Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 08:34

Νέος κύκλος στο μπάχαλο των σκουπιδιών μετά από έγγραφο Φλαμπουράρη

Γράφτηκε από τον
Νέος κύκλος στο μπάχαλο των σκουπιδιών μετά από έγγραφο Φλαμπουράρη

 

Καλά κρατεί το μπάχαλο με τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ για το νέο ΠΕΣΔΑ. Το μικροπολιτικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ο καθένας τραβάει το σκοινί κατά πως τον βολεύει.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης -επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής- έσπευσε με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου (πρόλαβαν και το διέρρευσαν, όπου ήθελαν, οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Καλαμάτας - που μετέχουν στο Φορέα), να ζητήσει ενημέρωση για το «ποιοι δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της παραπάνω λύσης -της ανάπτυξης τοπικών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων ως μεταβατικές και εν δυνάμει οριστικές- και να μας αναφέρετε ποιες τυχόν ποσότητες απορριμμάτων θα διοχετευτούν στην κεντρική λύση».

Εγγραφο που προκάλεσε χαρές στους αυτοδιοικητικούς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επισημαίνει ότι η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής αποδέχεται την πρόταση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για ανάπτυξη τοπικών μονάδων διαχείρισης.

Αλήθεια, υπάρχει περίπτωση κάποιοι δήμοι να μην αναπτύξουν τοπικές μονάδες διαχείρισης μεταβατικές, μέχρι να υλοποιηθεί η ΣΔΙΤ; Πώς θα διαχειριστούν τα σκουπίδια τους; Με χωματερές που απαγορεύεται η λειτουργία τους και θα έχουν αποκατασταθεί;

Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Φλαμπουράρης ενημερώνει ότι «η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, μετά από διαπραγμάτευση κατάφερε να γίνουν αποδεκτά από τον προσωρινό ανάδοχο του ΣΔΙΤ η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους το χρόνο, η αύξηση σε 7 των σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς και η ενεργειακή δωρεά στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3 MW».

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη 2 Αυγούστου συνέρχεται και πάλι το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, προφανώς για να ξεκαθαρίσει το τι έχει αποφασιστεί.

Χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, σχολιάζοντας και αυτό το έγγραφο, έκανε λόγο για κωμικοτραγικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η ιστορία με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Επικρίνοντας την ασαφή ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ανέφερε ότι «άλλα πιστεύει ο κάθε δήμαρχος, άλλα ο περιφερειάρχης και άλλα ο υπουργός». Ο δήμαρχος παρατήρησε πως «υπάρχει ζήτημα με την απόφαση. Θα δούμε και άλλα έργα, είμαστε στο σημείο μηδέν». Κι επέμεινε ότι οπωσδήποτε μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει τοπική διαχείριση.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER