Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 09:53

Καμία δέσμευση Τσίπρα για Μεσσηνία στην παράδοση του περιφερειακού

Γράφτηκε από τον

Καμία συγκεκριμένη αναφορά σε σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας δεν έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη γέφυρα του Νέδοντα, παραδίδοντας τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας.

Σε σημείο της ομιλίας του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ενα έργο τόσο αναγκαίο για την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, τη Σπάρτη, τη Λακωνία, την Αρκαδία και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Και συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου από την Πάτρα στον Πύργο και από τον Πύργο στη Μεσσηνία».

Νωρίτερα, προλογίζοντάς τον ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης παρατήρησε, προκαλώντας θυμηδία, ότι τα επόμενα εγκαίνια, του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος, θα τα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, «ενώ άλλος έπρεπε να τα κάνει». Επίσης, ο υπουργός έκανε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας που χρηματοδοτεί το υπουργείο και στο αεροδρόμιο. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μας, διότι ολοκληρώνεται ο περιφερειακός δρόμος της Καλαμάτας και παραδίδεται στο σύνολό του στους πολίτες και τόνισε: «Είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά μας διότι ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος "Μορέας", ο κεντρικός οδικός άξονας της Πελοποννήσου που είναι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια». 

Επεσήμανε ότι «παραδίδουμε σήμερα ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, ένα έργο που επανεκκίνησε και ολοκληρώθηκε χάρη στις προσπάθειές μας. Σε 2 χρόνια καταφέραμε όσα οι κήνσορες της ανάπτυξης δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν εδώ και μια δεκαετία».

Υπενθύμισε, για τους μεγάλους οδικούς άξονες, ότι «το 2013, όμως σταμάτησαν, εμείς τα βρήκαμε σταματημένα. Οχι μόνο τα βρήκαμε σταματημένα, αλλά είμαστε μπροστά στο φάσμα τού να πληρώσουμε μεγάλα πρόστιμα». Παρατήρησε ότι μόνο για το έργο του "Μορέα" η χώρα μας θα πλήρωνε 504 εκ. ευρώ.

Ανέφερε ότι με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" που πέτυχε η κυβέρνηση, το ελληνικό Δημόσιο εξοικονόμησε αποζημιώσεις άνω των 200 εκ. ευρώ.

Θύμισε ότι με την αναθεώρηση ο παραχωρησιούχος ανέλαβε να εκπονήσει τις μελέτες για  το Καλό Νερό - Τσακώνα, την αναβάθμιση του Καλαμάτα - Ριζόμυλος και το Ριζόμυλος - Πύλος, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 12 εκ. ευρώ. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το αποτέλεσμα του δρόμου που παραδίδεται είναι τεχνικά εξαίρετο και αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα και εξειδίκευση των ελληνικών τεχνικών κατασκευαστικών εταιρειών».

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για την υπεράσπιση, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και παρατήρησε πως «τα δημόσια έργα πρέπει να είναι συνυφασμένα με την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος».

Αναφερόμενος στο παρελθόν, έκανε λόγο για υπερβάσεις, καθυστερήσεις που κατέληγαν στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος και σημείωσε πως «αυτό το αμαρτωλό παρελθόν επιχειρούμε να αφήσουμε πίσω».

Μιλώντας για κάποιους που θα διεκδικήσουν την πατρότητα των μεγάλων οδικών έργων, ανέφερε ότι «ανήκουν στον ελληνικό λαό, γίνονται με χρήματα του λαού». Εκανε λόγο για «το πάρτι που γινόταν τα χρόνια της ανάπτυξης».

Μίλησε για το μεγάλο όφελος των 700 εκ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο από τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων παραχώρησης κι ενημέρωσε πως «με την ολοκλήρωση του έργου η διαδρομή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα από 2 ώρες και 30 λεπτά είναι στη 1 ώρα και 45 λεπτά. Η χρονοαπόσταση ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σπάρτη από 1 ώρα μειώνεται στα 45 λεπτά. Μειώνεται και η απόσταση της Πελοποννήσου από την υπόλοιπη χώρα». Εξήγησε ότι 

πέρα από τη συμβολή του δρόμου στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, η Πελοπόννησος γίνεται ένας πολύ πιο εύκολα προσβάσιμος τουριστικός προορισμός».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019, αναφέροντας ότι θα καθυστερήσει η δωρεάν μετακίνηση των ψηφοφόρων που πέτυχε η κυβέρνηση με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης.

