διαχείρισης της περιοχής με την συμμετοχή φορέων αλλά και πανεπιστημιακών, όπως και η δημιουργία μιας οικολογικής κατασκήνωσης.

Από τους κατοίκους της περιοχής ο Παναγιώτης Στάικος σημείωσε ότι η ύπαρξη του δάσους και της χελώνας είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή που πρέπει να διαφημιστεί, ενώ τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η υπόλοιπη περιοχή αφού η "Natura" δεν έχει παντού τις ίδιες δραστηριότητες.

Ο Παναγιώτης Κόλλιας μίλησε για την πρωτοβουλία που πήραν οι κάτοικοι και την γενική συνέλευση που έκαναν, καταλήγοντας σε ένα κείμενο θέσεων έχοντας συγκεντρώσει 200 υπογραφές από την ευρύτερη περιοχή που το έχουν πρωτοκολλήσει στο δήμο και το οποίο έδωσαν και στον κ. Τσούκαλη. Διαβάζοντας τέλος δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας τόνισε ότι θα της υποβάλλουν μήνυση. 

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης επικεντρώθηκε στο ΣΧΟΟΑΠ που υπάρχει για την περιοχή, το οποίο -είπε- συντάχθηκε χωρίς μεροληψίες και σημείωσε -αφού πιέστηκε- ότι η θέση του είναι ό,τι λέει το ΣΧΟΟΑΠ.

Σε άλλες τοποθετήσεις που έγιναν από κατοίκους του χωριού, τονίστηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να πάνε στην παραλία καθώς δεν υπάρχει μια καντίνα, ούτε έχει καθαριστεί και επισημάνθηκε πως όλα αυτά έχουν διχάσει το χωριό. Εντονη αντιπαράθεση υπήρξε για το ιδιοκτησιακό της περιοχής Παππά, την διάνοιξη και νομιμότητα των δρόμων και για το κλείσιμο δρόμων από το δήμο. Ακόμη τοποθετήθηκαν κατασκηνωτές της περιοχής που υπογράμμισαν ότι αυτό που κάνει ξεχωριστή την περιοχή είναι αυτή η φυσική της ομορφιά, η οποία πρέπει να διατηρηθεί. 

Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων προκάλεσε η παρουσίαση εγγράφου του νεοεκλεγέντα προέδρου του χωριού Αρη Σκλάβου με το οποίο δίνεται άδεια από το ΥΠΕΚΑ για τη δημοπράτηση τροχήλατης καντίνας στην περιοχή Μπούκα της Ελαίας, έγγραφο που όπως αναφέρθηκε είχε ημερομηνία 24 Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου μιλώντας για ένα ΥΠΕΚΑ με διαφορετικές αντιλήψεις και έγγραφα αντικρουόμενα μεταξύ τους. Αφησε δε κλείνοντας σαφείς αιχμές για την απουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων των τελευταίων εκλογών.

Μεταξύ άλλων παρέμβαση έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς που σημείωσε πως σημαντικό είναι στη διαβούλευση να είναι όλοι παρόντες.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER