Τρίτη, 23 Μαϊος 2017 09:11

Χωρίς εξαγγελίες η επίσκεψη Ιούλιου Συναδινού στη Μεσσήνη 

Γράφτηκε από την

 

Εξαγγελίες έργων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Μεσσήνης περιμέναμε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, αλλά αυτές δεν έγιναν ποτέ.

Ο γ.γ. επισκέφθηκε χθες τη Μεσσήνη και συνοδεία του βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρου Κωνσταντινέα και του δημάρχου Γιώργου Τσώνη περιόδευσε στα γήπεδα στις παραλίες του Αγ. Νικολάου και της Μπούκας και μέσα στην πόλη. Σε ερώτησή μας προς τον ίδιο και το δήμαρχο για τον προϋπολογισμό των έργων που επιδιώκει η δημοτική αρχή Μεσσήνης, απάντησε ότι θα καταλήξουν αφού πρώτα ιεραρχήσουν τα έργα. Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε υποσχεθεί στο δήμαρχο ότι θα κάνουμε ταυτόχρονα τα πάντα, θα μπει όμως ένας σχεδιασμός. Φέτος θα εντάξουμε δύο - τρεις μελέτες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του χρόνου θα ξαναεντάξουμε δυο - τρεις μελέτες και σε ένα σχεδιασμό διετίας - τριετίας θα φτάσουμε να έχουμε αποκαταστήσει ό,τι πρέπει να αποκαταστήσουμε». 

Νωρίτερα, ο Γιώργος Τσώνης μίλησε σε δηλώσεις του για τραγική κατάσταση στις αθλητικές υποδομές σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλα δεν μπορούμε να τα κάνουμε, θα ενημερώσω τον κ. γενικό κατ' ιδίαν για το τι μπορούμε να κάνουμε». Ζήτησε δε μπροστά στις κάμερες την προμήθεια εξαρτημάτων και οργάνων για χώρους μαζικού αθλητισμού.

Με την ευκαιρία ο κ. Τσώνης εστίασε και στο «μεγάλο έργο του Παμίσου», για το οποίο -είπε- ενημέρωσε και το γ.γ. πως «περίπου σε ένα μήνα, μπορεί και λιγότερο, θα έχουμε ανάδοχο». Το εν λόγω έργο (τα αντιπλημμυρικά και τις αναπλάσεις στον ποταμό Πάμισο) το χαρακτήρισε μάλιστα «ένα τεράστιο κυβερνητικό έργο», που όλα τα υπόλοιπα κατά τον κ. Τσώνη «κουμπώνουν πάνω σε αυτό». 

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οταν ζητήθηκε από την "Ε" το πλάνο με τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ο κ. Τσώνης απάντησε πως ναι υπάρχει, και το έχουν δώσει στον γενικό. Εθεσε μάλιστα ως έργα προτεραιότητας τα γήπεδα σε Αγ. Νικόλαο και Μπούκα, το κλειστό γυμναστήριο, το γήπεδο της Ανδρούσας, ενώ το στάδιο της Μεσσήνης είπε πως «πάει σε άλλη μελέτη». Ο Ιούλιος Συναδινός επανέλαβε πάντως ότι σε σύσκεψη θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες και θα αποφασίσουν για το ποια έργα θα μπουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ. Αθλητισμού. Εστίασε δε στη λογική της Γενικής Γραμματείας «για μικρά λειτουργικά έργα κι όχι για μεγάλες φαραωνικές εγκαταστάσεις, που να μην μπορεί ένας δήμος μετά να τις συντηρήσει λόγω έλλειψης χρημάτων».

Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, εστίασε στην όμορφη συνεργασία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το Δήμο Μεσσήνης, τονίζοντας ότι οι φάκελοι της δημοτικής αρχής περιλαμβάνουν υλοποιήσιμα κι όχι φαραωνικά έργα, «στις προδιαγραφές και τις προτάσεις του αθλητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Σε ερώτηση δε για το τι χρήματα διαθέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τέτοιες παρεμβάσεις μαζικού αθλητισμού, ο κ. Συναδινός απάντησε πως το πρόγραμμά τους δεν έχει τεράστιους πόρους, «είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ», ενώ «έχουμε έργα τα οποία έρχονται και υλοποιούνται από το παρελθόν τα οποία πληρώνονται (έρχονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από τους εργολάβους των Ολυμπιακών του 2004)». Αυτό που όπως είπε έχει αλλάξει με τους διαθέσιμους πόρους είναι «μια λογική να μην διοχετεύσουμε χρήματα στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και να κατευθύνουμε αυτούς τους λίγους πόρους στην περιφέρεια, σε περιοχές ακριτικές καταρχήν και σε περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικά τους πόλους μιας τουριστικής ανάπτυξης που έχει να κάνει με τον αθλητικό τουρισμό και την αθλητική αναψυχή». 

Τον τελευταίο λόγο είχε ο Γιώργος Τσώνης, ο οποίος ευχαρίστησε πολλές φορές την κυβέρνηση «για το σεβασμό και την αγάπη που μας δίνουν», χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη την κυβερνητική ανταπόκριση και γι' αυτό τους ευχαρίστησε «πάρα πολύ που μας ακούνε και συμμερίζονται τα προβλήματά μας». 

Ν.Κ.