Για τις περιοδείες του υποστήριξε ότι δεν είναι προεκλογικές και δήλωσε πως «δε θα είμαι ένας πρωθυπουργός κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα είμαι ένας πρωθυπουργός που θα επικοινωνώ αδιαμεσολάβητα με τους πολίτες για τα προβλήματά τους, για να δώσουμε λύσεις. Γιατί η μοναδική στήριξή μας είναι οι πολίτες».

Εκτίμησε ότι «είμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα μιας δύσκολης διαδρομής. Εχουμε την αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουμε το δύσκολο τελευταίο κάβο» και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε, ούτε όμως θα υπογράψουμε και λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Προχωράμε με γνώμονα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να βγούμε από την κρίση».

Δήλωσε χαρούμενος, «γιατί καταφέραμε μέσα από την υπεραπόδοση των στόχων να δώσουμε από το περίσσευμα και από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών την 13η σύνταξη σε όσους την έχουν ανάγκη» κι επέκρινε τη Ν.Δ.: «Είμαι χαρούμενος γιατί πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι ένιωσαν χθες ανακούφιση, αλλά στεναχωριέμαι για τις αντιδράσεις όχι των έξω που είναι αναμενόμενες, αλλά των μέσα που δεν στήριξαν το αυτονόητο και δεν στήριξαν την πρωτοβουλία, αλλά περίμεναν να μας βάλουν πρόστιμο αλλά διαψεύστηκαν, όπως θα διαψευστούν και με την αξιολόγηση».

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι «το 2017 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης και της αισιοδοξίας για τους Ελληνες. Η χώρα θα βγει από την κρίση».

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Στη συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, στο νέο Δημαρχείο, ο κ. Νίκας έθεσε στον πρωθυπουργό 4 ζητήματα: Το αεροδρόμιο Καλαμάτας, να διπλασιαστεί η δυνατότητα καθόδου των αεροπλάνων την ώρα, με ενίσχυση του προσωπικού. Τα 49 στρέμματα της Δυτικής Παραλίας, που ανήκουν στο Δημόσιο. Το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, την παραλιακή χάραξη, «έργο εθνικής σημασίας», κατά το δήμαρχο. Και το Φεστιβάλ Χορού, την οικονομική στήριξή του.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι η Καλαμάτα είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας της και ανέφερε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα με τις πλημμύρες και με το δάκο.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση. Σημείωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος του "Μορέα" είναι ο πρώτος που ολοκληρώνεται στη χώρα και στάθηκε στη μεγάλη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, χάρη και στην προσπάθεια του Μεσσήνιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Δήλωσε ότι θα χαρεί να ξανάρθει το 2017 στην Καλαμάτα, για να συνεργαστεί με την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της κατάρτισης προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Καλαμάτα ως μία από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα και είπε στο δήμαρχο ότι τα υπουργικά γραφεία είναι πάντοτε ανοιχτά για να αντιμετωπίζονται προβλήματα.

Οταν ο δήμαρχος του προσέφερε την "Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς" και τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας και του ανέφερε ότι το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, ο κ. Τσίπρας προέτρεψε να γίνει μια εκδήλωση διεθνούς επιπέδου με κυρίαρχο στοιχείο το φιλειρηνισμό.

Τον πρωθυπουργό, στο γραφείο του δημάρχου, υποδέχθηκε ομάδα παιδιών από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με τους καθηγητές τους, που του έψαλλαν τα κάλαντα. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε ένα - ένα όλα τα παιδιά με τι όργανο ασχολούνται και συζήτησε με τους καθηγητές τους για το Μουσικό Σχολείο.